Home » Styresystem » Guide: Her er de mest brugervenlige Linux-distributioner
Guide: Her er de mest brugervenlige Linux-distributioner

Guide: Her er de mest brugervenlige Linux-distributioner

Share

Linux Mint vakte opsigt ved at give brugerne det, de ønskede. Det lyder barsk, og der ligger alle mulige former for kompleksitet bag, men andre distributioner tøver med at lytte til deres brugere. Desværre lever den mest udbredte klage – “hvorfor kan det ikke bare virke?” – i bedste velgående (bevares, det gælder også for andre operativsystemer og i alle former for teknologi). En trist tendens, som uafvidende blev indledt af Ubuntus tilgængelighed, fra oprigtig talt ukvalificerede brugere, der brugte bug-trackers og gav deres vrede luft. Folk beskrev deres problemer (dårligt) med vrede store bogstaver, de ville ikke levere logfiler eller hardwareinformation, de ville ikke prøve på at slå ned på problemet, de undlod at foretage selv de mest overfladiske undersøgelser af, om andre mennesker havde de samme problemer, eller – endnu værre – de sprang ind i tilsvarende bug-diskussioner og vrælede “også mig!” selvom deres problem var et andet.

Udviklerne veg tilbage fra at gå ind i den slags diskussioner. Automatsvaret, der takker disse nybegyndere for deres henvendelser og henviser til retningslinjerne, er blevet allestedsnærværende. Et område, hvor Linux Mint har brilleret, har været via dets forum, hvor folk hjælper hinanden, og hvor udviklerne engagerer sig i dette miljø i stedet for at blive irriteret over andre. Forummet “Newbie Questions” bærer stadig sloganet “all gurus once were newbies” og er stadig for det meste fri for, at mere erfarne brugere er nedladende over for nye deltageres spørgsmål – også hvis disse nye ikke har læst den nyttige guide om, hvordan man beder om hjælp.

I det foregående årti er der kommet Linux-distributioner, som har gjort sig umage for at være mere anvendelige for almindelige mennesker. En af dem er Endless OS. Denne Debian-baserede distribution, der oprindelig var knyttet til Endless Computers’ hardware (billige, små pc’er, der henvendte sig til udviklingslande), er nu tilgængelig for alle i forskellige former. Den komplette desktop-udgave (som findes på syv sprog) fylder hele 16 GB, men den indeholder også hele teksten fra Wikipedia, adskillige Khan Academy-foredrag og Endless’ egne undervisningsredskaber. Den sigter på offline-brug. Der findes en mere konventionel desktop-version (kun 3 GB), et VirtualBox-image og endelig et image til Raspberry Pi 4. Foruden dens hardware (herunder Spark Kids-laptoppen), undervisningsmateriale (såsom de informationsmættede Terminal Two-kodeguider) har Endless anlagt en særdeles innovativ holdning til systemopdateringer.

Mint giver brugerne, hvad de ønsker: en traditionel menu i hjørnet, en stærk fil-manager og smukke skrivebordsbaggrunde.

Disse opdateringer er et nødvendigt onde, men Microsoft har lært mange mennesker at afsky dem. Det var værst, da man tvangsopdaterede Windows 7-maskiner til Windows 10, hvilket i mange tilfælde ødelagde dem. Irriterende er det også, at hvis man ikke specifikt frabeder sig det, har Windows 10 for vane at installere store opdateringer, når man slukker (uheldigt, hvis maskinen står i soveværelset) eller når man booter (uheldigt, hvis man faktisk vil bruge maskinen, efter at den er tændt). En anden trist situation opstår, når det kniber med diskplads, og store opdateringer bliver downloadet uden at kunne blive installeret. I nogle tilfælde (især billige tablets) kan det betyde, at maskinerne overhovedet ikke kan boote.

Linux-opdateringer er normalt ikke så generende, men de kan sommetider lave ulykker. Det er især ubehageligt for nye brugere, navnlig hvis de bliver konfronteret med en forvirrende fejlmeddelelse og en Busybox-shell eller endnu værre: en blank skærm. Det er nemt nok at skyde skylden på brugeren eller Nvidia-driveren, men folk burde ikke være nødt til at lære alt om chrooting og modifikation af systemfiler for at få adgang til deres maskiner.

TAGS
linux
Ubuntu

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S