Home » Grafikkort » Grafikkort kan du godt regne med …
Grafikkort kan du godt regne med …

Grafikkort kan du godt regne med …

Share

Imidlertid kan mange udbredte videnskabelige programmer som eksempelvis Matlab m. fl. godt køre gpu’ere i dag. Det har bl.a. årsag i, at Nvidia, der er en af verdens føren-de udviklere og producenter af grafikkort, i 2006 lancerede et nyt og meget nemmere interface mellem programmører og grafikkort og dermed lettede programmeringen af nye ”gpu-venlige” programmer gevaldigt.

Nvidia døbte sin programmeringsmodel CUDA (Compute Unified Device Architecture). Siden er også en ny og åben standardmodel ved navn openCL blevet udviklet. Den er dog rimeligt kompliceret, og programmørerne skal kende deres håndværk (men det gør de i reglen også).

Efterhånden er det dog også blevet gørligt for ikke-eksperter at udnytte de fleste af de muligheder, en gpu tilbyder, og opnå betydeligt hurtigere beregninger uden at besidde speciel ekspertviden og programmeringserfaring. I dag findes der også interface til såvel Python som Java og Fortran, så du kan nu programmere software til afvikling på gpu i dit ”favoritsprog”. Grafikkortets ressourcer er dermed nu tilgængelig for alle (om end du stadig må ned “på bit-niveau”, hvis du vil opnå den allerhurtigste kode).

Se også:  Grafikkort [STORTEST]: Grafikkort til enhver ambition

Og nu har også et softwareteam fra North Carolina State University angiveligt bygget yderligere bro mellem de to forskellige verdener med en ny compiler (et computerprogram, der automatisk kan oversætte fra et programmeringssprog til et andet). Og det gør det relativt nemt at udnytte de mange kræfter i grafikkortet.

De foreløbige test viser, at en opgave kan løses 30 % hurtigere med deres compiler holdt op mod Nvidias Cublas og op til 128 gange hurtigere sammenlignet med en cpu. Skal du som nævnt udføre mange og forholdsvis enkle parallelle beregninger, er grafikkort derfor nok det hurtigste værktøj. Angiveligt kan en gpu i denne sammenhæng være omkring 100 gange hurtigere end en cpu computerprocessor.

Hackere bruger også grafikkort

Hackere har desværre også fundet ud af, at regnekraften i moderne grafikkort gør det til en leg at gætte kodeord (der ikke er opbevaret ordentligt). Hvis en hacker på en hjemmeside får adgang til den bagvedliggende database, hvor alle brugernes kodeord ligger opbevaret, vil grafikkortet i en moderne gamer-pc have rigeligt med kræfter til i kombination med specialiseret software at præstere alle de gæt, der skal til for at knække praktisk talt ethvert kodeord i basen.

Se også:  Grafikkort [STORTEST]: Grafikkort til enhver ambition

Med det rigtige programmeringsværktøj er det også relativt hurtigt for en angriber at proppe alle tænkelige værdier ind i sin hacker-algoritme og altså udføre et såkaldt brute force-angreb (dvs. klø på, til det giver pote).

TAGS
Grafikkort
tech
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S