Home » Byg selv » Guide: Byg din egen superbillige computer
Guide: Byg din egen superbillige computer

Guide: Byg din egen superbillige computer

Share
Så skal vi gang med at samle delene

uanset hvad man måtte tro, er det aldrig let at definere specifika-tioner for en billig pc som denne. Faktisk sker det ofte, at det er sværere at skaffe komponenterne, end når det gælder de meget dyrere enheder (firmaerne er gerne meget uvillige til at låne os billig hardware).

Når vi skal sikre os, at hver krone, vi bruger, er givet godt ud, er det en langt større udfordring i den billige ende af spektret end i mellem- og topklassen. Hovedkriteriet her er forholdet mellem pris og ydelse, og alting drejer sig om at afbalancere dette forhold, når vi vælger delene.

Naturligvis er der undtagelser, og lad os tage nogle eksempler. Lad os antage, at denne maskine er den eneste, du vil bruge i de næste ti år. Du vil bruge omkring 30 procent af budgettet på processoren, 20 procent på lager, 20 procent på hukommelse og de sidste 30 procent på alt andet.

Hvis du imidlertid regner med at opgradere cpu’en på et senere tidspunkt, kan det være klogere at bruge flere penge på bundkort, hukommelse og lager og fra begyndelsen anskaffe en superbillig cpu, der kan holde dig i gang, indtil du opgraderer.

Når det er sagt, må vi nok lige gennemgå reglerne for dette projekt. For det første er der budgettet: Vi har højst 2500 kroner at gøre godt med. For det andet er vi begrænset til én blok ddr4-ram for at se, hvordan det påvirker ydelsen på dette niveau. Og endelig var vi henvist til at bruge AMD’s seneste Athlon 200GE-processor, fordi den er meget billig og konkurrerer med Intels Pentium-serie. Resten var op til os selv.

1 Forberedelse til byggeriet

Alt godt PC-byggeri begynder med forberedelse af arbejdsområdet. Du skal bruge et par stjerneskruetrækkere og måske en saks til kabelbånd. En magnetisk skruetrækker er praktisk, hvis du vil undgå at tabe skruer, og det er også rart at have en skål til skruerne. Statisk elektricitet betyder ikke så meget nu om dage – sørg blot for, at du er jordet fra begyndelsen, ved at røre ved noget metal, der ikke er en af komponenterne.

Når det er gjort, tager du kabinettet og skiller det ad. Fjern alle de paneler, du kan, for at gøre det så let som muligt at indsætte hardwaren. Tiden er også inde til at tage din hardware ud af emballagen og se på den. Husk: Antistatiske poser er ledende på ydersiden, og der kan være strøm på dem. Læg aldrig hardware på dem.

2 Bag-I/O

nu er kabinettet ryddet for alt, og hardwaren er pakket ud. Hvad nu? Nu retter vi opmærksomheden mod det bageste I/O-skjold. Anbring det på den rette position ved at jævnføre det med bundkortets porte og skubbe det på plads inde fra kabinettet.

Nu klikker det på plads. På billigere enheder kan man være nødt til at bøje stifterne for at sikre, at bundkortet kan komme på plads bagefter. Der er ingen grund til at risikere, at de sidder fast i portene og er i vejen. På de dyrere bundkort er det bageste I/O-skjold som regel polstret – det er kun i den billigste ende af spektret, at de ser ud som her. Nogle af dem er endda installeret på forhånd.

3 Strømforsyning

vi griber sagerne anderledes an og installerer psu’en først. Det er kun få dele, der skal installeres i en bestemt rækkefølge, og det er ofte et spørgsmål om logik. For eksempel cpu før køler, ventilatorer efter bundkort og så videre. Når det gælder psu, kan der være flere muligheder. Hvis kabinettet har god plads til kabelføring, kan du vente til sidst med psu’en.

Se også:  Computer-love Del 2/2: Moore med mere og flere

Her begynder vi med den, så vi kan regne ud, hvordan kablerne skal føres, navnlig den besværlige cpu-strøm øverst på kortet. Med Arcadia er der ingen topudskæring til cpu’en. Vi vil normalt være frække og køre kablet under bundkortet og lade det stikke ud foroven, men det var ikke muligt. I stedet har vi kørt det ud af bundkortbakken, op foroven og langs med den øverste kant. Det er hverken den smukkeste eller nemmeste løsning, men det er den bedste mulighed, vi har.

4 BundkortInstallation

så kommer vi til bundkortet. Dit kabinet bør allerede have afstandsskruerne installeret. Hvis de ikke er det, må du kigge i den æske med løsdele, der fulgte med kabinettet. Find så – afhængig af bundkortets størrelse – de korrekte monteringshuller i kabinettet. De hedder “M” for microATX, “A” for ATX eller “I” for ITX.

Nogle huller er de samme for alle tre typer kort. Hvis du liner afstandsskruerne op med hullerne på dit bundkort, kan du skrue dem på plads. Nogle kabinetter (navnlig Cooler Master) bliver leveret med en adapter, som man kan bruge med en stjerneskruetrækker til at skrue dem fast. En anden mulighed er at skrue dem i med hånden og stramme dem med en fladtang. Så skal du line bundkortet op med I/O-skjoldet og afstandsskruerne og sikre det hele med de korrekte skruer.

5 Processor og kabelføring

Nu er tiden inde til at installere vores fine lille Athlon-processor. Først skal vi flytte den lille fastholdelsesarm til siden af cpu-soklen og løfte den op. Dernæst placerer vi den gyldne trekant på hjørnet af processoren ud for den trekantede udskæring på soklen og sætter forsigtigt processoren på plads.

Giv den et lille skub, så du ved, at den sidder rigtigt, før du skubber fastholdelsesarmen tilbage på plads. Bemærk, at vi også har installeret vores strømforsynings-kabler her, idet både ATX 24-pin cpu-pin løber langs kabinettets bagside og gennem udskæringen til højre for kortet.

Du skal ikke være bange for at installere det forkerte kabel i det forkerte hul – det er en fysisk umulighed, fordi hver pin har et specifikt firkantet eller femkantet plastikdæksel, der forhindrer dig i at tage fejl. Du skal blot huske at sætte dem ind. Sørg også for, at cpu- eller eps-strøm går direkte ind i cpu-stikket.

6 På med hukommelsen

Nu kommer vi til kernen i hele dette eksperiment – den enkelte blok ram. Blot én enkelt hukommelsesblok, der skal drive vores prisbillige maskine. Det er ikke synderlig indviklet at installere ddr4.

Løft simpelthen pin’en på det slot, hvorpå du vil installere hukommelsen, sammenhold hakket på bundkortet med hakket på ram-blokken og sæt forsigtigt hukommelsen på plads, indtil den sidder fast med et klik, og låsen glider ind i hakket på ram-blokken.

Med en enkelt blok vil vi anbefale at installere den i slot A1 (det bør enten stå på selve bundkortet eller være specificeret i brugsanvisningen). Men i denne konfiguration gør det ingen større forskel, hvor man installerer den. Hvis du har vrøvl med kompatibilitet, kan du installere din blok i et hvilket som helst andet slot. Det bør virke uden problemer.

Se også:  Synology DS119j NAS [TEST]: Venlig NAS til nybegynderen og økonomien

7 Så er det kølerens tur

vores CPU var et OEM-prøveeksemplar, og derfor fulgte der ingen køler med. Vi var af den grund nødt til at bruge en af vores egne, der fulgte med en Ryzen-cpu. Der var allerede brugt varmepasta, og vi behøvede ikke at smøre mere på. Fjern bøjlerne over og under cpu-soklen, og placer bagpladen, idet du sammenholder skruerne på kølerne med hullerne på bundkortet.

Stram hver skrue en lille smule ad gangen, idet du bevæger dig diagonalt og dermed sikrer dig, at du udsætter hver skrue for det samme tryk. Hvis du bruger den medfølgende Athlon-køler, skal du lade plastikarmene sidde og koble metallåsene fast på dem. Drej plastikarmen på køleren, så falder den på plads. Til sidst installerer du ventilatorstikket på bundkortets cpu-ventilatorstik.

8 Ssd og oprydning

I Arcadia er der kun ét sted, man kan anbringe sit 2,5”-ssd: Over 3,5”-skuffen. Mens portene vender mod dit bundkort, installerer du drevet lodret i holderen, idet gevindene vender mod dig selv. Sammenhold det med de fire huller i harddisk-skuffen, og skru så skruerne ind.

Installer SATA-strømkablet (det L-formede strømstik skal passe med porten), og træk så et SATA-datakabel fra drevet til en af portene på bundkortet. Find frontpanel-stikkene, og installer dem i de korrekte pins nederst til højre på kortet (læs i din brugsanvisning, hvordan kabler og pins skal forbindes).

Og nu til kabelføring. Brug kabelbånd til at fastgøre besværlige kabler på bagsiden af bundkortbakken. Sæt derefter panelerne tilbage, og sørg for, at de sidder fast.

9 Tid til Linux

nu er tiden kommet til at installere dit foretrukne operativsystem. Når vi tester, er der ingen vej udenom Windows, fordi det er det system, de fleste af vores benchmarks bygger på. Men når vi skal holde os under beløbsgrænsen på 2500 kroner, er det oplagt at installere vores yndlingsversion af Linux.

Du kan finde flere oplysninger på www.linux.org. Hvis du sværger til Microsoft, men ikke har råd til at bruge de ekstra penge til en ekstra Windows-licens lige nu, kan du midlertidigt køre en uaktiveret version af Windows og beholde din nøgle til senere brug.

Bevares, det betyder, at du får et uskønt vandmærke nederst på skærmen, men det betyder ikke, at du ikke kan bruge maskinen. Til gengæld er der på dette niveau ikke noget, som Linux ikke kan, hvis man sammenligner med Windows.

10 En opdateret BIOS

eftersom vores system satser på integreret grafik, er det afgørende, at bundkortet understøtter processoren i fremtiden, og at det har en opdateret BIOS. Hvis dit bundkort bliver tændt, men der sker intet på skærmen, skal du sikkert opdatere din BIOS.

Hvis du har en ny Ryzen-cpu og en ekstra gpu, kan du bruge dem til midlertidigt at udskifte Athlon 200GE, installere BIOS-opdateringen (via et FAT32 USB-drev og BIOS-filen fra Asus’ produktside) og derefter udskifte gpu og processor med Athlon-cpu’en bagefter. En anden mulighed er at kontakte forhandleren eller bundkortproducenten, fordi de måske kan levere en opdatering mod betaling.

Hvis du for alvor sidder fast, kan du gå til https://support.amd.com/en-us/warranty/rma, udfylde dine oplysninger og skrive “boot kit required” i problembeskrivelses-feltet. Så kontakter AMD dig og sender dig et låne-bootsæt til opdatering af kortet.

TAGS
byg selv
computer
god pris

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S