Danskerne er ifølge en ny opgørelse fra Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden gode til at advare og hjælpe hinanden i kampen mod digitale svindlere – hvis blot de har de rigtige redskaber.
App’en “Mit digitale selvforsvar”, modtager op mod 800 friske tips fra brugerne om måneden – tips som Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, der står bag appen, hurtigt kan sortere og omsætte til advarsler til appens øvrige brugere – efter samme princip som en gammeldags telefonkæde.
Mere end 80 procent af tipsene handler om forsøg på phishing, dvs. forsøg på at få fat i vores private oplysninger, og svindlen eller forsøg på svindel foregår oftest i form af en sms eller e-mail. Omfanget af digital svindel stiger konstant, og svindlerne er nu så dygtige til at snyde og manipulere os til at gå i deres digitale fælder, at det kan ske for selv den mest it-kyndige. Derfor bør digitalt selvforsvar, ifølge Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden, være en folkesag, og vi bør alle sammen – ikke mindst folk med gode it-kundskaber – vænne os til at dele advarsler og viden om svindlernes seneste fupmetoder med venner og familie. Mit digitale selvforsvar kan hentes gratis i App Store og Google Play.
Mit digitale selvforsvar er den eneste app mod digital svindel, hvor myndigheder, politiet, virksomheder, NGO’er og foreløbigt 157.000 borgere er samlet på samme platform. Og ifølge Ulla Malling, projektchef hos Forbrugerrådet Tænk, er Mit digitale selvforsvar ikke bare en app. Det er også et digitalt fællesskab og et levende netværk som bla. betyder, at danskere med fingeren på it- og teknologipulsen kan være med til at hjælpe dem, der er knapt så it-kyndige – så ingen behøver føle sig som ’ene mand eller kvinde’ mod de mange digitale svindlere.
”Omfanget af digital kriminalitet er desværre stigende. Svindlere både i Danmark og i udlandet er enormt kreative, og nytænker hele tiden deres metoder til at fuppe og svindle sig til vores kontooplysninger og andre følsomme og personlige data. For at øge vores digitale sikkerhed og tryghed er det vigtigt, at man sætter sig ind i, hvordan man undviger svindlernes faldgruber og hvad man gør, hvis uheldet er ude. Men lige så vigtigt er det, at vi løbende modtager information og viden både fra borgerne, finansielle institutioner og virksomheder og ikke mindst politiet, så vi hurtigt kan advare appens brugere om de nye svindelnumre,” siger Ulla Malling og fortsætter:
”For at gardere os imod de digitale svindleres seneste fupnumre, bør vi alle sammen vænne os til at tippe og advare venner, bekendte og familien – og husk endelig dine forældre og andre ældre medborgere, som måske skal have hjælp til at installere appen. Man kan også sagtens dele advarslerne med en ven eller et familiemedlem, der ikke har appen. Advarsler og andet indhold i appen kan videresendes via sms eller mail, og åbnes i en browser.”