Home » GPS » Gps’en kan mere end du tror
Gps’en kan mere end du tror

Gps’en kan mere end du tror

Share

Navigation med gps er noget, vi tager for givet, og det er ikke længere blot en enhed, vi bruger til at finde vej fra A til B. Den bliver mere intelligent, og samtidig kan den bruges som underholdning!

Gps i bilen er herligt, men også noget som vi efterhånden tager for givet. De er alle – også de billige typer – blevet rigtigt gode. Der er mange mærker, der er udgået, og kun de stærkeste har overlevet konkurrencen.

TomTom, Navigon og Garmin er de største spillere, og især den sidste har virkelig sat alle sejl til, for at gps bliver noget, man kan bruge bredt.

De har længe været fremme med mange produkter, som gør hverdagen lettere – også når vi taler om andet end traditionel gps-navigation i bilen.

Vi har talt med den inderste kerne i virksomheden for at få et bud på gps nu og i fremtiden for os forbrugere.

Gps som underholdning

At bruge gps til at navigere efter har været brugt i mange år, før vi fik en sugekop i forruden, blandt andet til fly og skibe samt ikke mindst hardcore adventure-folk der skulle på ”udflugt” i den brasilianske regnskov.

Disse håndholdte enheder er stadig mere populære blandt os almindelige brugere, og her vil vi se en stor udvikling i fremtiden.

Man bruger det til at komme rundt i naturen, og med de nyeste kort, der kan vise, hvordan landskabet former sig (topografisk), kan man også se, hvad der venter af bjerge eller bakker lige forude.

Man bruger håndholdt navigation til at lege skattejagt i skoven – her kan man dyste som familie mod andre. Den slags gps-enheder vil vi med garanti se flere af i mindre varianter og til endnu lavere priser.

[pt id=’2009425′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Du kan hente ruter til en nærliggende skov som andre brugere har lagt op.”‘]

Du kan hente ruter til en nærliggende skov, som andre brugere har lagt op.

Intelligent bilnavigation

Bilnavigation er dog stadig den, som Garmin og de øvrige er mest afhængig af, og for at få os forbrugere til at skifte model må man komme med nye tiltag. Et af dem er Garmin 3700, der med sine 8,7 mm er verdens tyndeste gps-enhed.

Det er fint nok med en slank lækker gps, men den skal kunne noget mere, og her er man kommet med TraficTrends, der betyder, at gps-enheden lærer dine køremønstre at kende.

Hvis du sætter dig ud i bilen hver dag klokken 7 for at køre på job vil den ”opdage” det og automatisk begynde at navigere dig til job, med mindre du beder den om noget andet.

Se også:  Legion Phone Duel [TEST]: Gennemført gaming-maskine i lommeformat

Den vil så komme med forslag til andre ruter, hvis den finder ud af, at der kan være en mere hensigtsmæssig rute på dette tidspunkt.

Dette er en funktion, den beregner ud fra ”kunstig intelligens”, også kendt som avancerede algoritmer, og ikke TMC (trafikinformation) selvom denne feature naturligvis også er aktiv. Andre tiltag er stemmestyring (også på dansk).

Klar med telefon

Garmin har tidligere været på markedet med en telefon med begrænset succes. Den var ifølge dem selv mest på markedet for at få erfaring på dette felt.

Men når dette læses, er deres første ”rigtige” telefon på markedet, og den har naturligvis avanceret gps, hvor du kan lede efter steder ud fra for eksempel kontakter i din kontaktdatabase.

Den kan også kombinere med YouTube, Twitter, Facebook og meget andet – og har naturligvis en højtydende gps-modtager, som skulle være lige så god, som den du får i en bil-gps.

Garmin har ikke nogen planer om at sælge deres kort/program til iPhone og andre smartphones, som Navigon og TomTom gør. Det er en markant beslutning, som kun tiden vil kunne vise, om det nu også er en god idé.

Vi tvivler, men glæder os til at prøve Nüviphone, som har sit eget brugerinterface, der bygger på Android-styresystemet fra Google.

Desværre er det ikke muligt at installere andre programmer på telefonen, selvom de er udviklet til at køre på Android-platformen. Det er ærgerligt, da det ville udvide telefonens anvendelighed gevaldigt.

[pt id=’2009424′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Vi glæder os til at prøve Nüviphone som skulle have en gps der skulle være lige så god som en bil-gps.”‘]

Vi glæder os til at prøve Nüviphone, som skulle have en gps, der skulle være lige så god som en bil-gps.

Gps til din motorcykel

Du kan også få gps til din motorcykel. Gps til motorcykel er umiddelbart noget kostbart sammenlignet med dem til bil – og dertil er de større og mere kluntede.

Årsagen til dette er, at man skal kunne betjene den trykfølsomme skærm med store handsker, at der medfølger et specielt beslag, og dertil skal den kunne klare stød, støv og vand (nedbør).

Kabinettet skal være modstandsdygtigt over for UV-stråling og benzindampe. Desuden indeholder kortene udvidet ruteplanlægningsfunktion – i hvert fald i den nyeste model Zümo 220.

Tv

Nüvi 1490TV er en gps med indbygget tv. Den har en 5” skærm og DVB-T tuner, men kun med MPEG2. Grunden til at der ikke er MPEG4 skyldes blandt andet, at man ganske enkelt ikke kan få chips, der er små nok til at håndtere MPEG4 endnu!

Se også:  Xiaomi Mi 11 Ultra [TEST]: Et monster af en kameramobil

Det er ulovligt at se tv på sin gps, når man kører, og det kan derfor ikke lade sig gøre, når bilen er i fart. Der medfølger to eksterne, magnetiske antenner med enheden, som i øvrigt også kan tilsluttes et bak-kamera.

Vi har ikke prøvet denne model i praksis, og kvaliteten afhænger naturligvis af det signal, du kan hive ned i nærheden af, hvor du befinder dig.

Sport og gps hænger sammen

Cykelcomputer eller et løbeur – begge dele er oplagte til brug med gps. Du kan se, hvor du har løbet, planlægge en rute hjemmefra eller bare se hastigheden ved hjælp af gps.

Det har man kunnet i noget tid, og her udvikles stadig. De mest avancerede har en Garmin Edge 705 computer, som kan bruge de samme kort, du kan købe til en bil-gps.

Nu kan du lede efter byer, POI’er og lignende. Du bliver ikke guidet med en blid kvindestemme, men farvekortet viser tydeligt, hvor du skal køre.

Du kan sammenligne ruter med venner eller hente ruter til en nærliggende skov på diverse hjemmesider, som andre brugere har lagt op.

Til løb er det også oplagt, og i stedet for modeller der var så store, at man kunne se på meget lang afstand, at her var tale om en løbe-entusiast, er der nu modeller som den nye Forerunner 110, som er noget mindre og diskret.

Den fås i en herre-, dame- eller unisex-model. Udviklingen på dette marked er meget stor, og vi gætter på, det ikke varer længe, før de også bliver billigere og endnu bedre.

[pt id=’2009426′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Gps’er til løb er blevet meget mindre. Her som i et ur.”‘]

Gps’er til løb er blevet meget mindre. Her som i et ur.

Mange har prøvet de ellers gode løbe- og cykelprogrammer, du kan få til for eksempel iPhone – og de virker fint. Problemet er, at netop iPhone ikke er specielt glad for mange rystelser eller især fugt, og så virker det ikke.

Enhederne fra Garmin er vand- og stødtætte og kan tåle, at du gennemfører en Ironman på Hawaii eller Paris-Robaix på cykel. Her vil det genopladelige batteri nok løbe tør for strøm før dig, eller?

Vi har i praksis prøvet både Fore-runner modeller og Edge 705 cykelcomputer i mere end et år, og ingen af dem har én eneste gang givet op. Men prisen – over 2.000-3.000 kroner – skal længere ned for at blive interessant mere bredt.

Uanset behov er gps’en absolut ikke død – den er ved at blive genopfundet, og indtil videre ser de nye tiltag lovende ud!


TAGS
Forerunner 110
Garmin 3700
Garmin Edge 705
gps
løbeur
mobil
navigation
Nüvi 1490TV
underholdning

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S