Home » Guide » Guide: Bliv herre over din egen PC
Guide: Bliv herre over din egen PC

Guide: Bliv herre over din egen PC

Share
Skift tilladelser

Filtilladelser er et farligt emne. Det er alt for nemt at låse sig selv ude fra en fil eller sågar smadre hele Windows-installationen, hvis man roder rundt uden at være opmærksom på konsekvenserne. Før du går i gang, bør du derfor sætte dig ind i, hvordan du laver et komplet Windows-drive-image, som du kan rulle tilbage, hvis ulykken indtræffer.

Dernæst bør du begrænse dig til at justere tilladelser til ikke-systemfiler og -mapper. Det betyder, at hvis man gør nogen af rodmapperne på C-drevet utilgængeligt, skal man begrænse sig til en specifik undermappe i Programmer og Programmer (x86). Man må i stedet fokusere på individuelle mapper eller mapper og filer, som man har lagret på en datapartition eller et drev.

Man behøver ikke nødvendigvis være logget på som administrator for at ændre i filers eller mappers tilladelser. Der er to brugertyper, som kan modificere tilladelser: ethvert medlem af Administrators-gruppen og “ejeren” af det pågældende element.

Du skal bruge læsebeskyttet adgang for at se en fil eller en mappes tilladelser.

Du skal bruge læsebeskyttet adgang for at se en fil eller en mappes tilladelser.

Hvem er ejeren? Det er typisk den brugerkonto, der oprettede filen. Hvis du for eksempel har oprettet og gemt et nyt dokument, bliver filen knyttet til dig som ejer. Bemærk, at du kan redigere tilladelser med dine Admin-privilegier uden at logge på selve kontoen.

Se også:  Guide: Kom hurtigt og sikkert i gang med en ny PC

Du kender tilladelserne til din målfil og -mappe, og nu vil du ændre dem. Klik på “Rediger”-knappen. Nu kan du vælge en bruger eller gruppe og få overblik over deres tilladelser, og du kan indføre ændringer ved hjælp af tjekboksene under “Tillad” og “Afvis.”

Hvis du vælger bestemte tilladelser (for eksempel Læs og kør), bliver andre tilladelser (Læs i vores eksempel) også tjekket. Hvis du vælger at stille en tilladelsertype til “Afvis”, leverer Windows en advarsel om gruppetilladelser og om, hvordan dette overtrumfer dem.

Det betyder, at selvom den gruppe, som en bruger tilhører, har adgang til den pågældende mappe eller fil, vil man ved at vælge “Afvis” (i stedet for at undlade at klikke i boksene “Tillad” og “Afvis”) eksplicit bede Windows ignorere indstillingerne for tilladelser for den bruger.

Mappe- og filtilladelser giver mulighed for at vælge mellem tillad eller nægt.

Mappe- og filtilladelser giver mulighed for at vælge mellem tillad eller nægt.

Du finder også knapperne “Tilføj” og “Fjern”. Med dem kan du vælge flere brugere eller grupper, og du kan fjerne eksisterende elementer, således at de enten ikke har adgang eller må bruge deres gruppetilladelser til at få adgang.

Se også:  Optimer Windows 10 med de nye PowerToys

Klik “Tilføj”, og skriv navnet på din bruger. Klik dernæst “Kontroller navne” for at vælge dem, før du klikker “OK” og dermed opretter deres tilladelser. Når det er gjort, klikker du “Anvend”. Nu begynder Windows at oprette tilladelser for dette element.

Hvis du har valgt en mappe, bliver alle elementer i den tildelt de samme tilladelser. Bliv ikke forskrækket, hvis du får sikkerhedsmeddelelsen “Adgang nægtet”. Det betyder, at adgangen er begrænset til den mappe, og derfor er indstillingerne uændrede. Klik “Fortsæt” for at komme videre.

TAGS
brugerbegrænsninger
fil- og mappetilladelser
gruppepolitikindstillinger
problemløsninger
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S