Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gratis app forsvarer dig mod fuskere - alle de seneste advarsler ét sted

Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden står bag appen som indsamler mere end 800 friske tips fra brugerne om måneden og omsætter dem til konkrete advarsler, så du undgår at blive udsat for digital svindel.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danskerne er ifølge en ny opgørelse fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden gode til at advare og hjælpe hinanden i kampen mod digitale svindlere - hvis blot de har de rigtige redskaber.

App'en "Mit digitale selvforsvar", modtager op mod 800 friske tips fra brugerne om måneden - tips som Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, der står bag appen, hurtigt kan sortere og omsætte til advarsler til appens øvrige brugere – efter samme princip som en gammeldags telefonkæde.

Mere end 80 procent af tipsene handler om forsøg på phishing, dvs. forsøg på at få fat i vores private oplysninger, og svindlen eller forsøg på svindel foregår oftest i form af en sms eller e-mail. Omfanget af digital svindel stiger konstant, og svindlerne er nu så dygtige til at snyde og manipulere os til at gå i deres digitale fælder, at det kan ske for selv den mest it-kyndige. Derfor bør digitalt selvforsvar, ifølge Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, være en folkesag, og vi bør alle sammen – ikke mindst folk med gode it-kundskaber - vænne os til at dele advarsler og viden om svindlernes seneste fupmetoder med venner og familie. Mit digitale selvforsvar kan hentes gratis i App Store og Google Play.

Fælles front mod svindlerne – og bedstemor skal også med

Mit digitale selvforsvar er den eneste app mod digital svindel, hvor myndigheder, politiet, virksomheder, NGO’er og foreløbigt 157.000 borgere er samlet på samme platform. Og ifølge Ulla Malling, projektchef hos Forbrugerrådet Tænk, er Mit digitale selvforsvar ikke bare en app. Det er også et digitalt fællesskab og et levende netværk som bla. betyder, at danskere med fingeren på it- og teknologipulsen kan være med til at hjælpe dem, der er knapt så it-kyndige - så ingen behøver føle sig som ’ene mand eller kvinde’ mod de mange digitale svindlere.

”Omfanget af digital kriminalitet er desværre stigende. Svindlere både i Danmark og i udlandet er enormt kreative, og nytænker hele tiden deres metoder til at fuppe og svindle sig til vores kontooplysninger og andre følsomme og personlige data. For at øge vores digitale sikkerhed og tryghed er det vigtigt, at man sætter sig ind i, hvordan man undviger svindlernes faldgruber og hvad man gør, hvis uheldet er ude. Men lige så vigtigt er det, at vi løbende modtager information og viden både fra borgerne, finansielle institutioner og virksomheder og ikke mindst politiet, så vi hurtigt kan advare appens brugere om de nye svindelnumre,” siger Ulla Malling og fortsætter:

”For at gardere os imod de digitale svindleres seneste fupnumre, bør vi alle sammen vænne os til at tippe og advare venner, bekendte og familien - og husk endelig dine forældre og andre ældre medborgere, som måske skal have hjælp til at installere appen. Man kan også sagtens dele advarslerne med en ven eller et familiemedlem, der ikke har appen. Advarsler og andet indhold i appen kan videresendes via sms eller mail, og åbnes i en browser.”

De fleste bruger-tips, som Mit digitale selvforsvar appen modtager, handler ifølge Forbrugerrådet Tænks seneste opgørelse om phishing efter kontooplysninger, fup-konkurrencer og sextortion, dvs. afpresning med trusler om offentliggørelse af følsomt materiale.

Det kan ske for alle

Nets er samarbejdspartner med Mit digitale selvforsvar, og appen er ifølge Sune Gabelgård, chef for svindelbekæmpelse i Nets, et uundværligt redskab til, at vi i fællesskab kan komme et skridt foran de digitale svindlere.

”Det er ekstremt stærke kræfter, der hersker i de kriminelle miljøer på nettet. Det er ikke bare nogle mennesker, der er blevet tyv ved et tilfælde, men tværtimod dybt kriminelle og organiserede netværk, der fungerer som hele virksomheder med afdelinger for dataanalyse, markedsføring og ’salg’. De ved præcist, hvilke psykologiske og tekniske knapper, de skal trykke på for ramme os, når vi er allermest sårbare eller mentalt fraværende,” fortæller Sune Gabelgård.

Han understreger, at de digitale svindlere køber sig til såkaldte open source data om os forbrugere, som om de var forretningsfolk med almindelige, kommercielle hensigter. De data bruger svindlerne, så de har en angrebsmetode, der passer til alle - uanset samfundsklasse og aldersgruppe. Intet er tilfældigt, og svindlerne er forberedte til tænderne, når de rammer forbrugernes mailbokse eller mobiler.

”De digitale svindlere har én metode i dag og en anden i morgen – lige nu ser vi for eksempel mange eksempler på investeringssvindlere, og hvis du interesserer dig for kryptovaluta, så ved de det, og sender digitale fælder i din retning. Vi oplever ting, vi for nogle år siden ikke troede var muligt, og folk bliver franarret store beløb, som selvfølgelig har alvorlige, personlige konsekvenser for den enkelte. Vi er alle sammen nødt til tage ansvar og stå sammen imod svindlerne, og derfor er Nets partner og leverandør af tips og information til Mit digitale selvforsvar” fortæller Sune Gabelgaard.

Fra digitalt selvforsvar til digital selvtillid

Eksempel på snyde mail fra NETS.

Danskerne er blandt verdens mest digitaliserede samfund. De digitale løsninger åbner en masse muligheder, men det gør os desværre også sårbare overfor it-kriminaliteten, som vokser i omfang i disse år. Derfor er det ifølge Christoffer Elbrønd, projektchef i TrygFonden, ekstra vigtigt, at vi hjælper hinanden med at styre uden om de digitale trusler.

”Mit digitale selvforsvar giver borgerne et redskab til at tage kampen op mod den digitale kriminalitet. Og det må man sige, at danskerne har gjort. Det er glædeligt, at så mange bruger appen aktivt, for ud over at øge trygheden, så giver det også digital selvtillid at kunne hjælpe sig selv og andre til at undvige svindlernes metoder. Mange synes, at det er pinligt at blive snydt – for ’hvor dum kan man være?’. Men det kan ske for alle. Bryd tabuet, hvis uheldet skulle være ude, og vær ikke flov over at være blevet svindlet. Jo mere vi taler højt om de enkelte svindeltyper, jo sværere bliver det for de digitale svindlere at finde nye ofre,” siger Christoffer Elbrønd.

Mit digitale selvforsvar har foreløbigt mere end 30 partnerorganisationer og -virksomheder, der bidrager med viden til den løbende udvikling af appen og tips om aktuelle, digitale trusler, herunder Nets, politiet, Danske Bank og McDonald’s. Og flere partnerorganisationer og -virksomheder er på vej.

FAKTA og tre gode råd:

Mit digitale selvforsvar er en gratis app, der hjælper danskerne med en sikker og tryg online adfærd via guides, gode råd, vejledning om hvad man gør, når skaden er sket og opdateret viden og hyppige advarsler om seneste digitale trusler såsom falske e-mails, fup-konkurrencer, svindel-sms’er, ondsindede hjemmesider og øvrig it-relateret kriminalitet og svindel.

Det sker gennem et samarbejde med et netværk af myndigheder, NGO’er og virksomheder, der alle deler aktuelle trusler. Mit digitale selvforsvar har desuden mange aktive brugere, der er med til at advare om fup- og svindelforsøg, inden de når at gøre skade.

Eksempel på snydemail fra Skat. Eksempel på snydemail fra Skat.

Mit digitale selvforsvar er udviklet i 2017 i et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk, Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden. I dag bliver appen drevet og udviklet af Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, og der kommer løbende nye features – den næste er en videreudvikling af sektionen ”Når skaden er sket” efter årsskiftet.

Tre gode råd mod digital svindel:

• Beskyt dine data. Del aldrig adgangskoder, pinkoder eller NemID med andre. Brug altid stærke adgangskoder.
• Brug din sunde fornuft. Undersøg hvem, du handler med på nettet.
• Vær kritisk. Giv aldrig dine private oplysninger til virksomheder eller myndigheder, der burde have dem i forvejen.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden

Samarbejdspartnere i Mit digitale selvforsvar

• 3 Danmark
• ATP
• Bilka
• CSIS Security Group
• Danske Bank
• Det Kriminalpræventive Råd
• Digitaliseringsstyrelsen
• E-mærket
• Finans Danmark
• Forbruger Europa
• Føtex
• Imerco
• JYSK
• Kaspersky Lab
• Kino.dk
• LEGOLAND
• Matas
• McDonald's
• Microsoft
• Mobile Pay
• Nets
• Netto
• Nordea
• Nykredit
• Politiet
• PostNord
• Power
• Salling Group
• Shell tankstationerne i Danmark
• Skattestyrelsen
• Statens IT
• Tjekdet

Om omfanget af it-kriminalitet

Tal fra LCIK (politiets landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet):

• Ifølge politiets nye center for it-relateret økonomisk kriminalitet var der i perioden december 2018-maj 2019 over 12.000 anmeldelser vedr. it-relateret økonomisk kriminalitet. Læs mere om politiets nye center for it-relateret økonomisk kriminalitet HER

Tal fra Det Kriminalpræventive Råd:

• Den mest udbredte form for it-kriminalitet mod privatpersoner er betalingskortsmisbrug. Det anslås, at 2,5 procent af danskerne mellem 16 og 74 år var udsat for denne form for it-kriminalitet i 2017. Det svarer til ca. 105.500 personer, hvor tallet i 2014 var ca. 74.400 personer.
• Ca. 0,90 procent af danskerne mellem 16 og 74 år blev udsat for identitetstyveri i 2017. Det svarer til ca. 38.600 personer, hvor det i 2014 var ca. 34.400 danskere.
• I 2017 var ca. 1,03 procent af danskerne mellem 16 og 74 år udsat for handelsbedrageri på internettet. Det svarer til omkring 44.000 danskere. I 2014 var tallet knap 22.700 personer – altså det halve.
• Lidt over en tredjedel af sagerne - 36 procent - vedrørende internetrelateret kriminalitet bliver ifølge seneste offerundersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd (2017) politianmeldt. Det er ikke nødvendigvis respondenten, der anmelder sagen, men ved misbrug af betalingskort ofte banken eller kortselskabet. Undersøgelsen viser også, at respondenterne finder it-kriminalitet meget grænseoverskridende.

Læs mere og find rapporten Internetkriminalitet 2017 – offerundersøgelse om identitetstyveri, bedrageri, afpresning og chikane i cyberspace på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside HER.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere