Home » Software » Guide: Byg familiens stamtræ
Guide: Byg familiens stamtræ

Guide: Byg familiens stamtræ

Share

Med din computer kan du nemt opbygge din families stamtræ flere generationer tilbage

Internettet har revolutioneret slægtsforskning. Det, der plejede at være et støvet revir for dem, der var villige til at afsætte lange timer (og rejse langt), er nu åbnet for alle med en pc og internetforbindelse. At genoprette forbindelse til dine forfædre har aldrig været lettere, og udbyttet ved at afdække, hvor du kom fra, og hvordan dine forfædre levede, er enorme.

I denne store guide lærer du, hvordan du kommer i gang med din egen familiehistorie. Vi begynder med at vise dig fordelene ved det gratis program RootsMagic Essentials og hvordan, du kan udvide dit træ med oplysninger, du allerede har. Derefter introducerer vi gratis onlineressourcer, hvormed du kan spore navne, datoer og andre fakta. Måske kan du udvide dit træ tilbage til det 19. århundrede eller endnu tidligere, hvis du er heldig. Du får også tips og tricks til at finde flere gemte forfædre.

Se også:  Pc’ens fantastiske historie

Vi gennemgår også, hvor du digitaliserer familieminder, fra fotos til gamle dokumenter, og føjer dem til din forskning (potentielt til deling med andre). Til sidst får du indblik i, hvordan du opnår forbin-delse til andre, hvad enten det er deling om din forskning indtil videre eller for at komme i kontakt med fjerne slægtninge for at bytte fotos og information. Er du klar til at dykke ned i anegalleriet, så læs med her.

Så går vi i gang

Du kan gennem din research oprette et familietræ i et enkelt og tilgængeligt format, som tilmed er nemt at dele med andre.

Internettet er fyldt med fremragende slægtsprogrammer til registrering af din familie-historie. For at gøre guiden her så tilgæng-lig som mulig for alle, falder valget på en gratis mulighed, nemlig RootsMagic Essentials. Det giver dig mulighed for at downloade og flette indhold fra nettet.

Gå ind på www.rootsmagic.com/essentials, hvor du finder et downloadlink. Den gratis version har al nødvendig og basal funktionalitet. Du kan altid opgradere for 19,95 dollar (130 kroner), hvis du har brug for de ekstra funktioner.

Se også:  Gemt bort i et computermuseum siden krigen
Begynd med at indsamle data

Når programmet er downloadet, skal det installeres. Fjern markeringen ved ”Place Database” (det er kun for betalingsbrugere). Når programmet starter første gang, vælger du den gratis version. Luk feltet ”News and Updates”, og vælg at oprette en ny fil. Giv den et navn, og vælg, hvor det skal gemmes. Lad alle andre muligheder forblive urørte, og klik på ”OK”.

Du har nu et tomt træ, der skal fyldes med oplysninger. Vælg ”Click to add a person”. Alle træer begynder med forskeren i centrum, så begynd med at indtaste de grundlæggende oplysninger: navn, køn, fødselsdato og sted. Brug denne syntaks til stedet: by, kommune, region, land. For eksempel Skjern, Ringkø-bing-Skjern Kommune, Midtjylland, Danmark.

Vælg ”Family View” for at gennemgå din familie gruppe for gruppe.

Klik på ”OK”, og skærmvinduet ”Edit Person” åbner. Klik i første omgang på ”Close”. Tag i stedet et stykke papir og skitser et simpelt træ med dig selv i centrum og din nærmeste familie såsom forældre, søskende, børn, partnere osv. omkring dig.

Nu er det tid til at indsamle basale oplysninger til hver persons post. Altså deres fulde navn, plus – hvor det er relevant – datoer (og steder) for fødsel, død og begravelse. Når du nedskriver disse oplysninger, støder du sandsynligvis på nogle huller. Prøv at fylde dem ud ved at konsultere andre familiemedlemmer.

Standardvisningen i RootsMagic er smart til at bevæge sig hurtigt mellem direkte forfædre.

Med disse oplysninger vender du tilbage til RootsMagic for at give dit slægtstræ de stærkest mulige rødder. Bedste metode ved tilføjelsen af folk til dit træ er at definere deres forhold til andre familiemedlemmer for at sikre, at forbindelserne er korrekte. RootsMagic opfordrer dig til at gøre det. Du kan føje forældre, børn eller ægtefælle til den aktuelt valgte person via menuen ”Add” eller klikke på den relevante knap, når du ser dit træ i visningen ”Pedigree” eller ”Family”.

Afprøv andre programmer

Hvis du leder efter et komplet, gratis alternativ til RootsMagic, så prøv My Family Tree (https://chronoplexsoftware.com). Programmets største svaghed er, at det ikke forbinder med hjemmesider for at søge efter matchende optegnelser eller giver mulighed for at flette disse dokumenter og dataoplysninger ind i dit træ.

Andre betalingsprogrammer fungerer med forskellige hjemmesider. Blandt andet kan du med et abonnement på MyHeritage vælge at integrere med det gratis program Family Tree Builder (www.myheritage.com/family-tree-builder), som også er fra MyHeritage. Det indeholder redskaber til billedbehandling og er udviklet af professionelle slægtsforskere og dataeksperter. Du kan derudover importere en lang række forskellige filformater fra blandt andre Legacy samt det meget brugte format Gedcom.

Efter det basale

Når skelettet til dit træ er på plads, vil du nok fokusere på at indsamle mere information om personerne i det. Hvor gik de i skole? Hvad arbejdede de med? Hvor boede de? Trin-for-trin-guiden på næste side viser mekanikken i at tilføje disse data, men når du bevæger dig ud over, hvad nulevende kan huske, bliver hullerne større, og du er nødt til at finde oplysningerne andre steder.

Her kommer bureaukratiet til hjælp, godt hjulpet af de tusinder af frivillige, som i løbet af de sidste par årtier har assisteret med at digitalisere informationer for eftertiden. På de næste sider kan du læse dig til, hvordan du kan høste frugterne af deres arbejde.

1 2 3 4Næste

TAGS
historie
slægtsforskning
Stamtræ

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S