Home » Software » Gratis antivirus fra Microsoft
Gratis antivirus fra Microsoft

Gratis antivirus fra Microsoft

Share

Selv om skrækhistorierne om computervira fylder mindre og mindre i medierne, betyder det ikke, at vi kan sænke paraderne. Trusselsbilledet udvikler sig stadig med rivende hast. Rootkits, trojanske heste og alle former for spyware lever i bedste velgående, og enhver computer uden beskyttelse opdages lynhurtigt, så snart den sluttes til internettet. Derfor sender Microsoft et gratis antivirus-produkt på gaden!

For nylig kunne alle vi danske pc-brugere skamfuldt dukke nakken! I McAfees kvartalsrapport for fjerde kvartal af 2009 over trusselbilledet for virus og anden malware indtog Danmark sammen med Tyskland og USA en skræmmende førerposition for skadelige netadresser på Facebook.

Det skyldes især ormen KoobFace, som et hav af intetanende danske FaceBook-brugere uden ordentlig antivirus-beskyttelse installeret fik spredt med stor hast.

Umiddelbart virker det overraskende, at et så lille land som Danmark kan være med til at sprede en orm via Facebook, men rent faktisk er vi et af de lande i verdenen, der har flest aktive Facebook-brugere pr. indbygger, så det er måske ikke så overraskende endda.

Men dernæst er der selvfølgelig hele spillet omkring tillid og om at have sikret sin computer mod skadelige programmer.

[pt id=’2007451′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan hente Microsoft Security Essentials fra http://www.microsoft.com/Security_Essentials.“‘]

Blind tillid og dovenskab

Tillidsfaktoren handler om, at den almindelige Facebook-bruger har blind tillid til deres venner, og det de sætter på deres profil.

Man er på Facebook for at hygge sig og tænker ikke på, at det kan være en ondsindet orm, som KoobFace, der har slået uskyldigt udseende links op på vennernes Facebook-profil.Dernæst er der det dér med beskyttelsen.

Flere og flere synes nemlig at fravælge installationen af et antivirusprogram, enten fordi man tror, der er blevet mere sikkert på internettet, fordi man ikke hører så mange skrækhistorier i pressen mere, eller også fordi man ikke lige synes, man orker finde en udbyder eller gerne vil spare de 400-500 kroner om året, som et antivirusprogram koster.

Der er også de gratis alternativer, hvoraf AVG og Avast er de mest kendte og udbredte.

Men stadigvæk skal man lige forbi en hjemmeside, og især Avast er besværlig at få fat i som gratis-version, fordi man skal klikke på nogle bestemte links på hjemmesiden, for at komme frem til den gratis udgave, ligesom man skal registrere sig for at få en licensnøgle.

Endelig er der mange, især gamere, der mener, at et antivirusprogram sænker computerens ydeevne unødigt meget.

Der findes masser af argumenter, der understøtter denne påstand, men i praksis synes det kun at være tilfældet for et fåtal af de antivirusprogrammer, der er på markedet i dag.

[pt id=’2007448′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Installationen tager kun et par minutter og kræver ingen genstart!”‘]

Installationen tager kun et par minutter og kræver ingen genstart!

[pt id=’2007450′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Så snart MSE er installeret starter den med at hente en opdateret signaturfil fra Microsoft.”‘]

Så snart MSE er installeret, starter den med at hente en opdateret signaturfil fra Microsoft.

For dem af os der computermæssigt er ”vokset op” med virus-truslen, kan det synes som ren dovenskab og dårlige undskyldninger, at folk ikke vil gøre bare en lille smule for at få fat i et gratis antivirusprogram.

Men vi skal huske på, at for den generation af pc-brugere, der kommer efter os, er computeren blevet et ”værktøj” lidt på linje med en boremaskine eller en bil.

Den skal bare virke, og alt der ikke har noget at gøre med det formål, man bruger sin computer til, virker irriterende og irrelevant. Det bliver noget, man kan få gjort en dag, når man har tid til det.

Se også:  It-industrien går sammen: Aldrig mere ransomware

Nemt og bekvemt

Så kort sagt: Folk sænker paraderne mere og mere, enten fordi de tror, at internettet er ved at være sikkert, eller også fordi de finder det besværligt at få installeret et antivirusprogram.

Skal man have den gruppe af mennesker til at installere et antivirusprogram, skal det være nemt og bekvemt – og helst være noget Windows eller programmet selv sørger for at holde opdateret.

Og her kommer Microsofts nye tiltag – Security Essentials – som kaldet fra himlen. Det er helt gratis, nemt at få fat på, let og problemfrit at installere (det kræver ikke en gang en genstart), og det spiller fint sammen med Windows, så det ikke sløver systemet unødigt meget.

Nå ja, og så er det fra Microsoft, en producent vi allerede kender og stoler på. Det er med andre ord både nemt og bekvemt for alle de pc-brugere, der enten ikke mente, at de havde behov for et antivirus/anti-malware-program, eller som ikke lige havde fundet tid eller penge til at få det installeret.

Bare gå ind på http://www.microsoft.com/Security_Essentials, og klik på Hent nu-knappen, så er du i gang. Alt, hvad det kræver, er, at du har en ægte Windows-version installeret på computeren.

[pt id=’2007449′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Når signaturfilen er opdateret foretager MSE en scanning af de mest essentielle filer på computeren. Når det er gjort anbefales det at du foretager en komplet scanning af computeren for at MSE kan undersøge det generelle trusselniveau og eliminere eventuelle trusler der allerede ligger gemt på computeren.”‘]

Når signaturfilen er opdateret, foretager MSE en scanning af de mest essentielle filer på computeren. Når det er gjort, anbefales det, at du foretager en komplet scanning af computeren, for at MSE kan undersøge det generelle trusselniveau og eliminere eventuelle trusler, der allerede ligger gemt på computeren.

Få minutter efter er programmet installeret og i gang med at scanne computeren for første gang.

Det sker i en brugergrænseflade, der minder meget om Windows Defender, og som er både enkelt og nem at finde rundt i. Der er ikke behov for gætværk for at se, om computeren er sikker, eller hvordan man får startet en virusscanning.

Beskytter uden at forstyrre

MSE er udviklet til at køre roligt og effektivt i baggrunden, så du kan bruge din Windows-baserede pc på den måde, du ønsker – uden at bekymre dig om afbrydelser, pop op-vinduer, eller om hvorvidt antivirusprogrammet reducerer systemets ydeevne.

Det er ikke bare Microsofts påstand, men også vores oplevelse.
Enkeltheden understreges af en brugergrænseflade, der er både enkel og let at finde rundt i og uden en masse mystiske indstillingsmuligheder, der kræver udvidet ledvogtereksamen eller et omfattende kursus i computersikkerhed.

Der er fire faner: Hjem, hvor du kan se den aktuelle status og starte en manuel scanning af computeren, Opdater, hvor du kan se, hvornår signaturfilen sidst er opdateret og starte en manuel opdatering, Historik, hvor du kan se en rapport over de fund, MSE har gjort, og hvad den har gjort ved det og endelig Indstillinger-fanen, hvor du kan ændre på indstillingerne for, hvad der medtages i scanningen, hvad programmet skal gøre ved det malware, den finder og så videre.

Når der er et problem, der kræver din opmærksomhed, vises en handlingsknap eller meddelelse, der ikke er til at overse med forslag til, hvad du skal gøre for at løse problemet med kun et enkelt klik.

Selv når programmet ikke er åbent, kan du se hvorvidt computeren er i sikkerhed ved hjælp af et farvet ikon i meddelelsesområdet yderst til højre på proceslinjen. Så længe det er grønt, er der ingen grund til bekymring.

[pt id=’2007453′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Sådan ser brugergrænsefladen i MSE ud. Når du først har installeret programmet vil du højst sandsynligvis kun gense det hvis det finder virus eller hvis du vil ændre indstillingerne – og det sidste er der faktisk ingen grund til. “‘]

Sådan ser brugergrænsefladen i MSE ud. Når du først har installeret programmet, vil du højst sandsynligvis kun gense det, hvis det finder virus, eller hvis du vil ændre indstillingerne – og det sidste er der faktisk ingen grund til.

[pt id=’2007452′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Selvom MSE kun er et basalt sikkerhedsprogram så er der masser af muligheder for at tilpasse programmet og hvad og hvor meget det beskytter. Vi anbefaler i øvrigt at du foretager en komplet scanning for virus mindst en gang om ugen.”‘]

Selvom MSE kun er et basalt sikkerhedsprogram, så er der masser af muligheder for at tilpasse programmet, og hvad og hvor meget det beskytter. Vi anbefaler i øvrigt, at du foretager en komplet scanning for virus mindst en gang om ugen.

Det får du

Men hvilken beskyttelse får du egentlig med den gratis sikkerhedspakke. Først og fremmest beskyttelse i realtid.

Se også:  Microsoft Headphones 2 [TEST]: Gennemført headset

MSE bruger realtidsbeskyttelse til at imødegå potentielle trusler, inden de nogensinde har lejlighed til at blive et problem på din computer.

Programmets signaturfil over skadelige programmer opdateres dagligt, så du hurtigt kan blive beskyttet mod de seneste påhit fra alverdens malware og virusudviklere.

Men rent faktisk er MSE endnu mere grundig end det. Den ”ringer hjem”, så snart den møder en fil på din computer, som den finder mistænkelig, dels for at finde ud af, om der er tale om en helt ny afart af et skadeligt program og dels for at indrapportere nye tiltag på området.

MSE indeholder også en række nye og forbedrede muligheder for at forsvare din computer mod rootkits og andre aggressive trusler.

Det burde Microsoft også være de bedste til at kunne udvikle, for ingen kender vel Windows kringelkroge så godt som producenten selv.

Endelig skulle du slippe for, at MSE opfatter legitime programmer som malware. Det sker ved at MSE benytter den samme omdømme-tjeneste, som du kender fra Windows Defender til at identificere de programmer, der er sikre nok og ikke indeholder uheldige bagdøre, spyware eller andre ubehageligheder.

Endelig sørger en CPU-begrænsning i programmet for, at der altid er rigelig med ressourcer til at afvikle de programmer, du arbejder med på computeren.

Derved kommer MSE ikke til at virke som en forslugen gøgeunge, sådan som nogle antivirusprogrammer godt kan virke, når de rører på sig i baggrunden.

Den bedste garanti man kan ønske sig

Selvom Microsoft kalder MSE for et basalt antivirus-program, der lever et stille liv på pc’en, så er du godt beskyttet. MSE beskytter både mod virus, spyware, rootkits og trojanske heste.

Det er den samme beskyttelse, som alle de andre gratis alternativer giver dig – og i øvrigt også det du får, hvis du har valgt et betalt antivirus-program.

Det faktum, at programmet kommer fra Microsoft, er med til at underbygge tilliden til det. For om nogen, har netop Microsoft ingen interesse i at levere et produkt, der blotter din computers sikkerhed.

Sker det, vil det ikke alene betyde, at du mistede tiltroen til deres antivirus-produkt, nej, du ville miste tiltroen på selve det operativsystem, din computer kører med.

Så Microsoft har al mulig grund til at gøre sig umage. Det i sig selv er næsten den bedste garanti, du kan få for, at din pc er beskyttet mod virus, spyware og anden skadelig software.

Længe ventet

Det er måske også grunden til, at MSE har været så længe undervejs – eller så længe ventet, om man vil, for det er snart flere år siden, at Microsoft opkøbte de første antivirus-produkter og i den forbindelse proklamerede, at de ville træde ind på sikkerhedsmarkedet.

Det første tiltag var Microsoft Defender, der primært var et program, der beskytter mod spyware, cookies og lignende malware.

Dernæst fulgte det professionelle sikkerhedssystem ForeFront, der anvendes til at beskytte servere, Exchange og virksomhedsnetværk med.

Til privatmarkedet lancerede man nogenlunde samtidig hermed Windows Live OneCare, der var en online-scanner, der primært gik efter at finde malware, trojanske heste og rootkits.

Og nu langt om længe kommer så Microsoft Security Essentials, et produkt som mange, nok ikke mindst konkurrenterne, har ventet på.

Vores første indtryk er positivt, og hvis du bare skal beskytte din hjemme-pc eller computerne i en mindre virksomhed, hvor der ikke er behov for en egentlig håndtering af sikkerheden på server eller netværksniveau, så er MSE en ganske fornuftig løsning, der både er pålidelig, gratis og hurtigt glider i et med resten af det enorme apparat, der arbejder i baggrunden for at holde din Windows-pc fit for fight. Det kan næsten ikke blive bedre.


TAGS
antivirus
Gratis antivirus
Microsoft
security essentials

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S