Home » Byg selv » Guide: Byg din egen NAS
Guide: Byg din egen NAS

Guide: Byg din egen NAS

Share

Byg din egen NAS-boks med ting, du har liggende, og med magien fra open source

Tidsforbrug: 2 timer

Sværhedsgrad: medium

Ideen

Man kan sagtens finde færdiglavede NAS-enheder, men de er ofte underdimensionerede, dyre eller skuffende på andre områder. Mange af dem kører på en form for Linux (som regel på ret ydmyg ARM-hardware), og det er ret ligetil at lave en Linux-boks og fylde den op med så mange harddiske, som pladsen tillader.

Du har måske tilstrækkeligt med dele liggende til at opfylde de fleste behov (det havde vi). Du skal ikke have noget specielt på hardwarefronten (4 GB ram og en cpu fra forrige årti rækker fint), men flere store harddiske vil hjælpe. Mange NAS-enheder på forbrugerniveau er fikse og små, og takket være deres lave strømforbrug kræver de ikke støjende køling. Derfor besluttede vi os for at prøve noget lignende.

Hvis tanken om at bruge Linux giver dig nervøse trækninger, kan du tage det roligt – vi skal bruge den fantastiske OpenMediaVault, der (hvis alt går som planlagt) betyder, at du ikke behøver komme i nærheden af en kommandolinje, og det kan styres fra et venligt webinterface. Filsystemer fra næste generation RAID og LVM kræver ikke dunkle trylleformularer (eller ofre) ved terminalen. Og det bedste af det hele er, at man kan skræddersy og udvide OpenMediaVault, så meget man vil. Læs alt om OpenMediaVault på www.openmediavault.org.

Se også:  Asustor Lockerstor 4 [TEST]: Send dine filer på netværket for fuld power

Plex-extension’en (der kan fås via OMV-Extras.org-arkivet) er særlig fremragende, og den kan forvandle din NAS til en fuldt fungerende DAAP-medieserver. Bortset fra det kan OMV køre Docker-images, således at man kan hoste enhver populær Linux- applikation, uanset om det er Nextcloud, Mastodon, BitTorrent eller andet. OMV bygger også på Debian Linux, og du kan derfor stort set gøre med det, hvad du vil.

Genbrug er godt

Fractal Design var så elskværdig at sende os Node 304-kabinettet til dette projekt. Det er måske nok en aldrende model, men vi blev charmeret af dets meget beskedne størrelse. Det er forbavsende svært at finde et ITX-kabinet, der har plads til masser af harddiske. Node 304 har plads til seks 3,5”-drev, men det er ikke større end to skoæsker og kan derfor nemt gemmes under trappen.

Se også:  Guide: Byg den perfekte væskekøling til din pc

Det er lidt tricky at arbejde med, hvis man har en stor køler, men det har en fremragende luftstrøm med to ventilatorer fortil og en stor ventilator bagtil. Det er altid fristende at satse på billige komponenter eller endda brugte sager – og det har vi gjort med brugen af et MSI-88X AC-bundkort og en Athlon A10-7800K-APU, cirka årgang 2014.

Integreret grafik er helt oplagt her, fordi denne enhed formentlig skal køre uden skærm det meste af sin levetid. Vi brugte tre 1 TB Hitachi-drev og et ekstra 240 GB ssd til OMV. Det er afgjort overkill, fordi den indledende installation kun fylder omkring en halv gigabyte, men vi kan bruge den ekstra plads til noget senere.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
byg selv
gør det selv
nas

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S