Home » Sikkerhed » Danskerne undervurderer truslen fra hackere
Danskerne undervurderer truslen fra hackere

Danskerne undervurderer truslen fra hackere

Share

Halvdelen af danskerne har været udsat for hacking eller andre online trusler, viser en ny undersøgelse fra YouGov. Og faktisk er trusselsbilledet større end nogensinde, lyder det fra en ekspert. Men mens identitetstyveri er en af de ting, danskerne frygter mest, er phishing, hvor svindlere forsøger at franarre dig personlige oplysninger, en langt større og mere realistisk trussel

I takt med at danskerne tilbringer mere tid online, stiger risikoen for at blive hacket. Mere end halvdelen af befolkningen har prøvet at blive udsat for én eller flere online angreb eller trusler. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov foretaget for Stofa blandt 2.000 danskere.

Ifølge Henrik Larsen, der er chef for DKCERT og bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed, er truslen mod borgerne større end nogensinde før.

”It-kriminelle forfiner hele tiden deres metoder til at franarre danskerne kort- og kontooplysninger og andre private data eller hacke sig adgang til deres computer eller smartphone. Selvom der de senere år har været meget fokus på, hvordan private kan sikre sig digitalt, er mange danskere i risiko for at blive hacket eller på anden måde angrebet, når de er online. ”

Phishing er den største trussel

I undersøgelsen er danskerne også blevet spurgt om, hvilke trusler mod deres online sikkerhed, de frygter mest. Mens halvdelen er bekymrede for identitetstyveri og misbrug af bankoplysninger, er blot 6 procent bekymrede for phishing. Og det, selvom hver tredje dansker har været udsat for det.

”Mange undervurderer phishing, fordi de forbinder det med dårligt oversatte e-mails, hvor den kriminelle hensigt er tydelig at gennemskue, men det er en af de helt store trusler online, der hele tiden forfines, også af personer der har helt styr på det danske sprog og grammatik. Ofte har de it-kriminelle brugt tid på at sætte sig ind i deres ofre, for der er jo rigtig mange informationer at hente på de sociale medier i dag om folk og deres interesser, som kan bruges til at gøre phishing e-mails meget sværere at gennemskue. Og så er der pludselig ikke langt til identitetstyveri eller misbrug af bankoplysninger, for det starter ofte med et succesfuldt phishing-angreb”, lyder det fra Henrik Larsen.

Se også:  Hackerne er 14 gange hurtigere end virksomheder
Bedstemødre hacker deres børnebørn

Stofa sætter i en ny kampagne fokus på sikker adfærd på nettet ved at lade en gruppe bedstemødre hacke deres børnebørn. I filmen viser et eksperiment, hvor nemt det er blive hacket, hvis man ikke tager sine forholdsregler. En række bedstemødre hacker med lidt hjælp deres børnebørn og finder ud af, at det er nemt at få adgang til en ikke-sikret computer, hvis man behersker nogle få kompetencer indenfor hacking:

”Som bredbåndsudbyder synes vi, at vi har et ansvar for at hjælpe danskerne til at begå sig mere sikkert online. Derfor vil vi gerne inspirere til en mere sikker adfærd på nettet ved at gøre dem opmærksomme på, hvilke farer der lurer derude, og hvordan de kan sikre sig mod dem. Udover filmen har vi fokus på at inspirere danskerne og give dem konkrete råd til sikker adfærd,” fortæller Liselotte Bauer Mols, der er udviklingsdirektør i Stofa.

I kampagnefilmen lykkes det fire ud af seks bedstemødre at hacke deres børnebørn ved at sende dem en mail, som gav bedstemødrene adgang til børnebørnenes computere, når de klikkede på linket.

Se også:  Pas på falske mails fra YouSee

Se filmen Grandma Hackers her.

Fakta om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2.006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år i perioden 4. – 8. juni 2018.

Data fra undersøgelsen

• 52 procent af danskerne er blevet udsat for online angreb eller trusler. De mest almindelige angreb er phishing (36 procent), computervirus, der har beskadiget eller slettet data (12 procent), misbrug af bankoplysninger (10 procent) samt computervirus, der har sendt beskeder gennem fx e-mail eller Messenger (9 procent).

• De tre former for online angreb, som danskerne er mest bekymrede for, er tyveri af bankoplysninger (55 procent), identitetstyveri (49 procent) samt computervirus, der sletter eller beskadiger data (28 procent). 6 procent er bekymrede for phishing. Blot 12 procent svarer, at de ikke er bekymrede for online trusler.

Fakta om kampagnen ”Grandma Hackers”

Kampagnefilmen ”Grandma Hackers” stiller skarpt på sikker adfærd på nettet og nogle af de farer, man kan blive udsat for online.

Seks bedstemødre i aldersgruppen 68-91 år var over en hel dag igennem et forløb, hvor de af en it-ekspert blev instrueret i, hvordan de kunne hacke deres børnebørn. De fik udleveret de konkrete koder og adresser til websites, der blev brugt i processen, og var med til at sende phishing e-mails til deres børnebørn. Beskederne var udformet så det lignede, at de kom fra en velkendt afsender og indeholdt et link, som børnene blev opfordret til at trykke på. Trykkede børnene på linket, fik bedstemødrene adgang til webcammet på børnenes compute


TAGS
phisphing
Stofa

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S