Home » Underholdning » Google fjerner al dansk musik fra YouTube
Google fjerner al dansk musik fra YouTube

Google fjerner al dansk musik fra YouTube

Share

Som følge af en strid med rettighedsorganisationen Koda har Google valgt at fjerne al dansk musik fra YouTube med øjeblikkelig virkning

Det er et velkendt fænomen blandt musikere og komponister, at Googles betaling for brug af musik på YouTube er enormt ringe. Den er faktisk væsentlig ringere end eksempelvis Spotify, som heller ikke deler rundhåndet ud til musikerne, når de stiller deres musik til rådighed for kunderne.

Men nu vil Google betale endnu mindre. Midt i forhandlinger med Koda og andre nordiske rettighedsorganisationer under paraplyen Polaris, har Google stillet et ultimativt krav om at betalingen for brug af musik på platformen skal reduceres med 70 procent, hvis aftalen med Koda skal forlænges midlertidigt, indtil en ny aftale er på plads.

Det har Koda selvsagt ikke kunnet acceptere, og derfor har Google nu gjort alvor af truslen. Al dansk musik fjernes fra platformen. Hvis ikke den allerede er væk vil det ske i nærmeste fremtid. Vi tog et par stikprøver, og de musik-eksempler vi søgte på var ikke længere tilgængelige. Du kan godt klikke dig ind på siden, men hvor der skulle være en video, er nu blot en sort skærm med teksten: “Videoen er ikke tilgængelig. Der er indhold fra KODA_CS i denne video. Den er ikke tilgængelig i dit land.”

Sådan ser det ud lige nu, når du klikker ind på et dansk musiknummer på YouTube.

Sådan ser det ud lige nu, når du klikker ind på et dansk musiknummer på YouTube.

Under bæltestedet

Koda undrer sig over den stærkt offensive strategi. For selvom parterne er et stykke fra hinanden, har forhandlingerne gjort fremskridt de seneste uger, fortæller Koda i en pressemeddelelse.

Se også:  Dansk musik tilbage på YouTube - Google og Koda har nået en aftale

Kodas mediedirektør, Kaare Struve, udtaler:

”Google har altid haft en ”our way or the highway” strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt. Google ved selvfølgelig godt, at de kan skabe enorm frustration både hos vores medlemmer ved at nægte dem adgang til YouTube, og hos de mange danskere, der dagligt bruger YouTube. YouTube håber vel ad den vej at kunne presse en aftale igennem, hvor de alene dikterer alle aftalevilkår.”

Gorm Arildsen, Kodas administrerende direktør, uddyber:

”Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube. Og det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi fra Kodas side har været aktive fortalere for et opgør med tech-giganternes free-ride og underbetaling af kunstnerisk indhold i forbindelse med EU´s Copyright-direktiv. At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart.”

Se også:  Gmail, YouTube og flere andre Google-tjenester er nede
Formentlig kun midlertidigt

Googles deaktivering af det danske materiale vil formentlig ikke være vedvarende. Når en aftale er på plads, må man forvente at musikken dukker op igen.

Forhandlingerne drejer sig om en ny fælles-nordisk aftale om brug af musik på YouTube. Aftalen skal erstatte de norske, finske og danske komponist -og sangskriverselskabers lokale aftaler og samle dem i én fælles aftale med Google.

Betalingsniveauet fra YouTube har, siden den første aftale med Koda blev indgået i 2013, ligget markant under den betaling, som de abonnementsbaserede tjenester har forpligtet sig på.


TAGS
Koda
musik
ophavsrettigheder
YouTube

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S