Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Byg den perfekte gaming-pc

Drømmer du om at bygge den ultimative spille-pc, skal du have et par delmål for øje, inden du går i gang. Blandt andet skal maskinens formål, komponenter og budget passe sammen.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At udvælge, bygge og opsætte en spille-pc er den perfekte måde at få nøjagtigt, hvad du drømmer om. Inden du går i gang, bør du tænke over, hvad maskinen skal bruges til. At få det hele til at spille handler også om, at komponenterne passer sammen. Blandt andet kan en given processor eller et specielt grafikkort ikke altid kombineres med et hvilket som helst bundkort.

Du skal også være opmærksom på, hvor meget maskinen skal kunne yde, og ikke mindst hvor mange penge du er parat til at hælde ned i kabinettet. Et hjemmebyggeprojekt kan hurtigt løbe løbsk, hvis du ikke på forhånd har lagt et rammebudget.

Ud over kabinettet med indhold, skal du sandsynligvis også ud og investere i periferiudstyr som skærm, headset eller højttalere, mus og måske et VR-sæt. Dertil kommer software i form af Windows 10.

Her giver vi dig to muligheder for opsætning af et pc-selvbyggerprojekt. Eksemplerne er ikke udtømmende, men ment som inspiration. At bygge selv åbner nemlig for ufattelig mange muligheder.

Læs mere på de næste sider ...

Den billige: Spille-pc’en for de fleste

Formål: Solid spille-maskine uden lir
Budget: 6000-8000 kr.

Gå efter et kabinet, et såkaldt mid-tower, der kan rumme bundkort i fuld (normal) størrelse. Her er som regel fin plads til grafikkortet, flere diskdrev og et kølesystem i mellemklassen. En cpu som Intel Core i5-processor med 9 MB cache er fin, men skal der udføres beregninger i den høje ende, bør du gå efter en Core i7. Her stiger antallet af MB i cachen til 12, så processoren ikke kløjes i beregningerne.

Vær opmærksom på, at cpu’ens generation har betydning for, hvad du kan vælge af bundkort. For eksempel er Intels 8. og 9. generation af iX-cpu’er glade for et LGA1151-bundkort med chipsæt i 300-serien.
Alternativt er AMD’s Ryzen-cpu’er 2600 og 3600 værd at kigge nærmere på i kombination med et AMD-bundkort.

Bundkort har også andre begrænsninger. Både i form af, hvilke fysiske port-typer det har, for eksempel til mus og skærm, antal slots til montering af elementer og hvilke grafikkort-typer det understøtter. Chipsættet har også betydning for, hvordan ram udnyttes, og om overclocking er muligt. Vælger du AMD’s B450-chipsæt, er Asus’ bundkort Tuf B450m-plus en mulighed.

Ram er ikke så dyrt, som det har været, så gå efter mindst 16 GB for ikke at løbe tør for regnekraft. To ram-klodser eller -blokke kan fås ned til 600 kr. Ellers kan du opgradere antallet af ram senere.

Vælg mellem to kort

Med hensyn til grafikkort står valget i praksis mellem AMD’s RX-serie og Nvidias GTX-serie. Grafikkort er typisk punktet på listen, hvor folk forkøber sig. Omvendt skal kortet også levere uanset, hvilken opløsning du kører med. AMD Radeon RX 5700 til omkring 3300 kr. vil gøre et godt stykke arbejde, når vi taler om en ”spillemaskine” i den solide klasse.

Understøtter bundkortet ssd-typen .m2, kan du få en disk med en anstændig kapacitet på 500 GB til 900 kr. Som backupdrev kan du anskaffe dig en ssd af den mere klassiske type på 2,5”.

Tips til komponenterne

Bundkortet skal have masser af indgange, for eksempel til DisplayPort. Asus’ Omega er skabt til Intels i9-processor, men understøtter gpu’er fra både AMD og Nvidia.
AMD er i de senere år kommet stærkt igen med deres Ryzen-cpu. Ofte får du god ydelse til en lavere pris end for en Intel-processor.
Ram-blokke kan i dag fås med lyseffekter, som bedst nydes gennem siden på et kabinet.

Den dyre: Monstermaskinen

Formål: Gaming i top-klasse med ekstra lir
Budget: 15.000-18.000 kr.

Begynd med at lede efter et ATX-kabinet, et såkaldt full-tower, med plads til typen udvidet bundkort, en stor ventilator-enhed, store, flerslots grafikkort med egne ventilatorer og tilpas luft mellem elementerne. Du kan vælge en basal model eller et kabinet med gennemsigtig side, hvor igennem du kan se kabler med led-lys, oplyste ramblokke og andet gejl. Regn med en ekstrapris på minimum 600 kr. for sidstnævnte type kabinet.

I dag ligger AMD og Intel meget jævnbyrdigt, når det gælder cpu’er. Et muligt valg til den ultimative gamingmaskine kan være Intels i7 eller Intels i9 med 5 GHz og efternavnet KF, hvilket indikerer, at du kan overclocke. Går du Intel-vejen med mulighed for overclocking, skal du vælge et bundkort med chipsæt som Z390. Visuelt er bundkort som Asus Strix og Gigabytes Aorus Master fine bud, da de kan udstyres med ekstra effekter såsom kabler og ram-blokke med lys.

Mere praktisk har kortene indbygget Wi-Fi-adapter i ac-generationen for stabil, trådløs gaming. Grafikkortet er ikke kun et spørgsmål om digitale muskler, men også om muligheder. Nvidias bedste kort har et ”TI” i endelsen. I praksis får du med et kort som RTX 2080TI alle detaljer, men kortet koster også over 8000 kr.

Der skal luftes ud

Mindre kan naturligvis gøre det. Med RTX 2080 Super bliver prisen barberet ned til 5800 kr., men 8 GB ram og en grundydelse på 1650 MHz er formentlig nok for de fleste. Besparelsen kan du så brænde af på 32 GB ram til 1600 kr. Med RGB-ram-blokkene fra Trident Z får du tilmed ekstra belysning at kigge på.

Selv om det næppe er byggeprojektets mest interessante del, må du ikke undervurdere værdien af god udluftning inde i kabinettet. Gå efter en ekstra blæser, helst to. Det vil maksimalt koste dig et par hundrede kroner ekstra. Når det gælder lagerplads, kan du kombinere en 1 TB .m2-SSD til 1700 kr. med en firkantet ssd på 1 TB til 990 kr.