Home » Guide » Guide: Bliv herre over din egen PC
Guide: Bliv herre over din egen PC

Guide: Bliv herre over din egen PC

Share
Genvind ejerskabet

Du vil bemærke en “Avanceret”-knap på Sikkerhedsfanen i en fils egenskaber. Klik her, så får du mulighed for at få mere information om de tilladelser, der er knyttet til individuelle brugere, herunder et “Nedarvet fra”-felt, der viser, fra hvilken mappe tilladelserne blev tildelt.

Led efter en knap med ordene “Deaktiver nedarvning”. Når du klikker på den, afbryder du forbindelsen til den overordnede mappe. Det indebærer, at eventuelle ændringer, som du foretager i den overordnede mappe, ikke automatisk gælder for denne fil eller undermappe. Når du bliver bedt om det, vælger du “Konverter”, hvis du vil knytte den overordnede mappes indstillinger til enheden, før du fjerner forbindelsen, eller “Fjern”, hvis du vil rydde dem alle.

Man bruger nedarvning til at knytte en mappes tilladelser til dens indhold.

Man bruger nedarvning til at knytte en mappes tilladelser til dens indhold.

Den sidstnævnte funktion rydder alle eksisterende tilladelser og blokerer al adgang til filen eller mappen, indtil der bliver oprettet nye tilladelser af elementets ejer. Bemærk dog, at der ikke sker noget konkret, før du klikker på “Anvend”-knappen – hvis du ikke vil have noget ændringer, skal du klikke “Annuller”.

Du vil også bemærke en linje, der angiver den pågældende ejer. Herfra kan du ændre ejerskab til en anden bruger eller gruppe. Det kan du gøre for at forhindre den oprindelige ejer – forudsat at det er en standardbruger – i at annullere de ændringer i tilladelser, som du indfører.
Formålet kan også være at genvinde ejerskab til en fil eller mappe, efter at du enten har skiftet til en ny brugerkonto (måske fordi din gamle konto er belastet) eller har geninstalleret Windows.

Se også:  Mere fart på PC'en – her er alle tricksene

Med udgangspunkt i det andet eksempel kan du måske geninstallere Windows fra grunden med et nyt brugernavn og/eller kodeord, mens du bevarer dine datamapper på en separat partition. Du vil da opdage, at du er blevet låst ude fra disse mapper, fordi de er tildelt den gamle brugerkonto (også selvom den ikke længere eksisterer). Du kan igen få adgang til mappen via knappen “Fortsæt”, mens du er logget på som administrator, og du kan derefter overføre ejerskabet til den nye konto.

Når du ser på elementets tilladelser, møder du teksten “Ukendt konto” med en navn i stil med “S-1-5-25-12345.” Det refererer til din forrige, nu afsluttede konto. Klik “Avanceret”, så ser du, at det er mappens ejer. Klik “Skift” for at overføre ejerskabet til din nye konto, så du kan indstille de tilladelser, du har brug for.

Så kom vi igennem alt det, du skal vide om at aflåse din pc lidt mere sikkert. Naturligvis kan det gå forfærdelig galt, når man roder med tilladelserne. Men før du rækker ud efter dit backup-image af Windows, bør du gennemgå boksen forneden. Den rummer information om nogle praktiske redskaber, der kan hjælpe med at løse problemer med tilladelses-relaterede spørgsmål, uanset om de er selvforskyldt eller ej. 

Gode problemløsninger
Det utænkelige er sket for din pc!

Enten har du kludret i forsøget på at justere tilladelser for en bestemt fil eller mappe, eller Windows er løbet ind i sine egne problemer med tilladelser. Hvad kan du gøre for at løse problemet? Du bør begynde med at undersøge, om en officiel Microsoft Troubleshooter kan hjælpe.

Download den fra https://support.microsoft.com/en-us/help/17590/. Dette redskab prøver at udføre en automatisk diagnosticering (og nok så vigtigt: løsning) af problemer med tilladelser. Det omfatter alt lige fra problemer med at tømme Papirkurven og flytte/omdøbe filer til tastaturgenveje i Stifinder.

Et andet praktisk redskab, der kan være med at løse tilladelses-relaterede problemer – om end på en lidt barsk måde – er Windows’ Reparationsværktøj. Download værktøjet (hvis du ikke ønsker at installere det, kan du bruge en bærbar version) fra www.tweaking.com, og gå så til fanen “Repairs”.

Klik “Open Repairs,” fravælg “All Repairs,” og undersøg de første to reparationer. Den ene løser problemer med Registreringsdatabasen, men den anden gør det muligt at ordne sager på udvalgte drev.

Værktøjet fører alting tilbage til standard, således at din pc forbliver sikker og forhåbentlig fuldt funktionsdygtig efter reparationen. Forbered dig på, at det kan tage nogen tid. Det sidste redskab, vi ser på, er NTFS Permissions Tools (www.dbcstudio.net).

Det giver en alternativ metode til at finde og redigere tilladelser. Du får et Stifinder-agtigt overblik over dine drev, herunder dine adgangsrettigheder, og en markering af mappens eller filens ejer. Der er knapper til at ændre adgangsniveauer og ejer, og der er en Avanceret-sektion, der svarer til det, man kender fra Windows.

Kig også på de muligheder, man kan få, når man højreklikker på en mappe – herunder den, der giver mulighed for at kopiere og indsætte indstillinger for tilladelser fra det ene element til det andet.

Se også:  Guide: Få Bluetooth til at virke i din computer

 

1 2 3 4 5 6 7Forrige

TAGS
brugerbegrænsninger
fil- og mappetilladelser
gruppepolitikindstillinger
problemløsninger
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S