Home » Byg selv » Guide: Byg en pc for kun 3200 kroner
Guide: Byg en pc for kun 3200 kroner

Guide: Byg en pc for kun 3200 kroner

Share
Forberedelse til byggeriet

Vi vil ikke lyve: Det at få enhederne til dette projekt i hus var noget af en udfordring. Man kunne forestille sig, at billigere komponenter er nemmere at få fat i, men producenterne er altid mere opsatte på at levere deres nyeste og dyreste hardware. Det var langt mere kompliceret for os, og på trods af de bedste intentioner er dette faktisk ikke et virkelig billigt projekt. En billigere processor havde afgjort været en mulighed; en Athlon 200GE havde sandsynligvis været den mest økonomiske løsning – eller måske en Pentium Gold fra Intel.

Man kan måske også argumentere for, at vi har brugt for meget på bundkortet. B450M Steel Legend er et fremragende kort, men det er den dyreste komponent i dette projekt; kun 2200G-cpu’en kommer i nærheden af det. Med et pc-byggeri som dette er der ikke noget større behov for at bruge mere end 15-20 procent af budgettet på bundkortet, men vi har ikke desto mindre brugt mere end en fjerdedel. Gode kort til lavpris kan være svære at finde, men hvis man er tålmodig og holder øje med udsalgspriserne, burde man kunne finde et tilsvarende B450M-kort.

Den vigtigste del af dette projekt – og ethvert andet projekt med et stramt budget – består i at få mest muligt ud af de penge, man bruger. Når det gælder ram, kabinet og ssd, har vi fundet enheder, der virkelig giver meget for pengene. Vi vil gerne se dig finde et smukkere kabinet til under 500 kroner, og Crucials BX-serie giver mere end fuld valuta for pengene. Når det gælder elementer som harddisk og psu, bør man ikke være bange for at genbruge enheder fra en ældre maskine. Dette system er slet ikke krævende, og hvis man har en gammel harddisk liggende, kan SPEC-05 snildt huse den.

1 De første skridt

Ryd op på dit arbejdsbord og sørg for, at alt værktøjet er parat. Du skal bruge en solid tang og en stjerneskruetrækker – helst en med magnetisk spids, således at du undgår at tabe de små skruer i kabinettet. Til Corsair SPEC-05 skal du også bruge en specifik unbrakonøgle, men det er ikke noget problem, for den ligger i kassen. Pak alle dine komponenter ud, så de er klar. Tjek, at alt er i god forfatning.

Der er ikke meget, der er værre end at udpakke en beskadiget del halvvejs gennem projektet. Vær omhyggelig med at anbringe alt på en antistatisk pose, for de er kun ikkeledende på indersiden. Når du er parat til at gå i gang, rejser du kabinettet op og rører ved noget metal uden for kabinettet for at jorde dig selv og undgå statisk elektricitet.

2 Split det ad

Som med ethvert andet byggeprojekt skal man begynde med at splitte kabinettet ad. Metal-sidepanelet på SPEC-05 er nemt at fjerne med to fingerskruer, men vinduespanelet af plastik er monteret med fire unbrakoskruer. Brug den unbrakonøgle, der følger med kabinettet, til at fjerne det. Tag tilbehørsæsken ud af harddiskskuffen – den rummer nogle poser med ekstra skruer, som vi ikke har brug for til dette projekt.

Til gengæld skal vi bruge det sæt, der passer til Crucial-ssd’et, og afstandsskruerne til montering af bundkortet. Her er der også nogle nyttige kabelbånd. Kabinettet rummer en ventilator fortil, men ingen bagtil. Hvis du har en 120 mm-ventilator tilovers, eller har råd til at købe en på nettet, kan det være en god ide at montere den bagtil for at skrue op for luftstrømmen. I dette tilfælde vil vi imidlertid holde os til det strengt nødvendige. Alle plastikbakkerne til 3,5”-drev i drevskuffen kan man også fjerne.

3 På med skjoldene

 

det bageste I/O-slot på SPEC-05 har en underlig metalgenstand på en af langsiderne, og den kan gøre montering af bundkortets I/O-skjold til en plage. Gå i gang – forsigtigt! – og nu bør du kunne skubbe det på plads. Når det er i orden, skal du genanbringe to af afstandsskruerne, idet du flytter dem fra de huller, der er markeret med “A” (for ATX) til de huller, der er markert med “M” (for micro-ATX). Det kan være svært at få dem ud, og kabinet-purister vil sikkert rynke på næsen, fordi der kun er to huller til den lave del af bundkortet, hvis man bruger et micro-ATX-kort eller et mini-ITX-kort.

Det er lidt frustrerende, for det betyder, at et hjørne af kortet ikke er sikret, men det er der ikke noget at gøre ved. Vores køler bruger skruer i stedet for clips, og man skal derfor fjerne de to bøjler på hver side af cpu-slottet og derefter installere B450M Steel Legend-bundkortet ved at placere det på den centrale bolt og skrue det fast med syv af de skruer, du har lagt til side.

Se også:  Acer klar med en helt ny serie af designlækre computere til de kreative
4 CPU- og RAM-Installation

Ryzen 3 2200G bruger integreret grafik – Radeon Vega 8, for at være nøjagtig – og derfor er det vigtigt at sikre sig, at bundkort og cpu fungerer rigtigt sammen, men det vender vi senere tilbage til. Foreløbig skal vi løfte sikringsarmen på cpu-soklen og anbringe processoren (husk, at den gyldne trekant på cpu’en skal flugte med trekanten på hjørnet af soklen). Før så armen tilbage på plads. Så kommer turen til ram-installation, der ikke giver nogen problemer.

Steel Legend har kun clips på en side af dimm-slottene. Luk dem op, og placer de to blokke af Corsair Vengeance LPX-hukommelse i A2- og B2-slottene; det vil sige nummer to og fire fra processorsoklen-siden. Man kunne forledes til at tro, at de korrekte slots er A1 og B1 (eller måske A1 og A2), men dette kort er en anelse usædvanligt, og det leverer ikke den fulde ydelse fra din ram, hvis du ikke bruger A2- og B2-slots. Hvis du er i tvivl, kan du læse i bundkortets manual.

5 Tag det køligt

Nu skal vi installere køleren. Du skal bruge noget varmepasta (vi sværger til Noctuas NT-H1 ) og kølerbagpladen fra bundkortet. Den AMD Wraith Stealth, der følger med 2200G, er en ukompliceret omgang; put en ærtestor dråbe varmepasta på midten af processoren, pres køleren ned fra oven, og skru den fast. Sørg for, at den side af ventilatoren, der er prydet med AMD-logoet, er på den modsatte side af ram-blokkene – ellers får du måske svært ved at få den på plads.

De fire skruer på Wraith Stealth er udstyret med fjedre, og det kan derfor være nødvendigt at trykke lidt for at få dem til at falde i hak. Skru først to modstående hjørner i; det gør processen nemmere. Når du er sikker på, at alle fire skruer har fat i bagpladen, strammer du dem. Når køleren er sikkert monteret, skal du slutte den til cpu-ventilatoren.

6 Drevinstallation

Crucial BX500-drevet kan monteres bagest på kabinettets centrale plade sammen med et andet 2,5”-ssd, men af hensyn til enkelheden anbringer vi begge drev i drevholderen. Placer ssd’et på midten af en af bakkerne, og skru det på plads. Monter så Toshiba-harddisken; dernæst liner du plastikspidserne op og skubber dem ind i hullerne på begge sider af drevet. Du kan skrue drevet fast af hensyn til sikkerheden, men hvis det sidder effektivt fast, er det ikke nødvendigt.

Sørg for, at drevene er korrekt installeret; deres strøm- og SATA-stik skal vende mod kabinettets bagside. Når begge drev sidder på deres bakker, sætter du bakkerne tilbage i holderen. Vi anbefaler at anbringe ssd’et øverst og harddisken i den tredje skuffe fra oven, for det gør den senere tilslutning nemmere. Og når man lægger afstand mellem drevene, er det også med til at holde temperaturen nede.

7 Strøm på

Det sidste, der skal i maskinen, er strømforsyningen. EVGA 450 BT er en ret almindelig psu uden modulær kabelføring, og derfor får vi nogle løse kabler tilovers. Det gør vi noget ved i det næste trin. Lige nu skal vi anbringe psu’en i kabinettet, hvor den sidder under en metalstang, der stikker ud fra bundkortpladen. Begynd med kablerne til bundkortet – 24-pin-hovedforsyningen og otte-pin-cpu-forsyningen, ikke at forveksle med otte-pin-stikket til gpu’er og andre kort.

Hvis du er i tvivl, dobbelttjekker du siden af stikket; den, du skal bruge, er mærket “CPU.” Tag nu et af drevstrøm-kablerne, og før det igennem til kabinettets bagside, idet du slutter de to L-formede stik til drevene. Slut nu kablerne fra den forreste I/O kabinetventilatoren til bundkortet. Disse er markerede, men hvis du er i tvivl, kan du slå op i manualerne.

8 Kabelføring

tiden er inde til oprydning. Manglen på et psu-dæksel til løse kabler er en skam, men vi kan klare os endda. Vi begyndte med at separere de strømkabler, vi ikke bruger, og samlede dem i bunden af drevholderen, hvorefter vi sikrede dem pænt med kabelbånd. Der er clips til sikring af kabelbånd bagest på bundkortpladen, og dem vil vi bruge til at samle overskydende kabellængde fra det forreste I/O og kabinetventilatoren.

Drevstikkene og strømkablerne kan give problemer; prøv at holde så meget som muligt af kabellængden ude af syne bag pladen. Der er imidlertid meget lidt plads, når kabinettet er gensamlet, og lad derfor være med at dynge kablerne op. Der er ikke meget at gøre, når det gælder kablerne til bundkort-strømforsyningen; led dem gennem hullet nederst i kabinettet og tilbage tættere på deres stik, og med cpu-strømkablet løbende langs bundkortets øverste kant.

9 Installation af Linux

Arbejdet med at få Linux til at køre på en ny maskine er ikke nær så anstrengende, som det tidligere var. Tag et tomt USB-drev, og gør det boorbart; vi bruger Rufus 3.5, men enhver anden tilsvarende software kan klare sagerne. Download den nyeste version af Ubuntu Desktop (fra http://ubuntu.com). Peg så Rufus mod dit USB-drev, og vælg Ubuntu-ISO’et. Når Rufus er færdig, sætter du drevet i den nye maskine og vælger UEFI-partitionen på USB-drevet i bootmenuen, som man på dette bundkort finder ved at trykke F11 under boot.

Se også:  PC-byggerens håndbog: Alt du skal vide, når du bygger computeren selv

Du bør kunne se adskillige valgmuligheder for start af Ubuntu. Du kan teste systemet uden at installere det; det booter fra USB-drevet. Før eller siden er du dog nødt til at installere Ubuntu på ssd’et. Det er relativt enkelt og kræver simpelthen, at du følger trinnene – husk blot at vælge Crucial-ssd’et, når det gælder om at vælge installationsdrev.

10 BIOS-arbejde

Der resterer en del arbejde i BIOS med dette projekt. Heldigvis er Steel Legends BIOS ret nem at begive sig rundt i. Først skal du sikre dig, at hukommelsen kører ved fuld hastighed, idet den som standard kan blive sat til 2400 MHz, og det påvirker AMD-cdu’ens ydelse. Slå XMP-profilen til, og skift frekvens fra “Auto” til DDR4-3000. Du kan tjekke, at det virker rigtigt, ved at downloade CPU-Z og undersøge, om hvert slot pumper 1500 MHz ud.

Det faktiske tal ligger lidt under dette, men det er normalt. Ram-indstillingerne bør allerede være korrekte, men det skader ikke at se efter. Se, om begge drev bliver håndteret rigtigt, og at ssd’et er sat som første prioritets-drev under boot, nu da du er færdig med at installere Linux fra USB-drevet. Til sidst kan du bruge BIOS til at justere Steel Legends RGB-effekter.

Skønhed til en overkommelig pris

vi er meget imponerede over dette projekt. Ryzen 3 2200G’s integrerede grafik gjorde stort indtryk på os. Bevares, vi opnåede aldrig den ydelse, som man kan forvente af et grafikkort, men processorens Radeon Vega 8-grafik gjorde det muligt for os at køre nogle spil. Vores benchmarks ved 1080p ultra var ikke spilbare (og det overrasker ingen), men i vores præliminære test i Windows 10 fik vi Fortnite til at køre ved 1080p med medium-indstillinger og med et smukt gennemsnit på 60 fps.

Det lykkedes os endda at få en stabil framerate ud af Apex Legends, omend ved grafiske minimumsindstillinger i 720p. Endnu mere forbløffende er det, at vi scorede førstepladsen i tre ud af de fire matcher, vi spillede på denne maskine. Et lille forbehold: Så gode er vi normalt ikke.

Skønt vi gjorde vores bedste for at lammetæve hardwaren, kom cpu’en sjældent over 60 grader, selv under belastning. Det er imponerende taget i betragtning af, at den kun bliver kølet af en Wraith Stealth-køler. I benchmark-test slog 2200G vores Intel Core i3-8100 med integreret grafik i alle discipliner. Projektmaskinen har unægtelig hurtigere ram, men eftersom lavere hastigheder kun har ringe indflydelse på Intel-cpu’er, er det rimeligt at konkludere, at denne AMD-chip klarer sig vældig godt.

I øvrigt håndterer Crucials SATA-drev opgaven godt og leverede relativt høje boothastigheder. Med et lidt større budget til rådighed havde vi måske satset på et større ssd. 120 GB er ikke meget, og selv med Toshiba-harddisken taler vi om mindre end en terabyte lagerplads. Det er dog svært at argumentere imod prisen på BX500; man finder næppe en billigere ssd i øjeblikket, i hvert fald ikke fra en producent med Crucials solide omdømme.

Vi må anbefale B450M Steel Legend. Det er ikke for dyrt og leverer alt det, vi ønskede os. Der er rigeligt potentiale til opgradering takket være to PCIe-porte og M.2-drev. Udseendet er en smule absurd (digitale gråtone-camouflagekulører og multifarvet belysning – skal vi vække opsigt eller ej?), og RGB-effekterne slår ikke benene væk under nogen. Men kortet fungerer godt, passer perfekt i vores byggeri og har en BIOS, der er lettilgængelig. Vi konstaterede, at EVGA 450 BT stadig er den “gamle og pålidelige” billige psu, der leverer tilstrækkelig strøm uden for mange løse kabler – på trods af det ikkemodulære design.

Linux er som altid et drilagtigt væsen. Vi ville foretrække at holde os til Windows med en pc som denne, men i betragtning af, at den aktuelle version af Ubuntu ikke koster noget, er den fremragende. Kompatibilitet og brugervenlighed er blevet markant forbedret i de seneste få år.Internetbrowsing og grundlæggende arbejde er ligetil, og softwarecentret gør det nemt at komme i gang. Vi fik Steam op at køre, og det lykkedes os med succes at spille Clustertruck, Team Fortress 2 og Portal i 1080p ved maksimum-indstillinger. I det hele taget er det os en fornøjelse at meddele, at dette projekt var en triumf.

1: Ryzen 3 2200G kører Radeon
Vega 8-integreret grafik, der kan håndtere grundlæggende pc-arbejde, men den er også overraskende effektiv, når det gælder gaming i den lave ende.
2: Corsair SPEC-05’s inkluderede kabinetventilator er en fiks rød plastiksag med røde LED’er i hjørnerne. De skinner gennem den buede sprække i kabinettets front, men er ikke vanvittig imponerende, medmindre man opholder sig i et mørkt lokale.
3: Drevholderen har kapacitet til
fire drev (enten 2,5” eller 3,5”), men man skal fjerne hele holderen fra kabinettet for at få adgang til det nederste slot. Den plads bruger vi i stedet til kabelføring.

 

TAGS
Byg den selv
Byg din egen pc
stationær computer

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S