Home » Byg selv » Guide: Byg den perfekte væskekøling til din pc
Guide: Byg den perfekte væskekøling til din pc

Guide: Byg den perfekte væskekøling til din pc

Share

Vandkøling skal der til, hvis du vil bygge en ekstra stærk pc til for eksempel gaming. Men det kan være en udfordrende opgave, hvis man ikke har prøvet det før. Vælg en skræddersyet vandkølingsløsning: Den forlænger hardwarens levetid, man får et næsten lydløst system, der bliver mulighed for overclocks, temperaturerne bliver stabile – og meget mere. Her dækker vi nogle af de små ting, man bør vide, når man bygger et vandkølet system

1 For beredelse

Det vigtigste trin i ethvert projekt, ikke mindst når det gælder vandkøling. Planlæg, udforsk og mål efter. Og gør det så igen.

Vælg først de vigtigste komponenter til dit kabinet, og gå videre herfra. Det er topprioriteten, der bestemmer alt andet. På dette stade skal du ikke tænke for meget over vandkølingdelen. Husk den blot, og sørg for, at uanset hvad du vælger af kabinet, cpu, bundkort og grafikkort, skal de være egnede til og kompatible med vandkøling.

Dit valg af kabinet får stor betydning for det, der kan bruges – et ITX-kabinet til en komplet skræddersyet løkke bliver en udfordring, for nu at sige det mildt. Giv dig selv manøvrerum, navnlig hvis det er første gang. Tænk over luftstrøm og muligheder for montering af kølere, pumper og reservoirer.

Der er muligt, at du ender med at begynde forfra og ændre valget af kabinet, men hvis du skal skifte hardware, så den passer til kølingen, bør du tænke om igen. Kølingen er der for at understøtte hardwaren, ikke omvendt.

Se også:  Kodekassen: Automatiser gentagelserne i Windows
2 Planlægning

Når du har besluttet dig for hardwaren, er tiden inde til kølingsspecifikationen. Er de vandkølingdele, du har tænkt dig at bruge, egnede og tilstrækkelige til dit behov? Det nytter ikke at køre en 10900K og et RTX 3090 på en enkelt 120 mm-køler. Tommelfingerreglen siger, at man skal have mindst én 120 mm- eller 140 mm-sektion pr. komponent plus en yderligere sektion, altså i hvert fald en 360 mm/420 mm-køler til en enkelt løsning.

Man kan diskutere rækkefølgen af løkker fra nu af og til påske, men i de fleste situationer er den ikke vanvittig vigtig. Forudsat at pumpen er placeret med en tyngdekraft-tilførsel af kølevæske, der forhindrer, at den løber tør, er der ingen grund til at bekymre sig så meget. Ideelt set kommer væsken fra et reservoir, men den kan også komme fra en køler eller endda fra en blok.

Skal systemet køre i serier, parallelt eller måske endda i en dobbelt løkke? Serieløkker er det mest almindelige; sørg blot for, at den er planlagt ved hjælp af portene “In” og “Out” til cpu, gpu og pumper. Parallelle løkker er mindre udbredte; man kan bruge dem, hvis pladsen er knap, eller hvis man ønsker et andet udseende.

Billede A

Dobbelte løkker separerer cpu’en og gpu’en – det betyder imidlertid to pumper, reservoirer, kølere, ventilatorsæt og strømtilslutninger. Det gør hele historien mere kompliceret end nødvendigt, medmindre drivkraften er æstetisk. En parallel løsning giver et mere minimalistisk resultat [Billede A].

Se også:  4 spændende julemuligheder: Gaming-bærbare under 7500 kroner

Det kan være en stor hjælp at tegne løkken på et stykke papir, således at man kan se layoutet og den retning, væsken løber i. Tænk over adgang til at fylde og tømme systemet og over komponenternes placering. Det er også nu, du bør tænke over, hvilken slags rør du vil bruge: bløde eller hårde. Hvis dette er din første erfaring med vandkøling, vil vi anbefale dig at satse på bløde rør.

De er nemmere at samle, og det er med til at styrke din selvsikkerhed, før du kaster dig over selv at bøje hårde rør. Det er ikke særlig svært senere at gå over til hårde rør – det eneste, der skal ændres, er systemets fittings, og det kan man gøre når som helst.

Har du nu alt det udstyr og værktøj, du skal bruge? Et bøjningsværktøj er glimrende til rørføring med hårde rør. Føj hertil en skarp kniv til bløde rør, en varmepistol, filer og rørskærere – hele historien kan potentielt øge projektets omkostninger. Til simple 90 grader-rørføringer med hårde rør findes der færdigbøjede løsninger fra for eksempel EKWB og Alphacool, og de fleste producenter tilbyder også komplette bøjningsværktøjer.

TAGS
gaming pc
gør det selv
vandkøling
væskekøling

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S