Home » Guide » Guide: Bliv herre over din egen PC
Guide: Bliv herre over din egen PC

Guide: Bliv herre over din egen PC

Share
Brug Gruppepolitikindstillinger

Hvis du kører 10 Professional, kan du oprette yderligere restriktioner ved hjælp af Editor til lokal gruppepolitik – kør gpedit.msc, og se dig om. Det er lidt forvirrende for uerfarne brugere, så du bør give dig god tid. Husk at tage et drive-image, før du begynder, for man kan nemt komme til at låse sig selv ude.

De fleste gruppepolitikindstillinger er i grunden tekster fra Registreringsdatabasen, og hvis du kører Windows 10 Home Edition, kan du emulere de fleste af med den korrekte indstilling. Heldigvis har Microsoft lavet en praktisk referenceguide med indstillingerne til hver politik og dens tilsvarende tekst i Registreringsdatabasen.

Gå til www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=25250, og vælg “Windows 10 ADMX spreadsheet.xlsx”.

Som standard viser gpedit.msc den lokale gruppepolitikindstilling, og det betyder, at indstillingerne gælder for hele pc’en. Hvis du hellere vil beskæftige dig med en enkelt bruger eller gruppe, skal du i stedet bruge en skræddersyet lokal gruppepolitikindstilling.

Tast Win-R, skriv “mmc,” og tryk Enter.

Vælg “Fil > Tilføj/fjern Snap-in.”

Vælg “Editor til gruppepolitikobjekter” i feltet til venstre, og vælg fanen “Brugere”.

Vælg din målbruger (for eksempel dig selv) eller målgruppe (for eksempel “Ikke-administratorer”), og klik “OK > Udfør > OK.”

Vælg nu “Fil > Gem” for at gemme en kopi et sted, hvor den er tilgængelig (når du forstætter, vil du dobbeltklikke på denne fil for at se og redigere den).

Når skabelonen er på plads, kan du gå i gang med at skræddersy indstillinger eller begrænse adgang. Sektionen Administrative skabeloner er et godt sted at begynde.

Se også:  Microsofts helt nye Windows udsat – men ændringer i Windows 10

Vælg en sektion, og klik så på en indstilling i feltet til højre. Nu kan du læse en beskrivelse af, hvad der sker. Dobbeltklik på den, hvis du vil ændre noget. Det indebærer som regel frakobling eller nedlæggelse af en politik, men nogle gange har du også andre muligheder, der bygger på dine indstillinger. Noter den oprindelige indstilling (typisk “Ikke konfigureret”), så du senere kan gendanne dine politikker, hvis du får brug for det.

Hvis du vil blokere for adgang til et specifikt program, der er blevet installeret, skal du gå til “Windows-indstillinger > Sikkerhedsindstillinger > Politikker for softwarebegrænsning” og vælge “Handling > Ny politik for softwarebegrænsning.”

Vælg “Yderligere regler” efterfulgt af “Handling > Ny regel for sti.”

Klik “Gennemse” for at vælge mappen for det program, du ønsker at blokere.

Lad “Sikkerhedsniveau” være stillet til “Ikke tilladt,” og angiv en beskrivelse, der kan være med til at identificere reglen.

Klik “OK.” Vælg “Fil > Gem,” luk vinduet, og genstart pc’en. Afprøv reglen ved at logge ind på den pågældende brugerkonto, og prøv derefter at starte programmet. Nu bør du få en meddelelse om, at det er blokeret.

Desværre er denne detaljerede kontrol forbeholdt brugere af Windows 10 Professional. Hvis du imidlertid ikke ønsker at påtvinge din sambo Familiesikkerhed for at begrænse hans adgang til programmer, kan du opnå noget lignende ved hjælp af tilladelser.

Komplet integrering

En ulempe ved Windows er den måde, hvorpå support af OneDrive bliver inddraget i operativsystemet, samtidig med at mapperne bliver separeret fra brugerkontoen. På den måde ender man med to udgaver af alle ens vigtige brugermapper.

Se også:  Guide: Kom hurtigt og sikkert i gang med en ny PC

Interessant nok kan man sammensmelte OneDrives mapper med dem, der er i brugerkontoen. Det gør alting lettere, men det er en ensrettet proces: Man kan ikke adskille det sammensmeltede igen.

Hvis det ikke skræmmer dig, kan du gå til din brugermappe, højreklikke på Dokumenter-mappen og vælge “Egenskaber > Placering.” Klik “Flyt,” gå til den tilsvarende mappe i din OneDrive-mappe, og klik “Anvend.” Klik “Ja” for at flytte eksisterende filer til den nye placering, og læs advarslen, før du klikker “Ja”. Gentag processen med andre systemmapper, der skal integreres.

Bemærk én ting: Størrelsen på dit OneDrive-lager. Du får kun 5 GB gratis. Medmindre du har betalt for yderligere lager eller abonnerer på Office 365, kan det tage pippet fra dig. I så fald skal du i stedet bruge Biblioteker.

Windows 10 har nok skjult dem, men Biblioteker er stadig spillevende. Åbn et Stifinder-vindue, skift til fanen Vis, og klik på knappen “Navigationsrude”. Klik ved “Show libraries” for at få dem tilbage i navigationsfeltet.

Herfra vælger du visningen Biblioteker, højreklikker på hvert biblio-tek efter tur og vælger “Egenskaber”. Klik “Tilføj …” for at føje den tilsvarende OneDrive-mappe til biblioteket, og klik “Medtag mappe” efterfulgt af “OK.” Mapperne forbliver separate, men det er nemmere at skifte mellem dem.

 

TAGS
brugerbegrænsninger
fil- og mappetilladelser
gruppepolitikindstillinger
problemløsninger
Windows 10

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S