Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Brug din smartphone til overvågning

Hvis du har skuffen fuld af kasserede smartphones, kan nogle af dem få en ny tilværelse som overvågningskamera. Det er ikke den bedst mulige løsning, men i en håndevending og med den rette app kan mobilen udføre mindre kritiske opgaver.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du åbner skrivebordsskuffen og kigger ned på et lager af smartphones, som i princippet ikke er forældede, men blot erstattet af en nyere model, er der ikke nogen grund til at begræde situationen. Med lidt snilde kan dine gamle smartphones nemlig få et nyt og spændende liv som overvågningskamera.

Der er naturligvis forskel på funktionaliteten i forhold til et rigtigt et af slagsen, men det er sjovt at pusle med, og til mindre kritiske eller kortvarige opgaver kan løsningen bestemt prøves af. Det kan for eksempel være, at du vil overvåge din værdifulde guitar, mens du kortvarigt er borte fra den. Der findes masser af apps til formålet – på både iOS- og Android-platformen.

Som det altid er tilfældet, når du skal vælge en app, kan det svare sig at prøve sig frem, og hvis det er muligt, bør du prøve en gratis version af appen, inden du vælger at betale. Kvaliteten og ikke mindst funktionaliteten kan nemlig være endog særdeles svingende. Desuden kan en app være ganske specifik, for eksempel målrettet som baby- eller kæledyrsalarm.

Kræver to telefoner

Men hvordan kommer din smartphone så til at fungere som overvågningskamera?

Jo, grundlæggende kræver det, at du har to telefoner, nemlig en gammel kasseret og så den nye, du bruger i stedet. Den typiske opsætning sker altså på den måde, at du installerer appen på begge telefoner, hvorefter den ene fungerer som sender, og den anden fungerer som modtager. Der er tale om en dedikeret løsning, som ikke umiddelbart kan integreres i andre overvågningsløsninger, du måtte have.

Læs en test af overvågningskameraer her.
Du skal tænke over kvaliteten af kameraet, lige som du er nødt til at teste appen for at finde ud af, om den understøtter de funktioner, du ønsker at bruge.

Eksempelvis er det ikke alle, der understøtter Nightvision, altså optagelse i mørke.

Desuden skal telefonen placeres et sted, hvor den kan være konstant forbundet til lysnettet, for et overvågningskamera, der løber tør for strøm, er ikke meget bevendt. 

Stabil placering

Desuden skal du naturligvis sørge for at montere den stabilt på en holder eller en trefod i stedet for blot at læne den op af en stak bøger.

Så vælter den nemt, hvis huskatten tager en spadseretur på reolhylden. Der findes en masse smarte monteringsenheder, så du kan få smartphonen til at stå stabilt.

Nu vil du så sikkert spørge, om du kan monitorere inputtet fra flere smartphones samtidig, hvis du nu skulle have mere end en enkelt liggende i skrivebordskuffen.

Det kommer i høj grad an på funktionaliteten i appen, men hvis det – som det er tilfældet i appen Alfred – er muligt at logge på løsningen fra en webbrowser, kan du sagtens monitorere flere smartphones samtidig, ligesom det er muligt at optage til skyen eller til disk.

Appen med det sjove navn

Selv om appen har et lidt besynderligt navn, virker Alfred som en af de mere gennemarbejdede apps. Der er en række forskellige filtre til optagelse i dårligt lys, ligesom der er mulighed for at justere indstillingerne for bevægelsesfølsomhed. Endnu en rigtig smart feature i Alfred er, at hvis du har flere smartphones installeret, kan du fra den smartphone, du bruger som monitoreringsenhed, faktisk vælge at tale til en bestemt enhed og dermed sende lyd ud i rummet. For eksempel: ”Hvad laver du her? Kan du komme væk!”

En anden populær og velfungerende app er Presence, der ganske som Alfred byder på bevægelsesovervågning, og det er muligt at få en push-besked, hvis der er aktivitet dit hjem.

Begge gør det endvidere muligt at spare strøm på den måde, at telefonens skærm er slukket.

Det er også en fordel, hvis man ikke ønsker at afsløre, hvor telefonen er placeret – skærmen lyser jo ikke. 

Udvalget af apps er stort


Her er de bedste apps til overvågning – men der er mange at vælge imellem

Alfred: Filtre til optagelse i dårligt lys. Indstilling af bevægelsesfølsomhed. Tal til tyven eller få telefonen til at hyle som en sirene. Skærmen er slukket som med mange andre apps.

Presence: Kan foretage bevægelsesovervågning. Sender push-beskeder, hvis der er aktivitet.

AtHome: Gode basisfunktioner og en AI-funktion, som gør det muligt at træne appen til at kende forskel på mennesker og objekter, for eksempel vippende grene.

Manything: Fungerer sammen med CCTV-kameraer, men har nu også fået tilføjet funktionalitet, så den kan håndtere input fra din smartphone. Fjernstyring af den såkaldte Detection Zone.

TrackView: Du kan monitorere inputtet fra din smartphone, men også bruge appen som GPS-tracker, hvilket blandt andet gør det muligt at spore din bil. Anvendes ofte som babyalarm.

Husk at opdatere

Hvis dine gamle smartphones har ligget længe i skuffen, trænger de sikkert til en opdatering.

Du skal i øvrigt være opmærksom på, at der kan være minimumskrav til såvel iOS som Android, for at telefonen kan fungere som overvågningskamera, så husk både at opdatere styresystemet og at læse specifikationerne, inden du går i gang med dit overvågningsprojekt.

Sådan snakker mobilerne sammen

Selve opsætningen adskiller sig selvfølgelig fra app til app, og derfor skal du sikre dig, at der er understøttelse for kommunikation både via Wi-Fi og mobilnettet. Det giver jo ikke megen mening, at du kan se og følge med i, hvad der sker i de andre rum i huset, mens du er hjemme, hvis ikke du også kan gøre det, når du er ude af huset.

Desuden kan nævnes, at hvis du for eksempel bruger en Android-app, skal du være logget ind på samme Google-konto fra begge smartphones, for at kommunikationen skal kunne fungere.

Fordele og ulemper ved løsningen

Det siger sig selv, at hvis du har mulighed for blot at gribe i skuffen og placere en stribe smartphones strategiske steder i hjemmet, så er det en billig løsning, og det er faktisk muligt at få rigtig megen god funktionalitet for en billig penge. Men ikke alt er godt.

Den største ulempe er, at du ikke har mulighed for at ændre kameravinkel, når du er væk hjemmefra. Der kan være situationer, hvor du ønsker at justere præcis, hvor du ønsker, at der skal optages, og det vil du kunne gøre med en løsning, hvor du har et rigtigt overvågningskamera med mulighed for panorering samt for at vippe og dreje kameraet.

Gem optagelserne

Til gengæld er en sådan løsning dyrere, selvom dedikerede overvågningskameraer efterhånden er kommet ned i pris og kan fås i en fornuftig kvalitet fra omkring 1000 kroner stykket.

Mens de fleste apps gemmer data i skyen, har du i en løsning, hvor du bruger egent­lige overvågningskameraer, også mulighed for at tilkoble en dedikeret recorder, så du har dine data lokalt uden at skulle have computeren tændt konstant. Men det kræver så, at du slipper en tusindkroneseddel ekstra til recorderen, lige som du skal investere i en eller flere diske.


Dedikerede overvågningskameraer er den bedste løsning ved kritisk vigtige overvågningsopgaver. Et eksempel er D-Link DCS-8600LH til cirka 1000 kroner.