Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Byg den ideelle hjemmebiograf

Sådan planlægger og bygger man en hjemmebiograf – hvad enten det gælder gaming, streaming eller en grydeklar NAS, viser vi dig vejen frem.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Dvæl et øjeblik ved fortiden. Året er 2007, Steve Jobs har netop lanceret sin iPhone, og skandalekampen mellem Danmark og Sverige (den med Christian Poulsens svinestreg og baneløberen) er overstået, og Windows Vista har været på markedet i tre måneder. Microsofts operativsystem medførte en monstrøs installationsstørrelse, tonsvis af unødvendige og ressourceslugende processer og – hvad der er vigtigere for os – adgang til Windows Media Center på tværs af alle de forskellige versioner af styresystemet.

For første gang (hvis vi ser bort fra Media Center Edition-udgaven af Windows XP) havde vi en intuitivt formgivet og integreret brugerflade, der var udviklet specifikt til enkle inputmetoder såsom fjernbetjening, og som var indbygget i selve operativsystemet. Man kan argumentere for, at det var dén ene ting, som Windows Vista havde fat i, og den skulle senere blive inspirationskilden til Xbox 360’s mediecenter, hvilket i sidste ende førte til udviklingen af Kodi.

Vi har bygget maskiner på baggrund af konceptet, vi har puslet med funktioner til at tage backup af legitimt anskaffede mediesamlinger, og vi har dykket ned i streaming af den nyeste 4K-materiale direkte til hjemmecomputeren. Men vi har endnu ikke kombineret hele historien. Derfor glæder det os at byde velkommen til Alt om DATAs første ekspedition til det teknologiske territorium, der består i at bygge den perfekte hjemmebiograf.

Systemudvælgelse - Udmærket: Du vil lave din egen hjemmebiograf – hvad er mulighederne?

Når det gælder om at vælge hardware til sin hjemmebiograf, er det ikke synderlig overraskende, at man meget nemt kan blive inddraget i et indkøbsvanvid, hvor man betaler alt for meget for en maskine, der er langt kraftigere, end man faktisk har brug for. GTX 1080? Intel Core i7-8700K? 16 GB ddr4? Bevares, du kan betale i dyre domme for alt det, men medmindre dit eget private scenario omfatter topklasse-gaming, vil sådan et system være fuldstændig overkill i forhold til dine behov.

Spørgsmålet er enkelt: Hvad har du helt præcis brug for til din hjemmebiograf-pc? Sandheden er, at Kodi faktisk kan køre på praktisk taget alt fra en Raspberry Pi til et supertower til et halv hundrede tusinde kroner. Derfor lægger vi ud med nogle eksempler på systemer, som kan give dig en fornemmelse af hele historien.

Skræddersyet - Phanteks Evolv Shift

Fordele

  • Udvalget af hardware fra processor til gpu, hukommelse og lager.
  • Avancerede køleløsninger, der fører til støjreduktion.
  • Mulighed for at rumme hele dit lager i en enkelt enhed.
  • Stort udvalg af hjemmebiograf-specifikke kabinetter.
  • Bedre adgang til kraftigere I/O og audioforbindelser.
  • Helt perfekt til computerspil fra sofaen.

Ulemper

  • Potentielt meget kostbar, navnlig hvis du investerer i en gpu.
  • Bruger sandsynligvis mere strøm end andre løsninger.
  • Mere tidskrævende at arrangere, og man skal selv stå for vedligeholdelse og garanti.
  • Kræver komplette Windows-licenser, der skal købes separat.
  • 4K-streaming afhænger af hardware-konfigurationen.
  • Betydeligt større end andre løsninger.

Raspberry Pi?

Og nu til vores vores gamle yndling, Raspberry Pi. En moderne og vanvittig computer i form af en lillebitte enhed, der kan ligge på en hånd. Den kan håndtere 4K-opløsninger til ingen penge, og man kan sagtens installere for eksempel Kodi på en Raspberry Pi uden meget besvær. Propgrammet vil køre fuldstændig som på større Windows 10-maskiner. Det er også en umådelig billig løsning, idet en Pi 3 Model B ikke koster mere end ca. 300 kroner.

Den eneste ulempe er, at langt hovedparten af dine medier skal lagres på en ekstern harddisk eller noget lignende, og de skal forbindes via USB 2.0. Det betyder, at det eneste materiale, du kan afvikle, er almindelige 1080p-sager, bortset naturligvis fra streaming. Der findes et væld af andre streaming-bokse fra nogle af de store navne, herunder Amazons Fire TV Stick, Rokus Streaming Box, Googles Chromecast og sågar Apple TV, hvis dit budget rækker så langt.

Hvis du er fast besluttet på at bruge Kodi, vil det bedste bud imidlertid være at anskaffe en Raspberry Pi. Mange af de tredjepartsløsninger, vi har nævnt, kører proprietær software og interfaces, og til trods for, at de måske leverer nogle af Kodis funktioner, er det noget af et mareridt at installere sagerne.

Gigabyte Brix Barebone

Fordele

  • En barebone-enhed, der giver nogle valgmuligheder, når det gælder konfiguration.
  • Takket være mobile dele er der stort set ingen støj.
  • Langt billigere end en komplet HTPC.
  • Diminutivt strømforbrug; den kan VESA-monteres bag på et tv,
    eller den kan være skjult.
  • Hardware, der er nem at installere og komme i gang med.
  • Omfatter som regel en Windows-licens, afhængigt af producenten.

Ulemper

  • Langt mindre kraftig end alternativet.
  • 4K-streaming afhænger stadig af hardwarekonfigurationen.
  • Man får generelt mindre for pengene.
  • Den har begrænset indbygget lagerplads.
  • Mindre varmekapacitet i sammenligning med alternativet.
  • Ikke så meget I/O i sammenligning med den skræddersyede løsning på forrige side.

Hardware-betragtninger - En guide til alt det udstyr, du skal bruge til din mediemaskine

Du har besluttet dig for at bygge din egen HTPC. Du har så mange medier liggende, at tiden er inde til at spare noget fysisk plads og lægge det hele på online- og offsite-lager. Hvilke beslutninger skal du træffe, når du fastlægger specifikationerne for din nye mikroboks til mediehåndtering og underholdning?

Bundkort

Valget af det ideelle bundkort til din hjemmebiograf-pc er afgørende for, om du kommer godt i gang, og det kan næppe undre, at det hele drejer sig om forbindelser. Det er vigtigt at finde et kort med et solidt bag-I/O. De, der håndterer mere avancerede audio-højttalerløsninger, skal bruge noget med optisk audioudgang (også kendt som TOSLink eller S/PDIF), mange USB-porte til DAC/forstærkerens infrarøde læser, trådløse kontroller og andet udstyr plus naturligvis en form for grafikudgang såsom HDMI eller DisplayPort (men DP leverer ikke audio direct). Hvis du er til 4K-streaming, skal du naturligvis også sørge for at anskaffe et bundkort, der understøtter HDCP 2.2.

MSI’s Z270i er et godt eksempel på et HTPC-bundkort.

HDCP er en form for DRM, der sikrer, at man ikke kan rippe 4K-materiale ved hjælp af en forbindelsesenhed mellem systemet og fjernsynet. Det er kort sagt Hollywoods måde at beskytte sine ejendele i den moderne digitale tidsalder. Men hvis du kan leve uden 4K, kan ethvert bundkort med displayudgang give dig 1080p-streaming uden problemer.
Herefter er alt andet sekundært. Du får ikke brug for omfattende overclocking-kapacitet eller for mange ventilatorer, avanceret strømstyring eller RGB. I dette tilfælde er de billige bundkort tilstrækkelige.

Lager

Når det gælder om at lagre medier, findes der et væld af løsninger. Men hvis vi skal holde os til det grundlæggende, vil vi næsten altid anbefale, at man kører sin HTPC på en form for flashlager. Et SATA-ssd må være det absolutte minimum. Lageret skal være hurtigt og kvikt, for ellers kunne man blot bruge sit integrerede smart-tv. Et pci-e-ssd er overkill til disse projekter, men hvis du vil minimere pladsbehovet, kan du få et kvikt og billigt M.2 SATA-ssd.

Samsungs 860 Evo M.2 er perfekt til at spare plads.

Til alt andet er roterende plader sagen, og gammeldags harddiske på 1 TB, 2 TB og 4TB er oplagte til alt fra spil over musik og til film. Find ud af, om kabinettet understøtter 3,5”-drev. Hvis det kun understøtter 2,5”-drev – som det Phanteks Shift, vi bruger her – kan du satse på at købe en gammeldags 2,5”-harddisk i stedet. Det begrænser måske lagerpladsen en smule, og du kan blive nødt til at betale lidt ekstra, men der er stadig noget at tage af. Man kan for eksempel få et WD Blue 2,5”-drev på 2 TB for langt under 1000 kroner.

Hvis gaming ikke er vigtig for dette projekt, kan du satse på noget mere seriøst i form af en NAS. Det er ideelt til systemer som Gigabyte Brix eller en Raspberry Pi, og det er langt mindre tidskrævende, navnlig hvis du allerede har sådan en i husholdningen.

CPU og hukommelse

Vi tager hukommelsen først. Lad os være realistiske: Man får ikke brug for en masse hukommelse til sådan et projekt. Alt, hvad der er over 16 GB, er overdrevet. Hvis man ser bort fra intensive sofaspil-situationer, er selv 16 GB lidt for prangende. Hvis man blot skal streame medier, bør 4 GB singlechannel-hukommelse være nok. Mediestreaming er ikke meget intensiv, og det er derfor oplagt at spare lidt penge her. Penge, der kan blive brugt på bedre cpu, gpu, lager eller for den sags skyld køling.

Intel Core i3-8100 er vores foretrukne HTPC-processor.

Når det gælder processorer, er situationen en ganske anden. Hvis du vil nyde 4K-streaming fra for eksempel Amazon eller Netflix, skal du bruge en cpu med en integreret gpu, som kan køre 4K ved 30 fps og understøtte HDCP 2.2-koderen. For Intel vil det sige alt fra den syvende generation af chip (kendt som Kaby Lake). Hele serien – fra de mægtige Core i7’er til de ydmyge Celeroner – understøtter alle HDCP 2.2 og 4K-opløsninger på den integrerede gpu. Vi anbefaler enten Core i3-8100 eller Pentium G5400.

Hos AMD er udvalget langt mindre. Man er begrænset til enten Ryzen 5 2400G eller Ryzen 3 2200G, for de er de eneste to Ryzen-enheder med integrerede gpu’er. Hvis du vil spille lidt, anbefaler vi chippen 2400G.

TV: 4K vs. 1080p

Sandsynligheden taler for, at hvis du overvejer at bygge en hjemmebiograf-pc, indgår et tv i dine betragtninger – enten det, der allerede står i dit hjem, eller et, som du gerne vil købe. Under alle omstændigheder er der nogle få forudsætninger, som man skal have styr på.

Fra venstre til højre: Samsung er som regel et godt bud, også når det gælder tv’er.
Naims Uniti Atom er den ideelle integrerede forstærker. Logitechs Harmony Elite har længe banet vejen for fjernbetjning af pc’er.

For det første skal du sikre dig, at dit tv understøtter HDCP 2.2. Men bortset fra det har du frit slag, når det gælder valg af tv. Vil du have 4K, 1080p? 42”? 55”? Her er vi ikke til meget hjælp med anbefalinger, for nu er vi på vej ud i dine personlige præferencer. Der findes specifikke fjernsyn, der understøtter højere refreshrates (120 Hz+), men mange af dem er for dyre, og eftersom de fleste fjernsyn understøtter 60 Hz, er det tilstrækkeligt.

Så har vi spørgsmålet om projektorer. Man kan godt få 4K-projektorer, men der findes ikke ret mange, og priserne er afsindige. Tv-skærmene er blevet billigere, og man er formentlig bedre faren med et tv i stedet for disse lysproducerende monstrøsiteter.

Audioløsninger

Audio er endnu et af disse mystiske elementer, der snarere hænger sammen med dit eget valg end med vores anbefalinger. Man kan få soundbars, reolhøjttalere og integrerede højttalere. Vi har valgt en Q Acoustic 3050i-konfiguration – disse mellemstore gulvhøjttalere er den ideelle løsning til vores pc-system, og de ser til al overflod forrygende ud.

Q Acoustics M.2 Soundbar er et fremragende valg.

Der er én ting, man skal huske, når det gælder om at konfigurere sin hjemmeaudio, og det er, om man bruger aktive eller inaktive højttalere. Hvis de er inaktive, skal du have en højttalerforstærker for at få lyd ud af dem. Den bedste løsning (bortset fra priserne) består i at investere i en alt i en-enhed såsom Naim Uniti Atom. Dem ser man ofte i kombination med en d/a-konverter, og de giver bedre klarhed og baslyd. Til gengæld kan man få en forstærker på nettet til få hundrede kroner, hvis man ikke vil bruge penge på en så ekstrem løsning.

Ekstraudstyr

Nu er dit system arrangeret, dit tv er tilsluttet, og lyden buldrer løs. Det store spørgsmål er nu: Hvordan kan du styre det hele? Hvordan forvandler du dit underholdnings-økosystem til noget, der mere minder om et fjernsyn? Du skal bruge en fjernbetjening. Vores foretrukne valg er Logitechs Harmony-serie, der fås i forskellige priser. Teorien er, at man samler alle sine fjernbetjeninger i en enkelt controller og skifter mellem enheder undervejs. Harmony Elite, der er Logitechs topmodel, omfatter også en infrarød modtager, der giver mulighed for endnu flere forbindelser. De billigere modeller bruger internettet til at få forbindelse med enheden. Der findes også masser af applikationer, der giver mulighed for at bruge telefonen til at styre en HTPC.

Hvis du foretrækker noget mere pc-agtigt, kan du satse på en trådløs kombination af tastatur og mus. Vores foretrukne løsning er Razer Turret. Det slanke design, ladestationen, den magnetiske mus og den tilknyttede mousepad gør den løsning til en af de bedste på markedet. Når det gælder controllere, kan du også vælge og vrage. Vi går stærkt ind for kabelførte controllere, men du kan også satse på trådløse controllere – Razer, SteelSeries og Logitech sælger alle trådløse controllere, som du kan bruge til din hjemmebograf.

Sådan kommer du i gang med Kodi - Tiden er inde til den svære del: Installation og opsætning af softwaren

1 Installer Windows

Du skal bruge en komplet version af Windows på denne maskine af hensyn til kompatibilitet, og der er nogle vigtige skridt, du skal tage stilling til. Brug Windows Media Tool [Billede A] til at oprette et bootbart USB-drev med Windows 10. Sæt det i USB-porten på din HTPC-maskine, gå ind i BIOS, og angiv boot-rækkefølgen på USB-drevet. Peg Windows’ installationsproces mod dit ssd-drev, og begynd på installationsprocessen.

Billede A

>> Der er én vigtig ting, du skal huske under denne HTPC-installation, og det er kun at oprette en lokal konto uden kodeord. Husk, at dette er en hjemmebiograf-pc, der skal kunne startes umiddelbart – i modsætning til noget mere sikkert, der rummer potentielt fortrolig information.

2 Download Kodi

Nu har du installeret Windows, dit chipsæt er om bord, dine videodrivere er installeret, og dit system kører som smurt. Næste skridt er at skaffe den korrekte version af Kodi.

>> Gå til https://kodi.tv/download, og klik på Windows-logoet halvvejs nede på skærmbilledet. Du får nu valget mellem tre forskellige versioner: en anbefalet udgave (Kodi v17.6 “Krypton”), en pre-release (Kodi v18 “Leia” Alpha 2) og en udvikler-build (Kodi v18 “Leia” Nightly). Vi bruger den anbefalede v17.6-variant til vores installation [Billede B]. Der er store forskelle mellem 17.6 og 18 på et grundlæggende niveau, og mange af de add-ons, der fungerer på v17, virker ikke korrekt på v18.

Billede B

3 Kodis første kørsel

Nu har du din download i hus. Klik på .exe-filen, og installer Kodi direkte på dit C-drev. Der er ingen skjulte værktøjsbjælker eller bloatware indlejret her (det har vi tjekket), idet Kodi er et open source-program, og det bliver finansieret direkte af frivillige donationer fra brugerne.

>> Når du har installeret programmet, kan du åbne det og se dig omkring. Ved første blik virker Kodi ret farveløst – en meget enkel og usofistikeret metode til at lagre og tilgå de medier, der befinder sig på systemet. Men det skal vi snart gøre noget ved.

>> Det er en god ide på dette tidlige stade at se nærmere på indstillingerne. Der er masser af muligheder for skræddersyning her og et væld af add-ons, som man senere kan forholde sig til. Det er derfor afgørende vigtigt at få en grundlæggende forståelse for, hvordan standard-skinnet og dets menuer fungerer.

4 Vælg et Skin

Nu skal vi pynte på udseendet. Vi vil gennemføre en komplet makeover via et skræddersyet skin. Der er et sandt overflødighedshorn af valgmuligheder, og der er også meget mere fra tredjepartsleverandører, men den bedste fremgangsmåde er at finde sit skin via Kodis Skin-browser. Klik på tandhjulet foroven, så kommer du til Settings-menuen. Gå herfra til “Interface Settings” (ikke “Skin Settings”), vælg “Skin” efterfulgt af “Estuary”, og klik på knappen “Get More”. Nu får du en rullemenu med en masse skins, som du kan downloade og afprøve, og det hele er gratis [Billede C].

Billede c

>> Hvert skin er skrevet af sin egen forfatter, og det betyder, at hvert af dem har layout og menuer, der adskiller sig fra de andre. Det kan godt blive lidt forvirrende senere hen. Hvis du vil vende tilbage til standardudseendet eller vil skifte til et andet skin, kan du gøre det ved hjælp af funktionen “Interface Settings”-sektionen for hvert af de skins, du møder.

5 Grid-Skin

Der er mængder af andre skins online. Hvis man googler “Kodi Skins”, får man en hel hær af tredjepartsvarianter. Det er dog værd at erindre, at det ikke er dem alle, der er Kodi-godkendte. Gå til dem med forsigtighed. Der er også masser af websites, der prøver at spinde guld på vpn-links. Hvis en af dem fortæller dig, at du skal bruge et vpn til et skin, skal du ignorere det. Hold dig til de vpn’er, du kender og har tillid til, hvis du får brug for et.

>> I denne guide satser vi på Grid-skinnet. Det er der flere grunde til: For det første kan vi redigere de vigtigste menupunkter. Vi kan for eksempel tilføje en Steam-startknap eller enhver anden program-add-on, og vi kan anbringe sagerne i den rækkefølge, der passer os. Det er også et af pæneste skins, der findes. Dets stramme og moderne design får hele systemet til at fremstå friskt, og når det gælder brugervenlighed, er der stort set intet at beklage sig over.

6 Tilbage til begyndelsen

Du har set dig om. Du har downloadet nogle skins, fundet et, du kan lide, og har installeret det. Hvad nu? Det næste skridt består i at gå tilbage til det oprindelige skin. Gå tilbage til Estuary-skinnet: I “Interface Settings” vælger du standard-skinnet. Hvorfor nu det? Det hænger sammen med formålet med denne guide: Vi tilstræber konsistens mellem menuindstilllinger og guiden. Man kan gøre langt det meste af det, vi nu vil gøre, i skræddersyede skins, men det er langt nemmere at gøre det i standard-skinnet, og det er nemmere at forklare sagerne, fordi der er nemmere adgang til meuerne.

>> Vi lægger ud med at føje de film, vi lovligt har hentet, til vores filsamling. Det gør du ved at gå til fanen “Movies” på hovedmenuen og derefter klikke “Add Videos” – det åbner en kildemappe. Nu kan du tilføje en sti til mappen med alle dine film i. Klik “Browse”, og begiv dig til filmmappen på din pc. Når du har fundet den, vælger du “OK”-knappen, klikker igen “OK”, hvorefter Kodi stiller nogle grundlæggende spørgsmål om den mappe, før programmer scanner hele mappen. Her kan du bede det om at genscanne stien, når Kodi starter, og fortælle programmet, om filmene er opbevaret i andre mapper, og kategorisere den sti såvel.

7 Alt andet

Nu kan du gøre det samme for enhver anden underafdeling af Kodi: musik, billeder, videoer, hvis du har lyst til det. På den måde kan man kondensere alle sine medier til et enkelt, brugervenligt interface, og det er glimrende, hvis man vil vise venner og slægtninge sine feriebilleder hurtigt og på farten. Man kan tilføre support til streamingtjenester som Spotify og Netflix senere (desværre ikke officielt understøttet af Kodi), men det kommer vi ind på lidt senere.

>> Hvis du ikke har nogen medier i en bestemt underkategori, kan du vælge at skjule hele denne undersektion. Det er dog værd at bemærke, at dette ikke går igen på tværs af skins.

8 Indstillinger for solskin

Nu er tiden inde til at indstille vejrmeldingerne. Det er relativt enkelt: Gå til “Weather”-sektionen i Kodis interface, klik på den knap, der hedder “Set Weather Provider”, og vælg den vejrstation, du vil satse på til dine vejrmeldinger (for eksempel Yahoo! Weather). Klik på knappen “Enter Location”, og skriv navnet på den nærmeste store by i nærheden.

>> Når det er gjort, får du alle vejrudsigterne for dit område [Billede D]. Bevares, det er ikke nødvendigvis nyttigt for alle, men i nogle skins leverer det vejrudsigter, der ligger permanent på hovedskærmbilledet. Det kan man godt overveje, også hvis det kun tjener til at pynte på skinnet.

Billede D

9 Installer Steam

Når man skal have Steam til at fungere i Kodi, skal man første gå tilbage til Windows’ skrivebord, hvorfra man downloader og installerer Steam. Gå til https://store.steampowered.com, og vælg den grønne “Install Steam”-knap forneden til højre. Download Steam, og peg det mod dit C-drev, uanset hvor dine spilmapper befinder sig.

>> Når Steam er installeret, skriver du dine oplysninger, sætter Steam til “Remember Me” og logger på din konto. Nu skal du ændre det sted, hvor Steam automatisk installerer dine spil. Det er bedst at lægge dem på et drev med masser af plads. Klik på fanen “Steam” foroven til venstre, og vælg så “Settings” i rullemenuen. Klik på fanen “Downloads”. Klik på knappen “Steam Library Folders” nederst i hovedvinduet og derefter på “Add Library Folder”. Opret en ny mappe, hvori du vil installere dine spil. Højreklik på denne nye sti, og indstil den som din “Default Library Folder”.

>> Nu kan du downloade de spil, du ønsker, på din HTPC [Billede E].

Billede E

10 Installer tredjeparts-add-ons

Der er altid et element af fare, når man skal installere tredjeparts-add-ons fra lagre eller zip-filer. Hovedparten af dem er gode nok, men nogle har indbygget malware. Vi anbefaler, at du altid kører en antivirus- eller antimalware-scanning på alle downloadede tredjeparts-zip-filer, før du føjer dem til Kodi, og at du udelukkende downloader dem fra en troværdig kilde som for eksempel Github.

>> Nu er tiden inde til at gå til Github (http://bit.ly/teeedubb) og downloade filen “script.steam.launcher-3.2.2.zip”.

>> Når du atter er tilbage i Kodi, går du til “Add-ons” og klikker på den udpakkede boks i menuen øverst til venstre. Klik på “Install From Zip File.” Det udløser en sikkerhedsadvarsel om tillid til tredjeparts-add-ons. Dem skal du tillade i indstillingerne, hvorefter du installerer denne add-on direkte i Kodi. Du får en besked, når installationen er færdig.

11 Tilbage til Grid

Nu skal vi have Steam til at fungere som submenu. Det gør du ved at gå tilbage til dine “Interface Settings” og dykke ned i dit foretrukne skin, der i dette tilfælde er Grid.

>> Når det er aktiveret, begiver du dig til “Skin Settings” efterfulgt af “Menus”. Vælg linket “Customize Home Menu and Widgets” til højre [Billede F]. Klik på knappen “Add Shortcut” øverst til højre. Det udløser et link, der siger “<NONE>.” Før musen hen over det, så ser du et lille trådkors på højre side. Klik på det, vælg “Add-on” efterfulgt af “Program”. Vælg “Steam.” Det udløser et link til Steams Big Picture Mode på hovedmenuen i din Kodi-installation. Bemærk, at det kan tage sig anderledes ud afhængig af det skin, du bruger, men hvis du skifter mellem skins, kan du trygt regne med, at alle dine indstillinger og din konfiguration bliver gemt til dig, så snart du vender tilbage.

Billede F

12 Menustyring

Når du alligevel er i denne menu, er det nærliggende at gemme de segmenter, du ikke har brug for, og tilpasse rækkefølgen [Billede G]. Det gør du ved at bruge menuen med tre prikker til højre for trådkorsikonet. Nu kommer der en anden menu, som gør det muligt at flytte hver kategori ned, omdøbe dens label, ændre de handlinger, Kodi foretager, når man klikker på den, eller slette den helt.

Billede G

13 VPN?

Lad os nærme os det uudsigelige. Hvis du er nået hertil i vores guide, har du sandsynligvis været på internettet og ledt efter alle mulige former for add-ons og skins til Kodi. Og du har formentlig fundet en række websites, der anbefaler forskellige vpn’er, der skal sikre dig, mens du browser online.

>> Man kan bestemt argumentere for at bruge vpn’er, hvis man er bekymret for privatlivets fred, navnlig hvis man bruger tredjeparts-add-ons fra kilder, der ikke er godkendt af Kodi. Heldigvis fungerer for eksempel Steam direkte gennem Steam-applikationen. Man logger ind udenfor Kodi, og launcheren starter Steams desktopapplikation i Big Picture Mode fra skrivebordet, ikke teknisk gennem Kodi.

>> Hvis du leder efter et vpn, kan vi anbefale to: ExpressVPN [Billede H] og Tunnelbear. De er begge nemme at bruge , relativt billige (navnlig hvis man bruger dem på tværs af flere maskiner), og de er i vores øjne troværdige. Og vi skal nok lade være med at smide links til dem i hovedet på dig.

Billede H

14 Den ideelle Start

Nu er Kodi arrangeret, som du ønsker det, dine grundlæggende add-ons er installeret, og alle dine medier er på plads. Nu er tiden inde til at strømline den indledende bootprocedure. Med det mener vi automatisk Kodi-start. Det kan man gøre på flere måder: man kan finde en add-on, der klarer det, eller man kan blot lægge en Kodi.exe-fil i startmappen i Windows (langt den nemmeste løsning).

>> Gå først til dit Windows-skrivebord, klik på Start-menuen, og skriv “Kør”. Åbn Kør-applikationen, og skriv “shell:startup”. Klik på “OK.” Nu bliver din Start-mappe åbnet. Hvis du lægger en program.exe-fil i denne mappe, starter Windows programmet automatisk ved start. Det er blot et spørgsmål om at finde kodi.exe-filen (installeret i “C:\Program Files (x86)\Kodi”), hvorefter du kopierer den og indsætter den i Start-mappen.

>> Man kan strømline denne proces yderligere ved at skjule alle skrivebordsikoner og indstille din proceslinje til at vise, når musen bliver ført over dem. Hvad angår skrivebordsikoner, højreklikker du et hvilket som helst sted på skrivebordet, fører musen over “Vis”-funktionen på rullemenuen og fravælger “Vis ikoner på skrivebordet”. Når det gælder proceslinjen, højreklikker du på den, klikker på “Indstillinger for proceslinjen” og vælger “Skjul automatisk proceslinjen i skrivebordstilstand”. Det er alt. Nu har du en superfiks og ren Kodi-installation på din nye hjemmebiograf-pc.