Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gratis roaming øger risiko for usikker sommerferie-mobilbrug

Når mange nu drager afsted på sommerferie i udlandet med mobilen i hånden og en gratis roamingaftale med deres teleudbyder i baglommen, så øger det risikoen for at komme hjem med mere end en fin sommerglød. Læs her hvordan du får en sikker sommerferie i onlineland.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sidste sommer trådte nye roamingregler i EU i kraft, hvilket betyder at alle danskere har gratis roaming med i deres mobilabonnement, når de rejser rundt i EU. Der er dog et stort ’men,’ for mængden af data, man kan bruge, varierer meget og afhænger af prisen på ens mobilabonnement. Så hvor nogle danskere kun kan bruge 4 GB kan andre bruge 12 GB, og andre igen har abonnementer, hvor de kan bruge samme mængde som i Danmark.

Hvis du er en af dem, der ikke kan roame frit, men alligevel gerne vil være online på ferien, så bør du tænke dig godt om. Der er altid et hav af muligheder for at logge på wi-fi, men der er også en del risici forbundet med det. Derfor foreslår it-sikkerhedsekspert Leif Jensen fra Kaspersky Lab dig at du følger disse forholdsregler:

1. Opdater alle apps inden du rejser

Forældede apps er et rent slaraffenland for hackere. Med opdateringer kommer lukning af sikkerhedshuller, som ellers i stor stil udnyttes af hackere. Derfor bør du allerede inden du tager hjemmefra opdatere alle apps – så har du gjort det væsentligt sværere for hackere at få adgang til dine private data på mobilen.

2. Brug din inkluderede data til netbank og andre sites, der kræver dit personlige login

Hvis du skal tjekke din netbank, e-boks eller andre hjemmesider, hvor du skal indtaste personlige oplysninger, så undgå at logge på wi-fi. Sørg for at du henter data via din teleudbyders netværk fremfor et wi-fi netværk. Dét er langt mere sikkert. Brug i stedet din inkluderede data her – så kan du altid bruge wi-fi til at læse nyheder og google restauranter eller oplevelser, hvis du løber tør for data.

3. Pas på falske wi-fi-netværk

Hackere ved godt, hvordan de kan gøre deres ’arbejde’ let for dem selv. Det er nemlig meget let at oprette et wi-fi hotspot med navnet ”Hotel” eller ”Free airport wi-fi”. Og når intetanende besøgende logger på, så giver de hackerne let adgang til at følge med. Undersøg derfor altid, om det rent faktisk er hotellets eller lufthavnens eget wi-fi du logger på. Spørg hotellet eller følg skiltning. Tag ikke det første og bedste, der dukker op på din telefon, når du søger efter wi-fi netværk.

4. Hold øje med s’et – https i stedet for http

Når et hjemmeside-link starter med https i stedet for http, så er siden krypteret. Det vil sige at de informationer, du indtaster, er beskyttede. Indtast aldrig personlige oplysninger på sider uden https – heller ikke når du er hjemme – for uden kryptering er det meget let at få adgang til dine data.

5. Log ikke på ubeskyttede netværk

Netværk med en kode er ikke nødvendigvis sikre – men netværk uden en kode har en øget risiko for at være usikre. For her er det ekstra let for hackere at få adgang til at kigge med. Undgå derfor helt at logge på netværk uden kode.

6. Betal ikke med kreditkort på restauranter

Betaler du med kreditkort, risikerer du at komme til at betale for meget mere end dit måltid. Der sker stadig masser af snyd med kreditkort og det sidste du ønsker er, at se tjeneren forsvinde om i et baglokale med dit kreditkort. Herfra er der fri adgang til din konto. Betal med kontanter. Så betaler du ikke for mere end du selv har købt ind for.

7. Pas godt på, at din mobil ikke bliver stjålet

Pas på din mobil. Lad være med at lægge den på et bord i en travl cafe. Inden du får set dig om har den fundet sig en anden ejermand.

8. Brug egen oplader i stedet for usb-stick

For ca. et år siden fandt vi ud af, at it-kriminelle havde fundet en ny måde at hacke din telefon på. I visse lufthavne havde de hacket sig ind, så de kunne få adgang til folks mobiler, når de opladede deres telefoner via usb-sticks, der var stillet til rådighed i visse lufthavne. Hav derfor din egen oplader med og brug den.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere