Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Afspil musik med fedt gratis-program

Winyl vil appellere til dig, hvis du er på udkig efter en no-nonsense, letvægts musikafspiller til dit digitale musikbibliotek. Appen æder omkring 22 MB af hukommelsen, når den er i brug – sammenlign det med Windows Media Player (omkring 50 MB) eller Groove Music (over 100 MB) – hvilket gør den oplagt til ældre og langsommere maskiner såsom 2-i-1-tablets.

Af Mette Eklund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

På trods af dette kan Winyl stadig prale med masser af smarte funktioner og en ditto brugergrænseflade, der kan hjælpe dig med at nyde din musik. I denne guide vil vi vise dig, hvordan du kan skabe dit eget musikbibliotek samt ændre metadata (og artwork) ved at bruge Winyls tag-redigeringsværktøjer. Du kan også lære, hvordan du skal skræddersy programmet og gøre brug af dens playlister og smarte lister. Hvis du er træt af din egen musik, kan du blot vælge “Radios” fra “Library”-panelet for at tilgå hundredvis af streaming-radiostationer i mange forskellige genrer.

1 Download og opsætning

Gå til https://winyl-player.github.io og klik på “Downloads” [Billede A]. Du kan nu downloade en almindelig version af Winyl, som du kan installere, eller en portabel version i ZIP-format, som du kan pakke ud i din udpakningsværktøjs-folder eller på dit USB-drev. Når det er gjort, åbner du Winyl fra dens startmenu-genvej – eller hvis du har pakket den zippede version ud – ved at dobbeltklikke på “Winyl.exe” i Winyl-folderen.

Billede A

2 Opsætning af biblioteker

Du bliver bedt om at vise programmet vej til din musikfolder (eller foldere). Klik “Add” hvis du manuelt vil browse og vælge den folder, der indeholder din musik. Hvis din musik er spredt ud over flere steder på din pc, så klik “Add” så mange gange, du har behov for, for at tilføje flere foldere. Når du er færdig, så klik “Update” [Billede B], og vent på, at Winyl har scannet sig igennem dine musikfiler.

Billede B

3 Gennemse dit bibliotek

Når programmet har tygget sig igennem dine filer, vil skærmen være helt blank. Ingen panik – udvid “Artists”-linket til venstre, og du bør se al din musik organiseret efter kunstner. Vælg en, og du bør se en liste af numre organiseret i albums. Du kan også navigere efter folder eller genre – hvis musikken er blevet tagget – ved at bruge linkene i venstre side af vinduet.

4 Lyt til din musik

Vælg et nummer eller album og klik derefter på “Play”-knappen i bunden af vinduet for at lytte til det. Afspilnings-knapper inkluderer spol tilbage, fremad, shuffle, repeat og justering af lydstyrke. Tryk F6 for at åbne Equalizer-vinduet, hvor du kan ændre lyden via en grafisk equalizer med forforstærker og over 20 forudindstillinger fra “Rock” og “Pop” til “Bass Reducer” [Billede C].

Billede C

5 Rediger informationen på dit bibliotek

Du kan rette fejl eller tilføje ekstra informationer til både hele album eller individuelle numre. For at opdatere et enkelt musiknummer, så højreklik på det og vælg “Properties,” eller klik på en album-titel for at vælge alle sporene, højreklik derefter og vælg “Properties.” Brug “Tags” til at ændre nummeret eller albummets metadata [Billede D]. Her tilføjer vi “Album Artists”-tag, så albummet bliver placeret korrekt i biblioteket.

Billede D

6 Tilføj album art

Skift over til “Cover Art”-fanen [Billede E] for at se albummets forsidebillede. Træk et foto fra en folder eller Firefox webbrowser til “Drag picture here”-vinduet for at ændre det, eller klik “Google” for at søge efter et albumcover baseret på kunstner og albummets titel (dette virker ikke i den portable version). Du kan tilføje billedet i selve musikfilen eller gemme det i en separat fil.

Billede E

7 Skab en Playlist

Lav din egen spilleliste ved at tilføje dine favoritnumre eller albums. Vælg hvert nummer eller numre (brug Ctrl-klik eller klik på et album), højreklik derefter og vælg “Add to Playlist > To New Playlist” [Billede F] for at skabe en ny spilleliste ved navn “Playlist DD/MM/YYYY.” Tilføj flere numre på samme vis, og denne gang kan du vælge navnet på din spilleliste under “Add to Playlist.”

Billede F

8 Håndter spillelister

Håndter dine spillelister fra panelet til venstre under “Playlists.” Start med at højreklikke på dens navn og vælg “Rename” for at ændre det eller “Delete” for at slette det. Vælg en spilleliste for at se dens indhold i hovedpanelet. Klik og træk numre for at ændre deres placering på listen eller højreklik på et spor og vælg “Delete” for at fjerne det fra din spilleliste.

9 Brug Smartlists

Smartlists er spillelister, der automatisk bliver genereret ud fra regler eller filtre. Højreklik på “Smartlists” i “Library”-panelet og vælg “New > Smartlist” for at komme i gang. Der dukker en række eksempler op inklusive “50 Random tracks”, “25 Most Played” og “90s Music” [Billede G]. Vælg en, og de udvalgte sange vil dukke op. Kan du ikke lide det tilfældige valg, så klik igen for at ændre det.

Billede G

10 Skræddersy Winyl

Tryk F4 for at ændre udseendet på Winyl; der er et udvalg af seks lyse eller mørke temaer [Billede H]. Åbn “Settings”-undermenuen for at slå de visuelle effekter fra samt smooth scrolling for at opnå bedre ydelse på svagere maskiner eller vælg “Settings > Advanced” for flere muligheder såsom at vælge hvilke elementer, der skal dukke op i “Library” .

Billede H