Nu kan du tale med alle i hele verden

Nu kan du tale med alle i hele verden

Share

For os brugere giver teknologien ikke kun store forventninger, men også anledning til nogen bekymring. For hvad sker med de data, som bliver sendt til Google? Ja, der sker præcis det samme, som når du bruger Google Translate på nettet eller nogle af Googles andre tjenester, for eksempel Gmail. Google forbeholder sig ret til at bruge informationerne til for eksempel at målrette annoncering, men skulle hverken optage eller gemme samtaler.

Bag om tale- genkendelse

Talegenkendelse kan både være meget simpelt og næsten ufattelig kompliceret. Når vi taler med en automatisk service over telefonen, og den beder os om at indtale et nummer, så er udvalget af muligheder kun tallene nul til ni og dermed så få, at algoritmen nemt kan sammenligne hver enkelt lyd med alle kendte mulige udtale-variationer af de ti cifre og så bestemme, hvilket tal der er tale om.

Hvis talegenkendelse skal bruges uden for en så snæver kontekst, bliver det mere kompliceret. Efter analog til digital-konvertering og udskillelse af baggrundsstøj og anden snak skal de konkrete stemmelyde omsættes til de fonemener, som findes i den talendes sprog. Fonemer er de grundlyde, som alle ord i et sprog er sammensat af.

Se også:  Computeren faker dit liv

Engelsk for eksempel har 46 fonemer, spansk har 24 fonemer og dansk har 37 fonemer plus sproglyde som stød, i alt 60 elementære sproglyde. Fonemenerne omsættes til lange rækker af lyde, som omsættes til ord og sættes sammen til sætninger.

Hvis de skal blive til rigtige, meningsfulde sætninger for computerchips, kræver det, at systemet har stor viden om, hvordan vi taler, hvilke typer ord der normalt hænger sammen, og hvilke der ikke gør. Jo større denne viden er, desto større træfsikkerhed.

Skyen er ikke alt

Det er dog ikke altid nødvendigt for Google at sende informationer op i skyen for at skabe AI-produkter. Et eksempel Google Clips, et lille undseeligt kamera, som man kan sætte op på hundekurven eller på børneværelset. Google Clip bruger AI til at genkende dine børn eller kæledyr eller andre interessante emner og tager så billeder og små film, når du ikke er hjemme.

Se også:  Hvad industribygningen gemte på

Du kan også bruge det til at tage billeder af dig selv, så du slipper for at stå med et kamera, men kan være sammen med dine kære og alligevel blive fotograferet. Det er jo meget sødt – men også en meget avanceret løsning på et meget lille problem.

Begrundelsen for at udvikle dette produkt er da heller ikke, at Clips udfylder et hul i markedet, men at kameraet er et eksempel på lokal brug af AI. Clips sender ikke dine billeder op til analyse i skyen, den redigering klarer det selv.

Den form for hybrid tilgang til AI er ifølge Sundai Pichar nødvendig at investere i, fordi det er en måde at undersøge på, hvordan man kan bruge teknologien forskelligt i forskellige sammenhænge. 

Del denne