Home » Sikkerhed » Gratis eller betalt internetsikkerhed?
Gratis eller betalt internetsikkerhed?

Gratis eller betalt internetsikkerhed?

Share

Et sikkerhedsprogram på computeren skal du have. Men kan du nøjes med at installere et af de mange gratis programmer, eller bør du investere i en betalingsløsning? Datatid har talt med en af verdens førende sikkerhedseksperter fra det uafhængige testcenter AV-Test

For 10 år siden var it-sikkerhedsbilledet knap så skræmmende, som det er i dag. Datidens hackere angreb mest for at prale og drille deres ofre, og der var kun nogle få, velkendte trusler i omløb.

I dag har det billede ændret sig dramatisk, i takt med at it-kriminalitet er blevet en milliardindustri på verdensplan.

Det forklarer sikkerhedseksperten Andreas Marx fra det anerkendte, uafhængige testcenter AV-Test i Tyskland.

”I 2002 fandt vi mellem 6.000 og 10.000 forskellige nye typer malware om måneden. Til sammenligning finder vi i dag cirka 100.000 om dagen.

[pt id=’2026068′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Trojanske heste som kan overtage styringen af computere udgør op imod 90 procent af alle ondsindede angreb på Windows-pc’er.”‘]

Trojanske heste, som kan overtage styringen af computere, udgør op imod 90 procent af alle ondsindede angreb på Windows-pc’er.

Det mere og mere komplekse trusselsbillede har ændret kravene til brugernes sikkerhedsløsning, som i dag skal beskytte mod mange forskellige typer af trusler fra nettet, fra e-mails, fra USB-nøgler osv.,” siger Andreas Marx og forklarer, at sikkerhedsproducenterne indgår i et kapløb med de it-kriminelle.

Den daglige rytme er, at de it-kriminelle udvikler nye typer af malware hvert minut, som sikkerhedsindustrien efterfølgende udvikler beskyttelse mod og opdaterer deres produkter med.

”Det er et evigt spil – ny trussel, ny beskyttelse, ny trussel – og sådan fortsætter det hver dag,” siger Andreas Marx.

AV-Test foretager hvert år massevis af test af sikkerhedssoftware til både hjemmebrugere og virksomheder. De anbefaler ikke specifikke produkter frem for andre, men rangerer de forskellige løsninger, alt efter hvor højt de scorer på tre forskellige parametre:

Den første er beskyttelse, som angiver, hvor god løsningen er til eksempelvis at blokere mod ny malware.

Den anden er genoprettelse, som angiver, hvor god løsningen er til at rydde op efter et malwareangreb.

Og endelig tjekkes der for brugervenlighed, som eksempelvis viser, hvor meget løsningen sløver computeren.

Se også:  Pas på! Denne virus kan være løs i din virksomhed lige nu

Men er de gratis løsninger lige så gode som betalingsløsningerne for private pc-brugere, spørger vi.

”Forskellige mennesker har forskellige behov, så det vil også være forskelligt fra person til person, om de bør investere i en avanceret it-sikkerhedsløsning, eller om de kan nøjes med basisbeskyttelsen i en gratis løsning.

Men helt grundlæggende vil jeg sige, at en gratis sikkerhedsløsning kun yder beskyttelse til ”light”-brugerne af internettet. Det vil sige sådan én som min mor, som kun tjekker sin e-mail en gang imellem og surfer en smule på nettet.

Til ”heavy”-brugerne, som bruger mange timer hver dag foran computeren på for eksempel sociale medier, vil jeg anbefale, at de køber en mere avanceret sikkerhedsløsning,” råder Andreas Marx.

[pt id=’2026069′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Betalingsløsningen fra Trend Micro gør også noget ved din sikkerhed på sociale tjenester. Her skal den i gang med at skanne aktiviteterne fra en Facebook-konto.”‘]

Betalingsløsningen fra Trend Micro gør også noget ved din sikkerhed på sociale tjenester. Her skal den i gang med at skanne aktiviteterne fra en Facebook-konto.

”Gratis sikkerhed svarer til at spænde sikkerhedsbæltet i bilen. Den sørger for basal beskyttelse og ikke andet. Med betalingssoftware får du en række mere avancerede beskyttelsesfunktioner som eksempelvis ABS-bremser,” forklarer han.

Uanset om du har installeret en gratis eller en betalingsløsning, er det ifølge Andreas Marx vigtigt, at du husker at bruge din sunde fornuft, når du færdes på nettet.

Sikkerhedsløsninger kan forhindre de fleste trusler, men hvis ikke du kombinerer den tekniske beskyttelse med god brugeradfærd, er der stadig risiko for, at du kan blive ramt af et sikkerhedsangreb.

Derudover opfordrer Andreas Marx også til, at man altid installerer opdateringer til styresystemet og til de applikationer, man har liggende på computeren – såsom Adobe Reader, Adobe Flash og QuickTime.

[pt id=’2026071′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Secunia er her i færd med at tjekke din harddisk for manglende opdateringer af programmer. Opdaterede programmer er mindre sårbare over for angreb.”‘]

Secunia er her i færd med at tjekke din harddisk for manglende opdateringer af programmer. Opdaterede programmer er mindre sårbare over for angreb.

De it-kriminelle går ofte efter de nemme ofre, og du er et sværere offer, hvis dit system altid er opdateret.

Du kan eventuelt hente Secunia Personal Software Inspector eller Heimdal-agenten fra CSIS, foreslår han. Begge applikationer sørger for automatisk at holde dine programmer opdateret.

[pt id=’2026070′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”I løbet af de seneste år er sikkerhedssoftwareblevet meget brugervenlig så den kan anvendes detaljeret af ganske almindelige pc-brugere.”‘]

I løbet af de seneste år er sikkerhedssoftwareblevet meget brugervenlig, så den kan anvendes detaljeret af ganske almindelige pc-brugere.

I sammenlignende test yder de gratis sikkerhedsløsninger ofte den samme form for basisbeskyttelse mod trusler som betalingsløsningerne.

Se også:  Ny alvorlig malware udgiver sig for at være populære spil

Til gengæld mangler der funktionalitet, som kan yde mere avanceret beskyttelse mod et hele tiden skiftende og stadigt mere komplekst trusselsbillede, for eksempel over for malware.

Gratis sikkerhedsløsninger er velegnede til ”lette” brugere af nettet.

Eksempler på gratis sikkerhedssoftware:

// Microsoft Security Essentials
// Comodo Internet Security Premium
// AVG Anti-Virus Free Edition
// Avast Free Antivirus
// Panda Cloud Antivirus
// Avira Free Antivirus
// PC Tools AntiVirus Free

Alle store it-sikkerhedsproducenter har en sikkerhedsløsning, som leverer total beskyttelse mod alle typer af malware.

Der kan være forskel på funktionaliteten fra produkt til produkt, men for alle løsningers vedkommende handler det om at yde så omfattende beskyttelse mod kendte og ukendte trusler som muligt.

Betalingsløsninger er velegnede til hyppige brugere af nettet og inkluderer ofte særlig beskyttelsesfunktionalitet til eksempelvis netbank, onlineshopping, keylogging, spam, phishing, forældrekontrol og backup.

Eksempler på betalingsløsninger:

// Eset NOD32
// McAfee Total Protection
// AVIRA Internet Security
// Symantec Norton Internet Security
// PANDA Internet Security
// Kaspersky Internet Security
// F-Secure Internet Security
// Bitdefender Internet Security
// Trend Micro Titanium Maximum Security

Der findes også mere avancerede it-sikkerhedsløsninger til egentlige superbrugere – som du kan overveje, hvis du for eksempel har ansvaret på sikkerheden på din arbejdsplads’ computere.

De traditionelle sikkerhedsløsninger er designet til at forstyrre brugeren mindst muligt. Det er ofte det modsatte med avancerede it-sikkerhedsløsninger. Her inviterer produktet ofte brugeren til at tage aktiv stilling til, hvilken form for beskyttelsesniveau man ønsker.

PC Tools ThreatFire er et eksempel på avanceret sikkerhedsfunktionalitet, som kan supplere den traditionelle beskyttelse. PC Tools ThreatFire analyserer, hvordan en given applikation opfører sig, og advarer mod mistænkelig adfærd.

Så hvis en installeret applikation eksempelvis beder om at åbne et vindue, er det o.k. Men hvis den beder om at sende en e-mail, er det ikke o.k., og det advarer sikkerhedsløsningen imod.

Når du køber en Windows-pc, er der som regel installeret en bredt dækkende sikkerhedsløsning, som du frit kan anvende i en periode, hvorefter du skal betale et årsabonnement.

Du kan sagtens benytte løsningen i gratis-perioden for siden at afinstallere den og skifte til en anden sikkerhedsløsning, hvis du ønsker det.


TAGS
malware
Norton
Secunia
Trend Micro
USB-nøgle

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S