Home » Grafikkort » Grafikteknologier [TEST]: AMD FreeSync 2 vs. Nvidia G-Sync
Grafikteknologier [TEST]: AMD FreeSync 2 vs. Nvidia G-Sync

Grafikteknologier [TEST]: AMD FreeSync 2 vs. Nvidia G-Sync

Share

Konkurrencen mellem G-Sync og FreeSyncs adaptive refresh-teknologier er Nvidia versus AMD i en nøddeskal. G-Sync er proprietær og kostbar, mens FreeSync bygger på åbne standarder. Nvidia siger, at fuld kontrol over G-Sync giver en bedre oplevelse, mens tilhængere af FreeSync fremhæver, at den seneste standard tilføjer en række ekstra funktioner. Hertil kommer, at Nvidia nu har åbnet for FreeSync-kompatibilitet på sine gpu’er, og det ændrer situationen”

1. Omgang: Innovation

Den må gå til Nvidia, som først kom på markedet med G-Sync i 2013. G-Sync høster modstand på grund af dens proprietære væsen, behovet for dyre moduler i displayet og den omstændighed, at G-Sync kun fungerer med Nvidia-gpu’er. Men i 2013 var noget i den retning den eneste mulighed for at gøre adaptive refresh mulig i et desktop-scenario. AMD reagerede inden for et halvt år med FreeSync.

Problemet var, at i den tidlige udformning var FreeSync kun mulig på grund af den variable refresh-profil i embedded DisplayPort (eDP), en funktion, der var udviklet til strømbesparelse snarere end til at gøre gaming mere ubesværet. I maj 2014 havde AMD og standardorganisationen VESA arbejdet sammen om at tilføje adaptive refresh som en valgfri mulighed til 1.2a-udgaven af DisplayPort, og så var man i gang.

Se også:  Processor-duel: Intel Core i9-10980XE vs. AMD Threadripper 3970X

Man kan hævde, at FreeSync 2 siden da har styrket AMD’s position. Man kan endda mene, at G-Sync i mellemtiden har stagneret, og at det er grunden til, at Nvidia til sidst gav efter og føjede FreeSync-support til sine 3D-kort. Men det er også muligt, at intet af dette var sket, hvis Nvidia ikke havde banet vejen med G-Sync. Derfor giver vi med glæde Nvidia denne omgang.

Vinder: G-Sync

2. omgang: Kompatibilitet

Den oplagte vinder er FreeSync. Den bygger på åbne standarder, og den stiller færre krav til skærmproducenterne. Den er i grunden en del af DisplayPort-standarden snarere end at være bundet til en grafikudbyder. Hertil kommer, at når Nvidia nu understøtter VESA adaptive refresh-interfacet med sine grafikkort, fungerer FreeSync nu med både AMD- og Nvidia-gpu-er.

G-Sync er derimod bundet til Nvidia-kort og kræver, at skærmproducenterne integrerer et dyrt skalermodul. Det komplicerer sagerne lidt, at FreeSync 2 opstiller en større række krav til compliance. Det er ikke længere nok blot at inkludere det seneste DisplayPort-interface.

Se også:  Bundkort [STORTEST]: AMD-bundkort der rykker

Funktioner som HDR-support og lav framerate-kompensation øger afgjort FreeSync-skærmes tiltrækningskraft, men de gør det også sværere for skærmproducenterne at lave kompatible skærme. Det er også værd at bemærke, at kun Nvidia-grafikkort leverer support til både G-Sync og Free-Sync. Derfor er det ikke en total og utvetydig sejr for AMD, men FreeSync er den mest åbne platform. Når Intel går ind på markedet og understøtter FreeSync, nærmer enden sig formentlig for G-Sync.

3. Omgang: Valuta for pengene

Det er problematisk at regne ud, hvor stor valuta G-Sync giver for pengene. Det skyldes, at det er en proprietær hardwareløsning, hvorimod FreeSync bygger på standarder. G-Sync kræver et specielt skaleringsmodul, der omfatter en Altera Arria V GX-FPGA med 156 K-logic elements, 396 DSP-blokke og 67 LVDS-kanaler.

TAGS
AMD
FreeSync
G-Sync
Gruppetest
nvidia
refresh-teknologier

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S