Fra grafisk konsumentsoftware  til strategiske  sikkerhedsløsninger

Fra grafisk konsumentsoftware til strategiske sikkerhedsløsninger

Share

Over den seneste snes år har danske Draware været på en udfordrende rejse fra salg af tegne- og billedbehandlingsprogrammer rettet mod den private forbruger til leverandør af komplette løsninger til overvågning af netværk og ikke mindst it-sikkerhedsløsninger, der skal geare danske virksomheder til at leve op til den nye persondataforordning

At miste grundlaget for sin forretning stort set fra den ene dag til den anden må være et mareridt for enhver erhvervsleder. Ikke desto mindre var det lige præcis det, der skete for Christian Schmidt lige før årtusindskiftet. I ca. 5 år havde han drevet virksomheden Draware, der havde specialiseret sig i grafisk software fra den nu for længst hedengangne producent Micrografx.

Draware havde agenturet i hele Norden, og kontoret fungerede med stor succes som Micrografx’ forlængede arm i Danmark. Men så kom nedturen – oven i købet i to step.

Først eliminerede Micrografx grundet en organisationsændring, beordret fra hovedsædet i Texas, kontoret i Hørsholm med et pennestrøg, hvilket reelt betød lukning og på sigt fyring af medarbejderne. Efterfølgende fik Christian Schmidt mulighed for at drive agenturerne for Danmark og Sverige videre fra privatadressen, men da Corel senere købte alle aktiviteterne, betød det endeligt slutningen for tiden med Micrografx.

Corel, der som bekendt også har opkøbt blandt andre sideombrydningsprogrammet Ventura fra Xerox og sågar selveste Word Perfect, har nemlig haft en enestående evne til effektivt at aflive opkøbte produkter på alle andre markeder end det nordamerikanske.

Tvingende nødvendigt fokus på it-sikkerhed

”Så stod jeg der uden produkter og uden kunder. I en periode slog jeg mig i stedet på produkterne fra en anden grafisk producent, nemlig Serif, men det var lige som ikke nok til at leve af. Da Micrografx ud over den grafiske software imidlertid også havde et produkt til dokumentation af netværk, besluttede jeg mig for, at det måske var den vej, jeg skulle gå”, siger Christian Schmidt.

En klog beslutning skulle det siden vise sig, da Draware i dag er en sund forretning med otte ansatte og en årlig softwareomsætning på den rigtige side af 30 millioner kroner. En omsætning, der er mangedoblet i forhold til tiden med Micrografx samtidig med et markant skift fra konsum- til virksomhedssegmentet.

Udover at sælge software til netværksdokumentation og ikke mindst netværksovervågning, hvor løsningerne fra SolarWinds er de førende i porteføljen, har man i dag endnu et ben at stå på, nemlig løsninger til it-sikkerhed – et område, som Christian Schmidt er sikker på inden længe vil blive det største forretningsområde.

I dag er kunderne nemlig en lang række mellemstore og store virksomheder inden for såvel den private som den offentlige sektor – blandt andre er ca. 80 ud af landets 98 kommuner på kundelisten – og med den nye persondataforordning, der effektueres fra maj måned 2018, vil det blive tvingende nødvendigt for enhver organisation, der arbejder med personfølsomme data, at øge fokus på sikkerheden.

Danmark hinker langt efter udlandet

”I udlandet, og især i USA, er man langt længere fremme for så vidt angår it-sikkerhed. Her opererer man blandt andet med de generelle ISO 27001 og ISO 27002 standarder, PCI-standarden til betalingsløsninger og HIPAA-standarden, som gælder medicinalsektoren.

Hvis ikke man som virksomhed er i stand til at efterleve disse, ja så er det i værste fald ensbetydende med bøder i millionklassen, hvilket reelt kan betyde, at man med et snuptag er out of business.

I Danmark har vi Datatilsynet som tilsynsførende myndighed, men jeg mener at vide, at den største bøde, der er givet herhjemme, er på ca. 25.000 kr. Nu kommer så GDPR – altså persondataforordningen, der er initieret af EU og som vil blive vedtaget som lov i

Danmark i slutningen af 2017 eller starten af 2018 med effekt fra foråret 2018. Jeg er desværre alvorligt bange for, at med det lidt lemfældige forhold og en ”det går nok” holdning, mange reelt har til datasikkerhed i Danmark, vil virkeligheden bag den nye lov komme fuldstændig bag på en del virksomheder – såvel i den private som den offentlige sektor”, siger Christian Schmidt.

Del denne