Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Google Home: Styr dit hjem med stemmen

Google Assistant er kommet til Danmark og med den digitale assistent også to stemmestyrede Google-højttalere. Vi tester Google Home og Google Home Mini og ser, hvordan de kan være med til at gøre dit smarte hjem endnu smartere.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det har været ret længe undervejs. I flere år har vi måtte høre på, at den ene og den anden enhed har Google Assistant indbygget, uden at vi herhjemme har haft mulighed for at drage nytte af det.

Nu er ventetiden endelig forbi. Google-assistenten er officielt flyttet til Danmark, så vi nu også har glæde af stemmestyring på vores modersmål.

I forbindelse med udrulningen har Google sendt deres egne stemmestyrede højttalere, Home og Home Mini, på det danske marked. Dem tog vi udgangspuntk i, da vi testede Googles Assistant.

To størrelser

Forskellene på de to kan meget simpelt forklares med størrelse, pris og lydkvalitet. Den store Home-højttaler har ganske fin lydkvalitet, som gør den egnet til musikafspilning, mens den lille Home Mini er mere spinkel i lyden og primært er tiltænkt kommunikation mellem dig og Google Assitant.

Den fungerer dog også helt fint til nyheder og taleprogrammer. Med priser på 1149 og 449 kroner er det relativ overkommelige investeringer. De er ganske nydelige begge to, og passer fint ind i et moderne hjem med deres stofbeklædte design.

Installationen foregår nogenlunde nemt. Højttalerne skal lige lære din stemme at kende, og så kan du koble dem på dine andre Google Home-kompatible produkter via Home-appen på din smartphone. Den fungerer både på Android-mobiler og iPhones.

Det er vigtigt, at du lige gør dig lidt umage med at få sat hele dit Home-system op på en måde, der giver mening for dig, for det vil efterfølgende have betydning for, hvordan du har navngivet rummene, hvilke højttaler du har valgt som din primære

. Er højttaleren i stuen eksempelvis din primære, og du fortæller højttaleren i køkkenet, at du vil høre nyhederne, så vil det være højttaleren i stuen, der afspiller dem. For at det sker i køkkenet, skal du specifikt fortælle det.

Er der flere, som vil bruge højttalerne i samme husstand, kan Google skelne mellem forskellige stemmer. Hver bruger skal blot foretage stemmeopsætningen. Dernæst vil højttalerne kunne give informationer specifikt tilpasset den enkelte, eksempelvis kalenderaftaler, trafik til arbejdet og lignende.

Styr dit hjem med stemmen

For at få kontakt med højttaleren skal du sige "Hey Google ..." efterfulgt af din kommando, eksempelvis "Hvordan bliver vejret i morgen". Dernæst vil højttaleren respondere enten med en bekræftelse på din kommando eller med en venlig tilkendegivelse af, at den ikke forstår, hvad du siger eller er i stand til at udføre din forespørgsel. Lys på toppen af højttalerne indikerer, om de lytter, tænker eller svarer.

I sig selv er Google-højttalerne begrænsede i deres funktionalitet. De kan fortælle dig om vejrudsigten for de næste dage, oplyse dig om aftaler i kalenderen, huske påmindelser og alarmer eller tilføje ting til din indkøbsliste. Du kan også med tale sende beskeder til dem derhjemme fra din smartphone, når du selv er ude.

Men det er først, når du begynder at koble andre tjenester og enheder på dit system, at Google Home for alvor bliver smart. Der er et stort udvalg af både software og hardware, der under-støtter systemet. Eksempelvis kan du tilkoble din Spotify-konto og vælge musik på højttalerne via stemmekommandoer.

Der er også adgang til radio via TuneIn samt nyheder fra DR, 24syv og meget andet. Har du en Chromecast tilkoblet dit tv, kan du skifte mellem film og serier på Netflix, ViaPlay og YouTube. Og det er faktisk slet ikke så tosset en ting, for så slipper du for at finde mobilen frem, hvis du blot vil skifte til det seneste afsnit af Narcos.

Google Home taler også sammen med en lang række smarthome-produkter. Har du smarte elpærer fra Philips kan du skrue ned for lysstyrken blot ved at sige "Hey Google, skru ned for lyset i stuen", eller du kan skifte til andre lysscenarier ved ligeså simple kommandoer. Også pærer fra LiFX, Geeni og Wiz er kompatible.

Det samme gælder ting som smarte stikkontakter. Du kan eksempelvis beordre kaffemaskinen i køkkenet tændt, inden du træder ud af sengen – samt overvågningskameraer, røgalarmer og intelligente dørklokker for nemmere adgang til dit sikkerhedsudstyr. Tilmed printere, termostater og robotstøvsugere kan styres.

Det er dog ikke hvad som helst man kan sige til sine apparater eller til Google Home generelt. Man skal lige lære, hvilke kommandoer der er mulige, og hvordan de skal formuleres. Det kan føre til nogle frustrationer i starten, men den indbyggede assistent er forholdsvis tålmodig og ret god til at tyde en morgentræt stemme.

I virkeligheden er det dog slet ikke nødvendigt at bruge Googles højttalere for at anvende den stemmestyrede assistant. Såvel Android-mobiler som iPhones har direkte adgang til den, blot man henter Home-appen til sin mobil. Og der findes desuden et væld af både højttalere og hovedtelefoner, hvor Google Assistant er indbygget.

5 ting du kan styre med Google assistant

1. Philips Hue elpærer

Tænd, sluk eller dæmp lyset med en simpel stemmekommando.

2. HP  Tango X printer

Bed printeren udskrive dine dokumenter.

3. Nest Protect røgalarm

Bed røgalarmen lave tilstandstjek, give batteristatus og andet.

4. Harman Kardon Citation højttalere

Fortæl højttalerne, hvad du vil høre, eller brug dem som centrum for dit stemmestyrede hjem.

5. Tado termostater

Stemmestyr varmen i dit hjem med de smarte termostater fra Tado.

En god start

Det er således vigtigt at skelne mellem Google Assistant og Google Home. Førstnævnte skal betragtes som en overordnet standard for stemmestyring, en standard, som vi kan forvente, vil vokse gevaldigt den kommende tid. Om den kan udkonkurrere Amazon Alexa, som i mange lande er den førende, vil blive spændende at se.

Alexa skulle være tilgængelig i Danmark fra starten af næste år. Formentlig får de lov til at eksistere sideløbende, for mange produkter understøtter dem begge. Og ligeså med Apples Siri, som får lov at leve sit eget lukkede liv bag Apples tætforseglede mure.

5 gode kommandoer til Google Home

1. ”Hey Google, hvor er mit pas?!”

Med Google Home kan du holde styr på, hvor du har lagt dit pas, dit ur eller noget helt tredje. Det eneste, det kræver, er, uanset genstand, at du fortæller Google Home, hvor du har lagt det – mens du altså kan huske det. Det kan du gøre med følgende kommando: ”Ok, google. Husk at mit pas ligger nederst i bedstemors gamle smykkeskrin på reolen i soveværelset.”

2. ”Hey Google, støvsug mit hjem”

Okay, overskriften lover måske mere, end den kan holde. Men hvis du har en robotstøvsuger fra Roomba, kan du, meget let, få de to enheder til at snakke sammen. Og så er man faktisk kun en enkelt kommando fra at have et støvfrit gulv.

3. ”Hey Google, hvor mange gram er 1 deciliter mel?”

De fleste af os kender det. Vi står med hænderne klistret ind i bolledej, men mangler basal bageviden for at komme videre. Spørg Google Home, så slipper du for at vaske hænderne og finde computeren frem.

4. ”Hey Google, tilføj 2 liter mælk til indkøbssedlen”

Mens du lavede bolledejen, opdagede du, at den mængde mælk, der er tilbage i kartonen, slet ikke er nok til havregrynene i morgen. 2 timer senere er du nede for at handle ind til aftensmaden, og du husker selvfølgelig at købe de 2 liter mælk, fordi du bad Google Home sætte det på indkøbslisten.

5. ”Hey Google, fortæl en joke"

Det er en ikke sikkert, den er særlig sjov, men den digitale assistant vil rent faktisk åbne for den humoristiske godtepose og forsøge sig med en joke, hvis du beder om det.

Rimelig pris

Home-højttalerne derimod er Googles eget bud på skrædder-syede højttalere til Google Assistant. Og som sådan et rigtig godt bud. Til den ganske rimelige pris får du flot design, klar lyd og vidtrækkende mikrofoner, der på imponerende vis opfanger din tale, selvom du står et godt stykke væk, eller der er støj i baggrunden.

Med den store Google Home får du tilmed så god en lydkvalitet, at den vil udgøre en rigtig fin musikhøjttaler til soveværelset eller køkkenet. Hvorvidt stemmestyringen så i sidste ende giver mening for dig, afhænger i høj grad af, hvor meget du vil dedikere dig til den, og hvor mange kompatible produkter du har i dit hjem.

Der findes rigtig mange scenarier hvor stemmestyring føles som en overflødig gimmick, men efterhånden opdager man også situationer, hvor den giver rigtig god mening, navnlig fordi den springer nogle led over, hvor du ellers skulle hive mobilen op af lommen, låse den op, finde en app og klikke rundt i den for at finde den pågældende funktion. Her kan du udføre den blot ved at sige en kommando, selv når du laver mad eller står med en baby i armene.

Google Home - Anbefaler

Google Home Google Home

Lydkomponenter: 2" højttaler + dobbelte 2" passive højttalere
Forbindelser: 802.11b/g/n/ac
(2,4 GHz/5 Ghz), Bluetooth 4.1
Mål og vægt: 96,4 x 142,80 mm, 477 g
Kompatibilitet: Android 5.0 eller nyere, iOS 10 eller nyere
Pris: 1149 kr.

Kvalitetsindtryk: 4/5
Brugervenlighed: 4.5/5
Funktioner: 4/5
Ydelse: 4/5
Pris:4.5/5
Samlet vurdering: 4/5

Testholdet mener:
Designet er frisk, og lyden god for størrelsen. De farvede lys i toppen giver optimal integration med Google Assistant.

Google Home Mini - Anbefaler

Google Home Mini Google Home Mini

Lydkomponenter: 360-graders lyd med 40 mm højttaler
Forbindelser: 802.11b/g/n/ac
(2,4 GHz/5 Ghz), Bluetooth 4.1
Mål og vægt: 98 x 42 mm, 173 g
Kompatibilitet: Android 5.0 eller nyere, iOS 10 eller nyere
Pris: 449 kr.

Kvalitetsindtryk: 4/5
Brugervenlighed: 4.5/5
Funktioner: 4/5
Ydelse: 3.5/5
Pris: 4/5
Samlet vurdering: 4/5

Testholdet mener:
Den har et simpelt, imødekommende design og en størrelse, der gør det let at gemme den lidt væk. Lyden er ikke stor, men glimrende til talestyring.