Home » Guide » Guide: Bliv herre over din egen PC
Guide: Bliv herre over din egen PC

Guide: Bliv herre over din egen PC

Share
Fil- og mappetilladelser

Windows’ NTFS-filsystem knytter tilladelser til filer, mapper og andre objekter (selv til detaljer i Registreringsdatabasen). Det giver dig kontrol over din pc – du kan nemlig specificere de brugere og grupper, der skal have adgang til hvilke filer og mapper. 

Brugere af Windows 10 Pro kan for alvor udnytte brugerbegrænsninger.

Brugere af Windows 10 Pro kan for alvor udnytte brugerbegrænsninger.

Begynd med at åbne mappen C:\Users, Her kan du se hver enkelt brugers personlige mappe.

Her findes deres personlige mapper (Dokumenter, Overførsler og så videre) og forskellige andre kontospecifikke filer og indstillinger. Prøv at åbne en anden mappe end din egen brugermappe, så får du meddelelsen “Adgang nægtet”.

Så vidt, så godt – bortset fra, at hvis du kører som administrator, bliver du bedt om at klikke “Fortsæt”, hvorefter du får adgang til mappen. Ikke vanvittig sikkert.

Paranoide brugere, der ønsker at spærre for specifikke filer og mapper, bør overveje en tredjeparts-krypterings-app såsom Veracrypt (https://veracrypt.codeplex.com), der er open source. Her opretter man en kodeordsbeskyttet “file container,” der fungerer som et virtuelt drev, hvori man kan lagre sine følsomme filer.

Se også:  Guide: Få Bluetooth til at virke i din computer

Hvis du imidlertid er den eneste, der har adgang til Admin-kontoen på din pc, og du stoler på, at du ikke selv vil misbruge denne magt, er Windows’ NTFS-tilladelser tilstrækkelige til grundlæggende sikkerhed.

Du kan tilknytte en pinkode til din Administrator-konto.

Du kan tilknytte en pinkode til din Administrator-konto.

Hvis du vil se en mappes eller fils tilladelser, kan du højreklikke på den, vælge “Egenskaber” og gå til fanen “Sikkerhed”.

Du skal have read-only-adgang til det pågældende element for at se dets tilladelser. Hvis det er tilfældet, får du en liste med “Gruppe- eller brugernavne” plus tilladelser til den valgte gruppebruger.

Grupper er samlinger af brugere, og de omfatter de følgende: Administratorer, Brugere, SYSTEM og Alle. Enhver standardbruger er således en del af Brugergruppen, mens Alle er en gruppe, der skal give en person lov til at angive universelle tilladelser for hver enkelt person, der bruger din pc.

Se også:  Elsker eller hader du Windows 10?

Tilladelser forekommer i forskellige typer: Læs, Skriv, Læs og kør, Visning af mappeindhold (kun mapper), Rediger og Fuld kontrol. Nogle tilladelser er en kombination af andre. For eksempel gør Rediger det muligt at læse, skrive og slette. Hvis Rediger således er sat til “Tillad”, gælder det også Læs- og Skriv-tilladelser. Læs og kør giver både adgang til en fil og mulighed for at køre den – vigtigt for program- og scriptfiler, for eksempel – og det er denne detalje, man kan justere og dermed blokere for enkelte brugeres adgang til specifikke programmer, som vi skal vende tilbage til. Endelig er der Fuld kontrol, som simpelthen giver brugeren carte blanche – læs, skriv, kør, slet og så videre.

TAGS
brugerbegrænsninger
fil- og mappetilladelser
gruppepolitikindstillinger
problemløsninger
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S