Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Alternativ foto-editor

Hvorfor nøjes med én app, når man kan bruge to? Nu kan Luminar fungere som Photoshop-plugin.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Luminar er en fortræffelig fotoeditor, og den adskiller sig lidt fra Adobe. Med Adobes Photoshop-apps kan man redigere fotos på et væld af måder: Man kan beskære dem, bruge specielle effekter og blande billeder. Man kan også ændre et billedes farvebalance, lysstyrke og kontrast. Luminar er mere beskeden, men man kan bruge programmets værktøjer på hvert eneste billede, man tager.

Luminar er ikkedestruktiv: Alle de ændringer, man foretager, bliver gemt i en databasefil ved siden af billedfilen i stedet for at blive skrevet oven på den. Den seneste version af Luminar – Luminar Flex – kan køre ved siden af Photoshop og Photo-shop Elements som plugin, og man kan kombinere værktøjer fra begge apps. De gratis prøveversioner af Luminar og Photo-shop Elements venter på dig.

1 Installationsmuligheder

Du skal installere Luminar Flex, efter at du har installeret dine billed-apps, således at dine plugins bliver registreret korrekt. Under installationen bliver du spurgt til apps på din pc. Markér de relevante bokse. Når installationen er slut, får du en genvej på skrivebordet. Du kan bruge Elements uden at åbne Luminar.

2 Luminar som enkeltstående app

Når du dobbeltklikker på genvejen, får du en app, der ligner Luminar 3’s Edit-tilstand. Luminar kan umiddelbart virke forvirrende, for programmet adskiller sig fra andre billed-aps; der er således ingen værktøjsbjælke i ven-stre side. Der er dog bjælker foroven, forneden og til højre med alt, hvad man har brug for.

3 Før og efter

En af Luminars bedste funktioner er muligheden for at se før- og eftervisninger af billedet ved hjælp af en skyder. Tæt på midten af den øverste værktøjsbjælke er der et øje-ikon og en knap med to firkanter. Øjet viser det oprindelige billede, så længe man holder ikonet nede. De to firkanter åbner før/efter-delingen.

4 Luminars lag

Ligesom Elements bruger Luminar lag. Hvert nyt Adjustment Layer kan have en separat effekt: Man kan blande lagene, og man kan få vist lag nedenunder. Her har vi lagdelt Structure Booster over AI Auto Enhancer for at få flere detaljer i fuglens fjer. Prisen er billedstøj, og det kan vi ordne med Denoise-filteret på et tredje lag.

5 Selektive funktioner

Vi ønsker, at Denoise-filteret kun skal vedrøre fuglen, for der er støjen synlig. Det gør vi ved at bruge en maske, over de områder, hvor effekten ikke skal fungere. Til højre for Denoise-filterets ikon er der et børsteikon til at stryge over de områder, hvor filteret skal virke. Foroven er der værktøjer til at ændre børstens størrelse og hårdhed.

6 Brug Luminar i Photoshop Elements

Når man vil bruge disse apps sammen, går man til Elements’ Filtermenu. Nederst i menuen finder du Skylum Software, og når du klikker her, får du mulighed for at flyt-te billedet til Luminar. Den nye app bliver åbnet og dækker Elements på skærmen – du kan gå tilbage til Elements, men appen reagerer ikke, før du klikker Apply i Luminar.

7 Rediger et helt billede

 

Luminar er ikke-destruktiv, men det er Photoshop Elements ikke. Dine ændringer er permanente, medmindre du klikker Undo eller benytter History-paletten. Du redigerer et billede med Filter > Skylum Software > Luminar Flex uden at markere noget på billedet. Til sidst klikker du på knappen Apply for at gå tilbage til Elements.

8 Rediger et udvalgt område

Luminar Flex virker som et filter til et udvalgt område. Sørg for, at dit valg er virkelig godt, før du flytter det til Luminar med Select > Refine Edge. Du kan nemlig ikke redigere det senere. Brug filteret som i trin 7 – det er kun de udvalgte pixel, der fremkommer. Klik på ‘Apply’, så bliver de ført tilbage i dit billede.

9 Rediger et lag

Når du bruger Refine Edge, kan du knytte outputtet til et nyt lag og ikke som et valgt område. Der kommer et udklip af dit valg som et nyt lag oven på din original. Brug Luminar Flex på det, så virker det på samme måde, som når man filtrerer et udvalg, bortset fra at baggrunden forbliver intakt. Før det tilbage, så de to lag bliver blandet.

10 Eksporter det færdige billede

Man vil ofte føre billedet tilbage til Elements og bruge Save As til at oprette en ny, redigeret fil, men man kan også eksportere som .lmnr-fil. Export-knappen er erstattet af Apply under arbejdet som et Elements-filter, men Save er stadig på menuen. Senere kan du åbne filen i Luminar og enten arbejde på den eller eksportere den.