Home » Netværk » Guide: Beskyt dig selv online med en VPN
Guide: Beskyt dig selv online med en VPN

Guide: Beskyt dig selv online med en VPN

Share

Har du hørt om vpn? Det virtuelle, private netværk kan være løsningen, hvis du vil dele filer og surfe sikkert. Læs alt, hvad der er værd at vide om den smarte teknologi

Har du en gang imellem behov for at gå på nettet fra en café eller på et hotel med offent-ligt Wi-Fi? Eller vil du gerne have adgang til Ramasjang via DR-appen eller se Netflix på ferien i udlandet? Uanset, om du ønsker øget sikkerhed for privatlivets fred, en mulighed for at få adgang til dansk indhold eller adgang til computere og lagerenheder hjemme eller på arbejde, er et virtuelt privat netværk løsningen.

Datatid TechLife gennemgår her fordele og ulemper ved teknologien. Vi afliver også nog-le myter og forklarer, hvordan du sikrer dig en leveringsaftale, som passer til dine behov.

Hvad er vpn?

Vpn står for Virtual Private Network og, som navnet antyder, er det en måde at oprette en mere privat forbindelse til internettet på.

Vpn’er fungerer som et netværk i et netværk ved at tilføje et virtuelt lag til din fysiske netværksforbindelse. Laget danner en tunnel til forbindelsen mellem en klient (for eksempel din pc, tablet eller smartphone) og en server (den eksterne placering). Alle data, der sendes mellem server og klient, er krypteret, og kan ikke læses af en anden part.

Der er to hovedformål med et vpn, hvilket bestemmer typen af server, der bruges. Den første type er en forbruger-vpn, som skal levere en mere sikker og privat forbindelse til nettet, uanset sikkerheden i det netværk, du forbinder igennem. Det betyder, at du med sindsro kan anvende usikre netværk såsom offentlige Wi-Fi-hotspots.

Du skal dog tilmelde dig en vpn-udbyder og derefter forbinde til nettet via en af udbyderens servere rundt om på kloden. Løsningerne er gratis eller mod betaling og tilbyder forskellige typer services, ydelse og niveauer af privatliv.

Den anden type er en virksomheds-vpn. Her er serveren vært på et bestemt netværk, for eksempel på dit arbejde eller derhjemme. Dette giver dig mulighed for at koble sikkert på og få adgang, som om du var fysisk tilstede. Denne form for forbindelse gør, at du får adgang til delte ressourcer, herunder intranet, printere og lagerplads.

Se også:  Verdens største cybertrussel: Berygtet botnet tilbage efter måneders fravær
Hvordan fungerer det?

Idenne artikel fokuserer vi på forbruger-vpn. Normale internetforbindelser (via ethernet eller Wi-Fi) sender data i pakker, som ikke er omfattet af kryptering ud over, hvad der allerede er anvendt (for eksempel data sendt til og fra et sikkert websted over HTTPS-protokollen). Data udveksles via servere stillet til rådighed af din internetudbyder (ISP), og de kan bruges til at identificere dig, din placering og dit internetforbrug.

Et vpn tilføjer et ekstra, mere sikkert lag til processen. Hver datapakke indkapsles. Den omsluttes af en ydre pakke, som krypteres før afsendelse. Tænk på denne ydre pakke som tunnelen, hvorigennem data sikkert overføres.

Data sendes nu via din udbyders server til vpn-serveren, hvor den ydre pakke dekrypteres, og den indre pakke sendes videre og fortsætter sin rejse ud på internettet.

Når data modtages den anden vej, bliver de indkapslet af serveren, før de sendes til dig via din internetudbyder. Udbyderen ved, at data bliver sendt og modtaget, men kan ikke se, hvilken type data det er.

Fordi vpn-serveren er ansvarlig for dekryptering af data og videresending til internettet, identificeres den som ophavsmand til disse data. Dette betyder, at ved at vælge en vpn-server i et andet land, ser det ud som om, du er bosiddende i det pågældende land og ikke i Danmark.

Krypterings-dekrypterings-processen kræver, at begge klienter og serveren har de korrekte nøgler til kryptering og dekryptering af pakkerne, hvilket er grunden til, at ingen andre kan se dataene inden i. Det er en intensiv proces, som kan give en sløvere internetforbindelse, når et vpn bliver brugt.

Fordele ved vpn
Øger privatlivets fred og sikkerhed uden for hjemmet

En oplagt fordel ved vpn er, at du kan kryptere din netværkstrafik, så dine data ikke kan opfanges eller læses af snushaner, herunder din internetudbyder – uanset hvilken forbindelse du bruger. Hvis du ofte surfer via Wi-Fi-hotspots ude, er et vpn vigtigt.

Se også:  Syv ud af ti webbaserede apps har sikkerhedsfejl
Skift dit oprindelsesland

Et vpn gør det muligt for dig tilsyneladende at være forbundet fra et andet land, så du kan omgå geoblokering eller, i nogle lande, censureret indhold. At skifte land kan også gøre det lettere at an-vende torrent eller andre aktivi-teter, der er begrænset af dit eget land eller internetudbyderen.

Undgå sporing fra din udbyder eller andre

Al din internettrafik kan logges af din internetudbyder, så udbyderen kan spore, hvad du laver. Det kan være til eget formål (trafikovervågning) eller videre-givelse af dine aktiviteter til anden part. Vælg den rigtige vpn-udbyder, én med en log-politik, og du undgår at blive sporet af nogen.

Hvilke tjenester er der? – Derfor skal du bruge en vpn-tjeneste

En af de fantastiske ting ved vpn’er er de mange anvendelsesmuligheder. Vpn kan bruges til at sikre muren om dit privatliv og øge din sikkerhed online. Den mest oplagte brug af et vpn er til at opnå sikker adgang til internettet via usikre forbindelser, som for eksempel Wi-Fi-hotspots på offentlige steder som caféer og storcentre.

Selvom hot-spottet i sig selv er krypteret, er det stadig muligt for andre, der er forbundet til det, at opfange din kommunikation. Med et vpn blokerer du effektivt din trafik for enhver, som snuser rundt. Vpn beskytter også mod visse sårbarheder, som for eksempel Krack. Bemærk, at andre delte ressourcer forbliver ubeskyttede.

Du kan bruge et vpn til at omgå geoblokeringer i dit eget land.

Gå til Indstillinger > Netværk og internet, klik på ”Wi-Fi” eller ”Ethernet” i venstre rude, derefter på ”Rediger avancerede indstillinger for deling” i højre rude. Under din aktuelle profil slår du netværksregistrering fra under ”Netværksregistrering”, inden du opretter forbindelse til offentlige netværk.

TAGS
NordVPN
nætværk
OpenVPN
sikkerhed
VPN

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S