Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Byg din egen superbillige computer

Hvad får man, når man kombinerer moderne hardware med et stramt budget? Vi viser dig, hvordan du kan bygge en glimrende gaming-computer for kun 2500 kroner.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Ville livet ikke være kedeligt uden nogen udfordringer? Uanset hvad ens passion eller hobby måtte være, er det vigtigt for os mennesker at afprøve os selv og flytte grænserne for, hvad vi kan gøre. Hvad enten det gælder sport, gaming, pc-brug eller arbejde, er det en del af menneskets vilkår. I hvert fald en del af vilkårene her på redaktionen.

Vi elsker at gå lige til kanten (eller måske en smule længere), når det gælder om at udvide vores tekniske viden, bygge vanvittig ambitiøse systemer eller vride mest muligt ud af et beskedent budget.

Denne gang har vores redaktør taget os på ordet og givet os en udfordring. Hun har bedt os tage udgangspunkt i AMD’s seneste Athlon-processor, der er en rørende billig Ryzen-enhed med integreret grafik, og se, hvor billigt vi kan slippe af sted med at samle en relativt hurtig maskine, der kan klare lettere pc-arbejde.

Hendes regler var særdeles enkle: Vi måtte ikke bruge mere end 2500 kroner, vi skulle klare os med en enkelt blok ddr4-ram (oh, rædsel!), og vi skulle installere Linux. Men det var ikke alt: Vi skulle også prøve at få maskinen til at spille et nogenlunde velrennomeret spil.

Derfor inviterer vi dig indenfor i en verden, der er befolket af ultrabillige bygge-projekter. Følg med, mens vi bakser med BIOS-opdateringer, skændes om, hvilke dele der er de bedste, og tager os til de hoveder, vi ikke har, mens vi vrider den stakkels maskine gennem den ene benchmark efter den anden.

Bundkort: 766 kr.\Asus Prime B350-Plus

Et af vores foretrukne bundkort er for tiden Asus’ B350-Plus. Det udgør et godt kompromis mellem pris og funktionssæt. Dette tætpakkede ATX-kort understøtter M.2, seks SATA-harddiske på 6 GB/sek. og sågar flere gpu’er (her skal du imidlertid være opmærksom på, at den Athlon, vi bruger, ikke understøtter mere end én). Hertil kommer et væld af bagside-I/O – fra otte USB-porte til ethernet-ud plus 3.1-audio, dvi-i, VGA, HDMI og tilmed en gammeldaws PS/2-port.

Du kan rent faktisk spare flere penge her, hvis du overvejer at bygge din egen maskine, ved at satse på et microATX-kort i stedet – for eksempel koster et Gigabyte GA-AB350M-DS3H med HDMI og ethernet i øjeblikket omkring 700 kroner. Vi var imidlertid meget opsatte på at få et fornuftigt ATX-bundkort til at passe i vores ATX-kabinet, og det blev i sidste ende afgørende.

Cpu: 440 kr.\AMD Athlon 200GE

AMD’s legendariske Athlon-cpu så dagens lys i 1999. Den var i udgangspunktet beregnet til at drage fordel af kobberforbindelsen, og den var den første AMD-del, der ramte det forjættede 180 nm-punkt på 1 GHz. Hvis vi spoler næsten 20 år frem, er vi nu vidne til AMD’s genoplivning af Athlon-mærket, denne gang i en helt anderledes indpakning.

Kort sagt er 200GE en Ryzen-processor med to kerner og fire threads og med integreret grafik. Den har tre Vega-kerner (Ryzen 3 2200G har otte og koster ca. 840 kroner, mens Ryzen 5 2400G har 11 og koster 1200 kroner). Den understøtter alle AMD’s seneste chipsæt.

Den har ddr4-support ved 2.666 MT/sek., en superlav TDP på 35 W og tilmed en køler. Det bedste salgsargument er imidlertid prisen: 440 kroner gør den ideel til enhver hjemmebiograf-pc, kontormaskine eller superbillig e-sports-maskine (f.eks. MOBA).

Hukommelse: 292 kr.\Crucial Ballistix Sport LT 4 GB (1 x 4 GB) ddr4 2400

Her har vi den hukommelses-blok, vi nævnte i indledningen. En enkelt blok strålende perfektion. Denne 4 GB-blok burde være nok til enhver form for lettere kontorarbejde. Der er ikke meget at sige om den: Den er rød, og det pynter altid sammen med bundkortet. Det kommer man ganske vist ikke til at se meget til, for kabinettet har ikke noget vindue.

Hvis man imidlertid anskaffer et dualchannel-sæt på 8 GB, koster det kun ca. 580 kroner, og det er en løsning, vi vil anbefale, hvis du har planer om at bruge systemet til noget mere krævende på et senere tidspunkt. Google Chrome er blevet bedre, men den er stadig en ram-sluger. Med fem faner åbne og nogle få extensions bruger man muligvis omkring 1,8 GB. Det lyder ret vanvittigt, ikke? Tænk også på, at det førnævnte Gigabyte-kort giver dig et system med langt bedre specifikationer til omtrent den samme pris.

Lager: 223 kr.\120 GB Crucial BX500 2,5”-SSD

Ingen traditionelle harddiske her. Ellers tak. I denne omgang har vi valgt et lavpris-ssd på 120 GB fra Crucial. Disse nye BX500-drev sigter udelukkende på lavprismarkedet. Prisen taget i betragtning kan det overraske, at deres specifikationer faktisk er ret imponerende. Med 540 MB/sek. læsning og 500 MB/sek. skrivning er de aggressivt konkurrencedygtige til den pris.

Man skal dog være opmærksom på, at dette drev er tilstrækkeligt til en Windows-installation og lettere programarbejde – men hvis du har tænkt dig at installere større spil senere hen, eller du vil bruge maskinen som hjemmebiograf-pc, vil vi anbefale, at du punger ud til en mere substantiel gammeldags harddisk – for eksempel noget i retning af et WD Blue 1 TB. Eller bedre endnu: Forgrib dig på et stort drev fra et ældre system.

Kabinet: 280 kr.\Raijintek Arcadia

 

Da Raijintek tilbød os dette kabinet til vores billige maskine, blev vi positivt overrasket over dets kvalitet. Når vi modtager et kabinet, der koster mindre end 400 kroner, forventer vi aldrig meget af det – uanset om det gælder materialer, indre funktioner eller noget andet, bliver man som regel skuffet over et billigt kabinet. De er sjældent noget at skrive hjem om.

Raijinteks Arcadia er imidlertid slet ikke så ringe endda. Der er god plads i kabinettet, der af er et væld ekstraudstyr, support af 2,5”-drev og 3,5”-drev, acceptabel kølesupport og sandelig også plads bagtil til noget kabelføring. Man ville kunne få plads til en alt-i-en-køler på 240 mm under taget, hvis man havde lyst.

Strømforsyning: 404 kr.\EVGA BT 450 W 80+ Bronze ATX PSU

Når vi er i gang med at samle en maskine i den økonomisk overkommelige ende, skal vi endnu engang stifte bekendtskab med EVGA’s superbillige BT450-strømforsyning. Der er ingen vej udenom: Når vi skal bruge en billig strømforsyning, er det vanskeligt at anbefale andet.

Vi foreslår altid, at man satser på et kendt mærke, fordi det giver mere sjælefred, og hvis noget går galt (og det kan som bekendt ske), kan du være sikker på, at der er en garanti som gælder. Og erfaringen har forlængst lært os, at EVGA’s garantier er legendariske. Når det er sagt, må man naturligvis stille sig selv spørgsmålet: Er en strømforsyning på 450 W tilstrækkelig? Svaret er ja.

Vi forventer, at denne maskine vil trække maksimalt 50 W eller deromkring fra stikkontakten. Man kunne installere et GeForce GTX 1080 Ti 11 GB (men lad hellere være med at gøre det) og stadig have et overskud på 150 W at lege med. Der er således masser af plads til udvidelse, hvis du på et senere tidspunkt vil udskifte gpu, cpu eller hukommelse.

Så skal vi gang med at samle delene

uanset hvad man måtte tro, er det aldrig let at definere specifika-tioner for en billig pc som denne. Faktisk sker det ofte, at det er sværere at skaffe komponenterne, end når det gælder de meget dyrere enheder (firmaerne er gerne meget uvillige til at låne os billig hardware).

Når vi skal sikre os, at hver krone, vi bruger, er givet godt ud, er det en langt større udfordring i den billige ende af spektret end i mellem- og topklassen. Hovedkriteriet her er forholdet mellem pris og ydelse, og alting drejer sig om at afbalancere dette forhold, når vi vælger delene.

Naturligvis er der undtagelser, og lad os tage nogle eksempler. Lad os antage, at denne maskine er den eneste, du vil bruge i de næste ti år. Du vil bruge omkring 30 procent af budgettet på processoren, 20 procent på lager, 20 procent på hukommelse og de sidste 30 procent på alt andet.

Hvis du imidlertid regner med at opgradere cpu’en på et senere tidspunkt, kan det være klogere at bruge flere penge på bundkort, hukommelse og lager og fra begyndelsen anskaffe en superbillig cpu, der kan holde dig i gang, indtil du opgraderer.

Når det er sagt, må vi nok lige gennemgå reglerne for dette projekt. For det første er der budgettet: Vi har højst 2500 kroner at gøre godt med. For det andet er vi begrænset til én blok ddr4-ram for at se, hvordan det påvirker ydelsen på dette niveau. Og endelig var vi henvist til at bruge AMD’s seneste Athlon 200GE-processor, fordi den er meget billig og konkurrerer med Intels Pentium-serie. Resten var op til os selv.

1 Forberedelse til byggeriet

Alt godt PC-byggeri begynder med forberedelse af arbejdsområdet. Du skal bruge et par stjerneskruetrækkere og måske en saks til kabelbånd. En magnetisk skruetrækker er praktisk, hvis du vil undgå at tabe skruer, og det er også rart at have en skål til skruerne. Statisk elektricitet betyder ikke så meget nu om dage – sørg blot for, at du er jordet fra begyndelsen, ved at røre ved noget metal, der ikke er en af komponenterne.

Når det er gjort, tager du kabinettet og skiller det ad. Fjern alle de paneler, du kan, for at gøre det så let som muligt at indsætte hardwaren. Tiden er også inde til at tage din hardware ud af emballagen og se på den. Husk: Antistatiske poser er ledende på ydersiden, og der kan være strøm på dem. Læg aldrig hardware på dem.

2 Bag-I/O

nu er kabinettet ryddet for alt, og hardwaren er pakket ud. Hvad nu? Nu retter vi opmærksomheden mod det bageste I/O-skjold. Anbring det på den rette position ved at jævnføre det med bundkortets porte og skubbe det på plads inde fra kabinettet.

Nu klikker det på plads. På billigere enheder kan man være nødt til at bøje stifterne for at sikre, at bundkortet kan komme på plads bagefter. Der er ingen grund til at risikere, at de sidder fast i portene og er i vejen. På de dyrere bundkort er det bageste I/O-skjold som regel polstret – det er kun i den billigste ende af spektret, at de ser ud som her. Nogle af dem er endda installeret på forhånd.

3 Strømforsyning

vi griber sagerne anderledes an og installerer psu’en først. Det er kun få dele, der skal installeres i en bestemt rækkefølge, og det er ofte et spørgsmål om logik. For eksempel cpu før køler, ventilatorer efter bundkort og så videre. Når det gælder psu, kan der være flere muligheder. Hvis kabinettet har god plads til kabelføring, kan du vente til sidst med psu’en.

Her begynder vi med den, så vi kan regne ud, hvordan kablerne skal føres, navnlig den besværlige cpu-strøm øverst på kortet. Med Arcadia er der ingen topudskæring til cpu’en. Vi vil normalt være frække og køre kablet under bundkortet og lade det stikke ud foroven, men det var ikke muligt. I stedet har vi kørt det ud af bundkortbakken, op foroven og langs med den øverste kant. Det er hverken den smukkeste eller nemmeste løsning, men det er den bedste mulighed, vi har.

4 BundkortInstallation

så kommer vi til bundkortet. Dit kabinet bør allerede have afstandsskruerne installeret. Hvis de ikke er det, må du kigge i den æske med løsdele, der fulgte med kabinettet. Find så – afhængig af bundkortets størrelse – de korrekte monteringshuller i kabinettet. De hedder “M” for microATX, “A” for ATX eller “I” for ITX.

Nogle huller er de samme for alle tre typer kort. Hvis du liner afstandsskruerne op med hullerne på dit bundkort, kan du skrue dem på plads. Nogle kabinetter (navnlig Cooler Master) bliver leveret med en adapter, som man kan bruge med en stjerneskruetrækker til at skrue dem fast. En anden mulighed er at skrue dem i med hånden og stramme dem med en fladtang. Så skal du line bundkortet op med I/O-skjoldet og afstandsskruerne og sikre det hele med de korrekte skruer.

5 Processor og kabelføring

Nu er tiden inde til at installere vores fine lille Athlon-processor. Først skal vi flytte den lille fastholdelsesarm til siden af cpu-soklen og løfte den op. Dernæst placerer vi den gyldne trekant på hjørnet af processoren ud for den trekantede udskæring på soklen og sætter forsigtigt processoren på plads.

Giv den et lille skub, så du ved, at den sidder rigtigt, før du skubber fastholdelsesarmen tilbage på plads. Bemærk, at vi også har installeret vores strømforsynings-kabler her, idet både ATX 24-pin cpu-pin løber langs kabinettets bagside og gennem udskæringen til højre for kortet.

Du skal ikke være bange for at installere det forkerte kabel i det forkerte hul – det er en fysisk umulighed, fordi hver pin har et specifikt firkantet eller femkantet plastikdæksel, der forhindrer dig i at tage fejl. Du skal blot huske at sætte dem ind. Sørg også for, at cpu- eller eps-strøm går direkte ind i cpu-stikket.

6 På med hukommelsen

Nu kommer vi til kernen i hele dette eksperiment – den enkelte blok ram. Blot én enkelt hukommelsesblok, der skal drive vores prisbillige maskine. Det er ikke synderlig indviklet at installere ddr4.

Løft simpelthen pin’en på det slot, hvorpå du vil installere hukommelsen, sammenhold hakket på bundkortet med hakket på ram-blokken og sæt forsigtigt hukommelsen på plads, indtil den sidder fast med et klik, og låsen glider ind i hakket på ram-blokken.

Med en enkelt blok vil vi anbefale at installere den i slot A1 (det bør enten stå på selve bundkortet eller være specificeret i brugsanvisningen). Men i denne konfiguration gør det ingen større forskel, hvor man installerer den. Hvis du har vrøvl med kompatibilitet, kan du installere din blok i et hvilket som helst andet slot. Det bør virke uden problemer.

7 Så er det kølerens tur

vores CPU var et OEM-prøveeksemplar, og derfor fulgte der ingen køler med. Vi var af den grund nødt til at bruge en af vores egne, der fulgte med en Ryzen-cpu. Der var allerede brugt varmepasta, og vi behøvede ikke at smøre mere på. Fjern bøjlerne over og under cpu-soklen, og placer bagpladen, idet du sammenholder skruerne på kølerne med hullerne på bundkortet.

Stram hver skrue en lille smule ad gangen, idet du bevæger dig diagonalt og dermed sikrer dig, at du udsætter hver skrue for det samme tryk. Hvis du bruger den medfølgende Athlon-køler, skal du lade plastikarmene sidde og koble metallåsene fast på dem. Drej plastikarmen på køleren, så falder den på plads. Til sidst installerer du ventilatorstikket på bundkortets cpu-ventilatorstik.

8 Ssd og oprydning

I Arcadia er der kun ét sted, man kan anbringe sit 2,5”-ssd: Over 3,5”-skuffen. Mens portene vender mod dit bundkort, installerer du drevet lodret i holderen, idet gevindene vender mod dig selv. Sammenhold det med de fire huller i harddisk-skuffen, og skru så skruerne ind.

Installer SATA-strømkablet (det L-formede strømstik skal passe med porten), og træk så et SATA-datakabel fra drevet til en af portene på bundkortet. Find frontpanel-stikkene, og installer dem i de korrekte pins nederst til højre på kortet (læs i din brugsanvisning, hvordan kabler og pins skal forbindes).

Og nu til kabelføring. Brug kabelbånd til at fastgøre besværlige kabler på bagsiden af bundkortbakken. Sæt derefter panelerne tilbage, og sørg for, at de sidder fast.

9 Tid til Linux

nu er tiden kommet til at installere dit foretrukne operativsystem. Når vi tester, er der ingen vej udenom Windows, fordi det er det system, de fleste af vores benchmarks bygger på. Men når vi skal holde os under beløbsgrænsen på 2500 kroner, er det oplagt at installere vores yndlingsversion af Linux.

Du kan finde flere oplysninger på www.linux.org. Hvis du sværger til Microsoft, men ikke har råd til at bruge de ekstra penge til en ekstra Windows-licens lige nu, kan du midlertidigt køre en uaktiveret version af Windows og beholde din nøgle til senere brug.

Bevares, det betyder, at du får et uskønt vandmærke nederst på skærmen, men det betyder ikke, at du ikke kan bruge maskinen. Til gengæld er der på dette niveau ikke noget, som Linux ikke kan, hvis man sammenligner med Windows.

10 En opdateret BIOS

eftersom vores system satser på integreret grafik, er det afgørende, at bundkortet understøtter processoren i fremtiden, og at det har en opdateret BIOS. Hvis dit bundkort bliver tændt, men der sker intet på skærmen, skal du sikkert opdatere din BIOS.

Hvis du har en ny Ryzen-cpu og en ekstra gpu, kan du bruge dem til midlertidigt at udskifte Athlon 200GE, installere BIOS-opdateringen (via et FAT32 USB-drev og BIOS-filen fra Asus’ produktside) og derefter udskifte gpu og processor med Athlon-cpu’en bagefter. En anden mulighed er at kontakte forhandleren eller bundkortproducenten, fordi de måske kan levere en opdatering mod betaling.

Hvis du for alvor sidder fast, kan du gå til https://support.amd.com/en-us/warranty/rma, udfylde dine oplysninger og skrive “boot kit required” i problembeskrivelses-feltet. Så kontakter AMD dig og sender dig et låne-bootsæt til opdatering af kortet.

Athlon slår til

Så er vi ved vejs ende. Vores billige maskine er oppe at køre. Som nævnt installerede vi Windows for at gøre livet lettere, når det gjaldt om at finde ud af, hvordan denne maskine kører i sammenligning med vores nulpunkt.

Og med henblik på en rimelig sammenligning har vi ændret vores nulpunkt fra den sædvanlige maskine til den Intel Core i3-8100-maskine, som vi byggede for lidt over et halvt år siden. Med dobbelt så megen hukommelse og en processor, der er dobbelt så dyr, burde den give os et langt bedre grundlag end det system med Ryzen 5 og GTX 1060, vi plejer at bruge.

Disse byggeprojekter er altid nemme at samle. Der er fem dele i kabinettet, og de eneste problemer består i at håndtere det bøvlede I/O-bagskjold og beslutte, hvordan cpu-kablet skal føres. Resten var en smal sag.

At få maskineriet til at køre var imidlertid en anden historie. Efter at vi havde samlet den, gik det op for os, at BIOS ikke var blevet opdateret til at understøtte Ryzen Vega-chippen. Derfor måtte vi skille maskinen ad igen og – som vi har beskrevet det – putte en Ryzen 5 1600 og et GTX 1060 i med det ene formål at opgradere BIOS. Og bagefter skulle vi så tage dem ud og sætte Athlon ind i stedet.

Da det var gjort, installerede vi Windows, sikrede os, at AMD’s chipsæt var installeret (afgørende for en fornuftig gpu-ydelse), og fortsatte med at afprøve ydelsen.

Hvordan klarede den sig? Ikke så godt, som vi kunne tænke os. Der er ingen tvivl om, at Athlon 200GE bliver den foretrukne billige processor, men den er ikke så omvæltende, som Pentium G4568 var, da den blev lanceret. Det skyldes efter vores mening delvis den måde, de to processorer er udviklet på.

Ryzens kernekompleks og Infinity Fabric bliver stadig mere imponerende, jo højere op man kommer i produktserierne, men det vejer ikke tungt nok i forhold til den monolitiske arkitektur-stil hos Intels billigere enheder. Når man befinder sig på den ende af skalaen, betyder forbedret latens og bedre enkeltkerneydelse langt mere end komplekse forbindelser.

Set i det lys var vores maskine ikke overvældende. Cinebench R15 scorede 355 point i multikernetilstand og 126 point i enkeltkerne (omtrent det samme som en Core i5-2500K). Hvad der derimod imponerede os, var drevets ydelse. Hold op, hvor er det Crucial B500 SSD fremragende.
Desværre var de 4 GB ram en stor begrænsning i spil, og de fleste titler kunne ikke engang indlæse deres benchmarks på grund af mangel på hukommelse.

Det lykkedes os at få League of Legends til at køre, og det gik hæderligt, men med noget, der var mere krævende, gik det ikke. Vores byggeprojekt var en øvelse i teknisk ekspertise, idet vi brugte penge, hvor det betød noget, og så, hvad vi kunne opnå. Er vi fornøjede med det? Naturligvis. Til lettere kontorarbejde, webbrowsing og andet er det en fin maskine. Med nogle få ændringer kunne den blive utrolig, men det er en anden historie til en anden dag.

1 Vi har gemt de overskydende kabler under ssd-skuffen for at opnå et ordentligt udseende.

2 Hvis Athlon ikke er din foretrukne processor, kan du sagtens opgradere til en Ryzen 3 2200G eller endda en Ryzen 5 og et dedikeret grafikkort i stedet. Det kræver blot nogle flere penge.

3 Vi vil som regel anbefale, at man som minimum bruger dual-channel-ram. Et billigere bundkort og dobbelt så megen hukommelse ville give denne maskine langt flere kræfter.