Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Bliv en haj til Adobe Photoshop Elements

Den seneste version af Adobes billedredigeringsprogram indeholder alt, hvad en ivrig fotograf kan drømme om.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvert år, eller sådan virker det, udgiver giganten indenfor grafiksoftware, Adobe, en ny version af sin Elements-pakke. Elements-serien er forbrugerversio-nerne af firmaets professionelle billed- og videoredigeringsprogrammer Photoshop og Premiere.

Selv om Elements ikke rummer ligeså mange funktioner, er det ganske godt. Formentlig kommer du aldrig til at bruge det hele, og du vil i lang tid blive ved med at opdage nye tricks og funktioner. Eneste problem med Elements er prisen. 775 kroner for hvert program og 1163 kroner for begge er meget at betale, hvis du er usikker på, om du får gavn af det hele. Der findes dog en 30-dages prøveversion, så du kan teste det af.

De nye udgaver er de første, som har et årstal, 2018, i deres navn i stedet for et versionsnummer. De rummer en række nye, interessante funktioner, som hjælper dig med at løse kendte problemer indenfor fotografering, og de åbner for spændende billedredigeringsmuligheder. Og det er præcis det, vi skal se på i denne vejledning.

1 Få styr på samlingen

Photoshop Elements har to dele. Edit er redigeringsdelen, mens Organize gør det gnidningsfrit at håndtere store fotobiblioteker. Før har det brugt ansigtsgenkendel-se og GPS-tags til at sortere dine billeder. I år foregår det automatisk med udvælgelse af de bedste billeder fra en gruppe.

2 Anvend Auto Curate

Udvælgelsen, Auto Curate, aktiveres øverst til højre på skærmen. De bedste billeder vælges alt efter, om de indeholder ansigter, hvad de forestiller, deres mærker og ”kvalitet”. Ja, Elements vurderer nu dine fotografiske færdigheder. Du kan begrænse antallet af billeder og ikke meget andet.

 

3 Delvise forbedringer

At arbejde med bidder af motivet er nøglen til et godt redigeringsresultat. Du kan redigere en del og lade resten være, men det er svært og tidskrævende, selv med værktøjer som Magic Wand og Quick Selection. Især, hvis baggrunden er af samme farve som motivet eller er meget detaljeret.

4 Introduktion til automatisk valg

Auto Selection er noget nyt i Adobe Photoshop Elements,og det giver dig mulighed for at trække et rektangel omkring det billedelement, du ønsker, før programmet placerer de kendte stiplede linjer. Det kan være en fordel på en forvirrende baggrund. Virker det ikke, så prøv igen ved hjælp af Refine Edge fra menuen ”Select”.

5 Udskift baggrunden

Når emnet er valgt, kan du erstatte baggrunden med noget mere eller mindre interessant. Du kan gøre det ved hjælp af den såkaldte “Expert Mode”, hvis du har erfaring med billedredigering, eller bruge den nye funktion “Guidet Edit”, som lærer dig præcis, hvordan det er udført, så du ved det til næste gang.

6 Mere om “Guided Edit”

Der er flere muligheder for guidet redigering, og her lærer du, hvordan det virker i stedet for at lade programmet gøre arbejdet. Hvis du vil opnå et optimalt resultat, er de guidede redigeringer noget af det bedste i programmet. Med specialeffekter kan du skabe en dobbelt eksponering eller en akvarel-effekt.

7 Luk øjnene op

Du har sikkert ved gruppebilleder oplevet, at en eller flere personer blinkede, da du trykkede på udløseren. Heldigvis har Elements 2018 ”Open Closed Eyes”, en kommando I ”Enhance”-menuen, som åbnes i sit eget vindue. Ved at bruge et kildefoto, hvor motivet har åbne øjne, ændrer du nemt resultatet.

8 Indsæt nye øjne

“Open Closed Eyes” registrerer de lukkede øjne og giver dig en række muligheder. Du kan åbne et kildefoto fra en mappe via Organize-delen, eller du kan bruge en stikprøve med et andet sæt øjne. Et foto med samme person vil virke naturligt, mens fotos af andre personer kan give et lidt underligt udseende.

9 Dynamiske diasshow

Lysbilledshow er i Photoshop Elements 2018 blevet ”dynamiske”. Oprettelsesprocessen begynder med et klik i Organizer-delen under punktet ”Create”. Her kan du lave for eksempel Facebook-coverbilleder, lykønskningskort og fotobøger. Brug “Auto Curate” inden, så kun de bedste billeder vises.

10 Så er der film

Efter lidt behandlingstid vises dit dynamiske dias-show. Til venstre er der muligheder for at indsætte musik, ændre temaet og finjustere de anvendte billeder. Til højre er der værktøjer til at gemme og fortsætte senere. Eller du kan eksportere til Facebook, YouTube, Vimeo og gemme videofilen på din pc.