Home » Byg selv » Guide: Byg din egen superbillige computer
Guide: Byg din egen superbillige computer

Guide: Byg din egen superbillige computer

Share

Hvad får man, når man kombinerer moderne hardware med et stramt budget? Vi viser dig, hvordan du kan bygge en glimrende gaming-computer for kun 2500 kroner.

Ville livet ikke være kedeligt uden nogen udfordringer? Uanset hvad ens passion eller hobby måtte være, er det vigtigt for os mennesker at afprøve os selv og flytte grænserne for, hvad vi kan gøre. Hvad enten det gælder sport, gaming, pc-brug eller arbejde, er det en del af menneskets vilkår. I hvert fald en del af vilkårene her på redaktionen.

Vi elsker at gå lige til kanten (eller måske en smule længere), når det gælder om at udvide vores tekniske viden, bygge vanvittig ambitiøse systemer eller vride mest muligt ud af et beskedent budget.

Denne gang har vores redaktør taget os på ordet og givet os en udfordring. Hun har bedt os tage udgangspunkt i AMD’s seneste Athlon-processor, der er en rørende billig Ryzen-enhed med integreret grafik, og se, hvor billigt vi kan slippe af sted med at samle en relativt hurtig maskine, der kan klare lettere pc-arbejde.

Hendes regler var særdeles enkle: Vi måtte ikke bruge mere end 2500 kroner, vi skulle klare os med en enkelt blok ddr4-ram (oh, rædsel!), og vi skulle installere Linux. Men det var ikke alt: Vi skulle også prøve at få maskinen til at spille et nogenlunde velrennomeret spil.

Derfor inviterer vi dig indenfor i en verden, der er befolket af ultrabillige bygge-projekter. Følg med, mens vi bakser med BIOS-opdateringer, skændes om, hvilke dele der er de bedste, og tager os til de hoveder, vi ikke har, mens vi vrider den stakkels maskine gennem den ene benchmark efter den anden.

Bundkort: 766 kr.\Asus Prime B350-Plus

Et af vores foretrukne bundkort er for tiden Asus’ B350-Plus. Det udgør et godt kompromis mellem pris og funktionssæt. Dette tætpakkede ATX-kort understøtter M.2, seks SATA-harddiske på 6 GB/sek. og sågar flere gpu’er (her skal du imidlertid være opmærksom på, at den Athlon, vi bruger, ikke understøtter mere end én). Hertil kommer et væld af bagside-I/O – fra otte USB-porte til ethernet-ud plus 3.1-audio, dvi-i, VGA, HDMI og tilmed en gammeldaws PS/2-port.

Du kan rent faktisk spare flere penge her, hvis du overvejer at bygge din egen maskine, ved at satse på et microATX-kort i stedet – for eksempel koster et Gigabyte GA-AB350M-DS3H med HDMI og ethernet i øjeblikket omkring 700 kroner. Vi var imidlertid meget opsatte på at få et fornuftigt ATX-bundkort til at passe i vores ATX-kabinet, og det blev i sidste ende afgørende.

Se også:  Smartphones [STORTEST]: Dyr eller billig? Her får du mest mobil for pengene
Cpu: 440 kr.\AMD Athlon 200GE

AMD’s legendariske Athlon-cpu så dagens lys i 1999. Den var i udgangspunktet beregnet til at drage fordel af kobberforbindelsen, og den var den første AMD-del, der ramte det forjættede 180 nm-punkt på 1 GHz. Hvis vi spoler næsten 20 år frem, er vi nu vidne til AMD’s genoplivning af Athlon-mærket, denne gang i en helt anderledes indpakning.

Kort sagt er 200GE en Ryzen-processor med to kerner og fire threads og med integreret grafik. Den har tre Vega-kerner (Ryzen 3 2200G har otte og koster ca. 840 kroner, mens Ryzen 5 2400G har 11 og koster 1200 kroner). Den understøtter alle AMD’s seneste chipsæt.

Den har ddr4-support ved 2.666 MT/sek., en superlav TDP på 35 W og tilmed en køler. Det bedste salgsargument er imidlertid prisen: 440 kroner gør den ideel til enhver hjemmebiograf-pc, kontormaskine eller superbillig e-sports-maskine (f.eks. MOBA).

Hukommelse: 292 kr.\Crucial Ballistix Sport LT 4 GB (1 x 4 GB) ddr4 2400

Her har vi den hukommelses-blok, vi nævnte i indledningen. En enkelt blok strålende perfektion. Denne 4 GB-blok burde være nok til enhver form for lettere kontorarbejde. Der er ikke meget at sige om den: Den er rød, og det pynter altid sammen med bundkortet. Det kommer man ganske vist ikke til at se meget til, for kabinettet har ikke noget vindue.

Hvis man imidlertid anskaffer et dualchannel-sæt på 8 GB, koster det kun ca. 580 kroner, og det er en løsning, vi vil anbefale, hvis du har planer om at bruge systemet til noget mere krævende på et senere tidspunkt. Google Chrome er blevet bedre, men den er stadig en ram-sluger. Med fem faner åbne og nogle få extensions bruger man muligvis omkring 1,8 GB. Det lyder ret vanvittigt, ikke? Tænk også på, at det førnævnte Gigabyte-kort giver dig et system med langt bedre specifikationer til omtrent den samme pris.

Lager: 223 kr.\120 GB Crucial BX500 2,5”-SSD

Ingen traditionelle harddiske her. Ellers tak. I denne omgang har vi valgt et lavpris-ssd på 120 GB fra Crucial. Disse nye BX500-drev sigter udelukkende på lavprismarkedet. Prisen taget i betragtning kan det overraske, at deres specifikationer faktisk er ret imponerende. Med 540 MB/sek. læsning og 500 MB/sek. skrivning er de aggressivt konkurrencedygtige til den pris.

Se også:  Den ultimative guide til væske-køling

Man skal dog være opmærksom på, at dette drev er tilstrækkeligt til en Windows-installation og lettere programarbejde – men hvis du har tænkt dig at installere større spil senere hen, eller du vil bruge maskinen som hjemmebiograf-pc, vil vi anbefale, at du punger ud til en mere substantiel gammeldags harddisk – for eksempel noget i retning af et WD Blue 1 TB. Eller bedre endnu: Forgrib dig på et stort drev fra et ældre system.

Kabinet: 280 kr.\Raijintek Arcadia

 

Da Raijintek tilbød os dette kabinet til vores billige maskine, blev vi positivt overrasket over dets kvalitet. Når vi modtager et kabinet, der koster mindre end 400 kroner, forventer vi aldrig meget af det – uanset om det gælder materialer, indre funktioner eller noget andet, bliver man som regel skuffet over et billigt kabinet. De er sjældent noget at skrive hjem om.

Raijinteks Arcadia er imidlertid slet ikke så ringe endda. Der er god plads i kabinettet, der af er et væld ekstraudstyr, support af 2,5”-drev og 3,5”-drev, acceptabel kølesupport og sandelig også plads bagtil til noget kabelføring. Man ville kunne få plads til en alt-i-en-køler på 240 mm under taget, hvis man havde lyst.

Strømforsyning: 404 kr.\EVGA BT 450 W 80+ Bronze ATX PSU

Når vi er i gang med at samle en maskine i den økonomisk overkommelige ende, skal vi endnu engang stifte bekendtskab med EVGA’s superbillige BT450-strømforsyning. Der er ingen vej udenom: Når vi skal bruge en billig strømforsyning, er det vanskeligt at anbefale andet.

Vi foreslår altid, at man satser på et kendt mærke, fordi det giver mere sjælefred, og hvis noget går galt (og det kan som bekendt ske), kan du være sikker på, at der er en garanti som gælder. Og erfaringen har forlængst lært os, at EVGA’s garantier er legendariske. Når det er sagt, må man naturligvis stille sig selv spørgsmålet: Er en strømforsyning på 450 W tilstrækkelig? Svaret er ja.

Vi forventer, at denne maskine vil trække maksimalt 50 W eller deromkring fra stikkontakten. Man kunne installere et GeForce GTX 1080 Ti 11 GB (men lad hellere være med at gøre det) og stadig have et overskud på 150 W at lege med. Der er således masser af plads til udvidelse, hvis du på et senere tidspunkt vil udskifte gpu, cpu eller hukommelse.

TAGS
byg selv
computer
god pris

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S