Home » Styresystem » Guide: Her er de mest brugervenlige Linux-distributioner
Guide: Her er de mest brugervenlige Linux-distributioner

Guide: Her er de mest brugervenlige Linux-distributioner

Share

Nogle Linux-distributioner gør sig umage for at gøre livet nemmere for nye brugere. Vi fokuserer på de mere imødekommende distributioner

Lad os først se på Linux Mint, der stadig er et af vores foretrukne systemer. Det er navnlig et system, som vi anbefaler til brugere, der skal tage deres første skridt med Linux. 1.0-releasen i 2006 var en beta, der byggede på Kubuntu, og den tog oprindelig Ubuntus kodebase og bundlede flash og Wi-Fi-firmware med det formål at give brugeren en bedre førstegangsoplevelse. Systemet eksperimenterede med sin egen kodebase i et par år, men vendte så tilbage til Ubuntus, og siden da har de to systemer altid været kompatible. Det betyder, at Mint kan udnytte den skattekiste af pakker, der er i Ubuntus lagre, samtidig med at det leverer sin egen specielle oplevelse.

Da Ubuntu gik over til sin Unity-desktop, tilbød Mint noget mere konventionelt i form af sin Cinnamon-desktop (der først var med i Mint 13). Cinnamon byggede oprindelig på Gnome 3, men den blev snart sin helt egen. Til de rettroende traditionalister tilbød Mint også en variant af Gnome 2, MATE-desktoppen. Både Cinnamon og MATE lever stadig i bedste velgående, mens Unity er blevet opgivet af Canonical (selvom den seneste version stadig lever videre i UBPorts mobile operativsystem, og den næstsidste udgave bliver endnu plejet af et lille, men loyalt miljø). Da Ubuntu 18.04 blev lanceret, uden 32-bit-ISO, fortsatte Mint og producerede sin egen udgave (der blev stadig lavet 32-bit-pakker til 18.04, men det gælder ikke for den seneste version, og derfor bliver Mint 20 kun i 64-bit).

Se også:  Red Hat: Digitaliseringen vil få flere til at vælge Linux frem for Windows

Vi venter stadig på, at Mint 20 kommer, og Clem og hans team har stort set tiet stille med, hvad vi kan vente os. I tidligere releases har det lige så meget drejet sig om, hvad de har fjernet fra Ubuntu, som hvad de har tilføjet. For eksempel er den “anonyme” telemetri-information, som man selv skal fravælge, fjernet fra Mint. 

Da Ubuntu gik til Snap-pakkeformatet, ytrede nogle Mint-brugere bekymring over, om disse formater også ville blive normen i Mint. De satser trods alt (undtagen Flatpaks og AppImages) på en proprietær app-store, hvilket giver Canonical en afgørende rolle inden for softwaredistribution. Teamet forsikrede brugerne om, at Mint ikke ville bidrage til dette Snap-monopol. Sidste år sagde man, at man ville understøtte Snaps, så længe de var nyttige og “ikke blev de facto-standard [for pakker]”. Nu har folkene bag Mint taget konsekvensen. Prøv at installere Chromium med apt i Ubuntu 20.04, og du vil se, at du får en dummypakke, som installerer Snap-versionen. Det er et klart vidnesbyrd om, at Snap møver sig ind på en traditionel pakke, og det vil Mint-teamet ikke være med til.

Se også:  Guide: Her er de nye Linux-generationer

Chromium fås kun som en Snap i distributionen Ubuntu. Hvis man gerne vil have det i Mint 20, er man nødt til manuelt at hente det.

Mint 20 beta-indblik

I skrivende stund begynder de første oplysninger om, hvad vi kan forvente i Mint 20-betaen, at dukke op. Og en af de første er, at der som standard ikke bliver installeret nogen Snaps. Snapd-daemonen vil også være fraværende, men man kan tilføje den, hvis man ønsker det. For en sikkerheds skyld bliver traditionelle apt-pakker forhindret i at installere snapd. Formålet er at forebygge, at de fungerer undergravende, ligesom Chromium. 

TAGS
linux
Ubuntu

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S