Home » AOD Pro » Chromebook-affæren fortsætter – to kommuner får to måneder til at lovliggøre
Chromebook-affæren fortsætter – to kommuner får to måneder til at lovliggøre

Chromebook-affæren fortsætter – to kommuner får to måneder til at lovliggøre

Share

Google Workspace og de tilhørende Chromebooks har været forbudt land i Helsingør kommunes skoler siden skolestart. Men nu er forbuddet suspenderet, og kommunen (plus Aarhus kommune) får to måneder til lovliggørelse

Datatilsynet forbød i juli måned Helsingør kommune at anvende Google Workspace og de tilhørende Chromebooks i kommunens skoler. Det forbud blev fastholdt i august. Nu er forbuddet midlertidigt ophævet, men dermed er problemet ikke løst.

Ifølge en pressemeddelelse fra Datatilsynet har Helsingør i den efterfølgende dialog identificeret en række forhold, hvor brugen af Google Workspace mv. enten ikke har været lovlig, eller hvor risikoen for skoleeleverne ikke er blevet tilstrækkeligt identificeret og nedbragt. Datatilsynet har på baggrund af denne erkendelse – og konstateringen af tilsvarende forhold i flere andre kommuner – besluttet at suspendere forbuddet i en kort periode og givet kommunen et antal påbud, der skal lovliggøre brugen. Det skal ske inden for to måneder.

Se også:  Rekordmange skoleelever gik til kamp mod digital mobning i 2021

“Når vi træffer det valg at suspendere forbuddet, skyldes det, at kommunen nu har erkendt og beskrevet de problemer, der skal lovliggøres. Der er kommet en rimelig klarhed over, hvad der udestår – og derfor giver vi nu kommunen to måneder til at få styr på det sammen med dens leverandører,” forklarer Allan Frank, jurist og it-sikkerhedsspecialist i Datatilsynet.

Aarhus skal igennem det samme

Datatilsynet har givet et tilsvarende påbud til Aarhus Kommune, og andre kommuner kan blive omfattet, da de eksisterende aftaler med Google er ens for kommunerne. Google Workspace er udbredt i den danske folkeskole.

Men det bliver ikke nemt for kommunerne at få lovliggjort Google Workspace. For Datatilsynet har givet Aarhus Kommune og Helsingør Kommune et påbud om, at den kontrakt, der er indgået med databehandleren og teknologileverandøren, dvs. Google, på en række punkter skal ændres og tydeliggøres. Google skal altså acceptere ændringer i den aftale, der er indgået med kommunerne inden for to måneder.

Se også:  Ingen Chromebooks i Helsingørs skoler i denne uge – lammet af Datatilsynets forbud
Helsingørs borgmester advarer

Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør, hejser ifølge Helsingør Dagblad et stort advarselsflag.

“Vi kan allerede nu se, at det, vi bliver bedt om, kan vi ikke selv løse. Det kræver, at Google også ændrer nogle ting, og der venter os et meget stort arbejde,” siger Benedikte Kiær til Helsingør Dagblad.

Hun er utilfreds med, at hver enkelt kommune kommer til at stå med en kæmpeopgave for at levere den dokumentation, som Datatilsynet kræver, og efterlyser en smartere måde at gøre det på.

Den ultimative deadline er 5. november.


TAGS
chromebooks
Google Workspace
skole

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S