Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Google har åbnet et af verdens grønneste datacentre ved Fredericia

Efter godt to års arbejde indvier Google sit nye datacenter ved Fredericia. Byggeriet til 4,5 mia. kroner skaber jobs, økonomisk aktivitet og sikrer direkte støtte til lokale projekter inden for fx uddannelse og kultur. Nyopførte solcelleparker rundt om i landet holder centrets energiforbrug CO2-neutralt.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Google åbnede i går et nyt kapitel i sin tilstedeværelse i Danmark. Efter to års bygningsarbejde kan Google sammen med Fredericia Kommune indvie sit nye datacenter ved Taulov, som har kostet 4,5 mia. kroner at opføre og beskæftiget flere tusinde i byggeprocessen.

Datacentret ved Fredericia er CO2-neutralt fra dag 1. Det skyldes, at Google samtidig med datacentret har investeret i fem solcelleparker rundt om i landet med en samlet kapacitet på 160MW. Dermed mere end opvejes hele elektricitetsforbruget af tilsvarende grøn strøm fra solceller. Og mens Googles datacentre generelt er mere energieffektive end gennemsnittet, bliver datacentret i Fredericia et af de grønneste i verden målt på antal timer med direkte grøn strøm.

Nul kul i 2030

Google er samtidig i tæt samarbejde med en række danske aktører omkring udviklingen af nye teknologiske løsninger, der kan bidrage til at nedbringe CO2-niveauet - og Googles 2030-mål om helt at eliminere brugen af fossil energi. Et godt eksempel er det igangværende pilotprojekt ElOprindelse.dk, hvor Google sammen med Energinet og andre aktører er med til at udvikle en ny metode til at spore og dokumentere den grønne strøm time for time.

“Datacentre er maskinrummet, der holder Googles tjenester kørende og passer på folks mails og feriebilleder. Men det er faktisk også frontløbere, når det gælder innovation - det er her, vi udvikler de mest energieffektive løsninger og ny, grøn teknologi. Jeg er rigtig glad for, at vi nu er i mål med byggeriet og kan tage datacentret i brug. Og så vil jeg takke Fredericia Kommune for fantastisk samarbejde gennem de seneste år”, siger Googles danske direktør, Malou Aamund.

Konsulenthuset Copenhagen Economics peger i en netop offentliggjort rapport på det bidrag, som datacentret har leveret til dansk økonomi i byggefasen: Bl.a. 2.600 jobs understøttet i årene 2018-2020, når man foruden de direkte ansatte medregner eksempelvis underleverandører og afledte effekter. Fremover vil omkring 150 være ansat på datacentret, og dertil skal man lægge sekundære og afledte effekter.

Involverer sig i byen

Google har tradition for at involveret sig aktivt i lokalmiljøet i områder med datacentre. I Fredericia har byens maskinmesterskole i to omgange modtaget legater, der har været med til at muliggøre fx et nyt undervisningsforløb og solceller på taget. Og i sidste uge blev Fredericia Museum tildelt 600.000 kroner til to projekter, der skal understøtte formidlingen af den lokale historie.

Ifølge Fredericias borgmester, Jacob Bjerregaard, siger:

“I dag fejrer vi åbningen af Googles nye datacenter i DanmarkC, men de er allerede nu blevet en stor og aktiv del af Fredericia. Det at få en af verdens største techvirksomheder til kommunen giver ikke kun arbejdspladser. Det giver også nogle spændende muligheder for samarbejde til gavn for borgere og foreningsliv i kommunen. Det er jeg utrolig glad og taknemmelig for. Derudover falder Googles grønne profil i god jord her i Fredericia, fordi vi er godt i gang med den grønne omstilling, så vi kan nå vores mål om at blive CO2-neutral i 2050. Vores virksomheder er en afgørende medspiller. Jeg glæder mig derfor meget til at kunne byde Google officielt velkommen til og ser frem til at fortsætte vores gode samarbejde”, siger Jacob Bjerregaard.

Fakta: Nyt datacenter og grønne investeringer

Datacentret ved Fredericia er Googles femte i Europa.

Ca. 150 vil være direkte beskæftiget på datacentret, mens flere hundrede andre jobs vil blive understøttet via underleverandører og afledte effekter.

Google har været CO2-neutral siden 2007 og har for nylig elimineret hele CO2-forbruget tilbage til stiftelsen i 1998.

Samtidig fremlagde Google en vision om at køre udelukkende på grøn energi 24 timer i døgnet.

Google er verdens største opkøber af vedvarende energi som havvind, landvind og solenergi blandt virksomheder.

I Danmark har Google investeret i fem solcelleparker med en samlet kapacitet på 160 MW. Tre bygget af Better Energy: Gimming (17 MW), Norddjurs (23 MW), Næstved (41 MW). To bygget af European Energy: Morsø (25 MW) og Rødby Fjord (55 MW).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere