Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

GPS til vildmarken og Valby Bakke

Om du er til hiking i Himalayas bjerge, vandring i det jyske højland eller cykling op ad Valby Bakke, kan det hele trackes, måles og vejes undervejs – og studeres på computeren, når du kommer hjem. Den seneste generation af GPS-ure sætter nye standarder.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

GPS’er er ikke kun noget, der findes i biler. Flere og flere produkter bliver udstyret med chips, der ved at pejle satellitter på himlen kan bestemme, hvor du er, og hvor du har været. Kameraer og smartphones er nogle af de sidste eksempler. Man har i mange år kunnet få ure med indbygget GPS, men her har der primært været tale om sportsure af den lidt mere kostbare type.

Helt billige er disse ure stadigvæk ikke blevet, men de har fået flere features, og der er tilføjet funktioner, som ikke kun retter sig mod os, der vil tracke al vores sport.

Samtidig er der kommet en ny leverandør på markedet med ure, som kan håndtere flere sportsgrene, men til en pris, der er noget lavere end de fleste af konkurrenterne. Så der er masser af nyt at holde øje med.

Mange af de nye funktioner møder du i de såkaldte trekkingure. Det er såkaldte adventure-ure, trekking-ure, eller hvad man nu har lyst til at kalde dem. Der er kompakt elektronik, som kan guide dig frem fra et sted til et andet, uanset om du er midt i Aarhus eller på en bjergskråning i Tibet.

Track din rute

Der er ikke tale om guidet vejledning, som du kender det fra en bilnavigator. I urene kan du kalde et kort frem på uret, så du kan se, hvor du er eller har været. Har du lagt en rute op via computeren hjemmefra, kan du følge denne – eller en rute, som andre har lavet.

Det er virkelig nyttigt, når du befinder dig på et nyt sted og ikke kender de fede motionsruter eller trekkingruter i området. Ruter kan hentes på blandt andet gpsies.dk.

Du kan også på urene se, hvor du har gået, cyklet eller trekket, så du nemt kan orientere dig og finde tilbage til udgangspunktet. Eller blot se, om du går i den rigtige retning.

Den sidstnævnte visning havde vi stor glæde af i en skov i det sydlige Sverige, hvor vi testede urenes formåen. Når man har vandret dybt inde i en skov i et par timer, kan man let komme i vildrede med, hvor udgangspunktet er, fordi man ikke kan spotte, hvor verdenshjørnerne er.

Her kom urene virkelig til deres ret. Vi kunne se, hvor vi havde gået og kunne derved let ”tracke” os tilbage til P-pladsen med den varme bil. Det var i mellemtiden også blevet mørkt, så det var endnu vanskeligere at orientere sig, men urene havde naturligvis indbygget lys, så vi nemt kunne aflæse displayet.

Det er en herlig feature, især for os, der ikke er mestre i at bruge et kompas (som der naturligvis også er indbygget i urene). Funktionen, som vi har beskrevet her, kan du groft sagt også bruge med din smartphone, men med urene får du ofte bedre GPS-dækning (på grund af modtagerens kvalitet) og ikke mindst et ur, der kan holde i 20 til 50 timer på en opladning. Med en smartphone og GPS slået til holder elektronikken sig kun kørende et par timer uden opladning.

Også til hverdagsbrug

Urene kan naturligvis meget andet end blot finde vej. De kan måle højdemeter, så du kan se, hvor højt du har været oppe, de kan aflæse puls via pulsmåler og derved også agere traditionelt sportsur – uanset om det er løb, cykling, kajak eller noget helt fjerde.

Men pointen er, at de oven i alt dette kan bruges til andre formål end sport, herunder geocahing og andre sjove lege. Desuden er de nyeste typer designet, så de rent faktisk kan bruges som hverdagsur – og det er faktisk nyt. Flere af urene er ret flotte, og du ligner ikke en, der har glemt at tage uret af efter løbeturen, når du er trukket i det pæne festtøj. Man kan næsten sige, at GPS-urene er til både vildmarken og Valby Bakke.

Det passer os fint at kunne nøjes med ét ur til det hele. For prisen for disse vidundere begynder ved 2.000 kroner, og de bedste ure koster mere, end du skal give for en god bærbar computer.

Vi har testet tre ure med GPS. Læs testene her:

Suunto Ambit
Polar RC3 GPS
Garmin Fenix