Home » Styresystem » Guide: Her er de mest brugervenlige Linux-distributioner
Guide: Her er de mest brugervenlige Linux-distributioner

Guide: Her er de mest brugervenlige Linux-distributioner

Share

Det har Linux Mint taget til sig og har lanceret sit Time-shift-værktøj til tilbagerulning af opdateringer. Endless OS går et skridt videre: Hele filsystemet bliver opdateret på én gang. Denne såkaldte atomiske opgradering bruger OSTree, der bliver beskrevet som “Git for filsystemer” (eller i dette tilfælde: operativsystemer). Det betyder ikke, at enhver Endless OS-enhed får nøjagtig det samme filsystem (det ville kun fungere, hvis alle enheder var identiske, hvad angår hardware og software). Konfigurationsfiler (for eksempel alting i /boot og /etc) bliver lagt i lag oven på det grundlæggende OSTree-image, og individuelle applikationer bliver installeret som Flatpaks. Man kan rulle styresystemet tilbage til en tidligere version (ligesom man kan skifte Git branches) med et tryk på en knap.

Selvom systemet bygger på Debian, kan man ikke umiddelbart bruge apt- og .deb-pakker (eller noget traditionelt pakkeformat) på Endless OS. OSTree/Flatpak-kombinationen er en skudsikker platform, fordi rod-filsystemet er read-only. Selv hvis strømmen bliver afbrudt midt i en opgradering, vil den forrige udgave af systemet blive tilgængelig, og opgraderingen kan fortsætte. Installation af en applikation ødelægger ikke det grundlæggende image, fordi Flatpaks er selvberoende. OSTree-images er trinvise (kun ændringer mellem versioner bliver gemt) og tilbagerulning koster derfor ikke enorme mængder af diskplads.

This is box title

Flatpaks, Snaps, AppImages: De har alle til formål at gøre det nemmere for udviklere at levere software på tværs af distributioner. Hvor Snaps trækker på en central app-store, kan enhver arrangere sin egen Flatpak. Flathub-lageret (https://flathub.org) er et godt sted at finde populære apps. Flatpaks er også OSTree-images, og det er grunden til, at de to bliver integreret så fint i Endless OS. Når man downloader sin første (ikke-trivielle) applikation på Endless OS (eller sin første Flatpak på et andet styresystem), vil man se, at det er et meget stort download. Det skyldes, at det er afhængigt af en stor runtime-Flatpak (for eksempel Gnome). Når man har den, behøver man ikke at downloade den igen til Flatpaks, der er afhængige af den. Disse runtime-Flatpaks bliver opdateret trinvist, og derfor bør efterfølgende store downloads høre til sjældenhederne. Og i modsætning til deb-pakker er der ingen problemer i at bestille en bestemt version.

Se også:  Linux i rummet

Fedoras Silverblue-desktopdistribution indfører atomiske opgraderinger i Fedoras system. Her bruger man et hybrid-pakkesystem, RPM-OSTree, således at det grundlæggende styresystem-image kan modificeres i lag. Det er nyttigt ved installation af low-level-pakker som drivere og shells. Konventionelle desktop-programmer bliver installeret på denne måde, og der er også support til containeriserede workloads.

Flatpaks og Snaps flytter også pakkebyrden væk fra distributionerne.

TAGS
linux
Ubuntu

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S