Home » Byg selv » Guide: Byg din egen NAS
Guide: Byg din egen NAS

Guide: Byg din egen NAS

Share

Man kan logge ind lokalt med brugernavnet “admin” og kodeordet “openmediavault” efterfulgt af “ip a” (alting uden anførselstegn) for at se den korrekte ip. Herfra kan du gøre alt, hvad du vil, ved at besøge den ip-adresse i en browser og bruge det elegante web-interface. Som i alle sager, der vedrører Linux, er det en god ide at læse den relevante dokumentation, men man bør begynde med “Storage > Disks” for at rydde drevene (det er især vigtigt, hvis de tidligere har været del af et raid-array) og derefter oprette sit raid-array.

Man har nogle valgmuligheder, når det drejer sig om filsystem – vi valgte traditionel Ext4, men på et større array kan Btrfs være en bedre ide. Hvis sandheden skal frem, ville vi helst vente på OMV 5.0, fordi det får langt bedre support til filsystemets talrige ekstrafunktioner (navnlig dets indbyggede raid-pulje og de magiske selvhelbredende egenskaber).

Se også:  Tag NAS'en med under armen

Det var en skam, at vi ikke kunne arrangere kabinettet med seks drev. Men det er muligt at køre styresystemet fra et USB-drev, og således kunne vi have haft et array med fire drev (raid 6 eller 10) og med to “hotte” ekstradrev. Det blev ikke til noget på grund af bundkortets beskedne udvalg på kun fire SATA-porte.

Raid 5 er formentlig fin til vores formål, men på større (eller ældre) drev ville den skånselsløse læsning, som en ombygning (hvis arrayet svigter) nødvendiggør, sandsynligvis dræbe både et andet drev og vores redundans. Og dermed alle data. Åh, ja – raid er ikke backup, og man skal derfor huske backup af alle ens dyrebare filer.

Se også:  Guide: Byg den perfekte væskekøling til din pc

Der var kun ganske lidt plads bag harddiskene, og med et fuldt kabinet ville der formentlig have været problemer med luftstrømmen. En moderne cpu og en mindre køler (for eksempel en Ryzen 2200G med standard-køling) ville have passet bedre. Det havde også været sjovt at bruge de eksperimentale SnapRAID- og MergerFS-plugins. Men når det kom til stykket, var vi imponerede over OMV og fornøjede med at gøre nytte af gammel hardware.

TAGS
byg selv
gør det selv
nas

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S