Home » Sikkerhed » Good bye Big Brother, hello Big Amazon.com
Good bye Big Brother, hello Big Amazon.com

Good bye Big Brother, hello Big Amazon.com

Share

Sikkerhedsaktivister råber op. Tech-giganten Amazon har nemlig udviklet et trådløst netværk, der kan tracke alle smart-enheder i nærheden, uanset om de er logget på eller ej. Big Brother årgang nutid eller bare ny teknik og nye muligheder?

Forbrugerne vil tilslutte flere og flere enheder til internettet i de kommende år og kan betjene sig af flere trådløse muligheder. Hver mulighed har sine fordele og ulemper. Bluetooth giver stor båndbredde, men begrænset rækkevidde. Hverken Wi-Fi eller Bluetooth er derfor egnet til at forbinde et større antal IoT-enheder inkl. routere og hubs til nettet uden for boligens trygge rammer.

Low Power Wide Area (LPWA) systemer som Narrowband IoT (NB-IoT), Long Term Evolution for Machines (LTE-M), LoRa og Sigfox har til gengæld massiv støtte blandt udviklere og producenter, og udbredelsen stiger hele tiden, men det er dyre og relativt komplicerede løsninger. Også 5G bliver nævnt, men for alle disse nævnte gælder, at selv om dækningen og kapaciteten er god, er teknologien dyr, og energiforbruget er relativt højt.

Se også:  Hvordan blev Garmin ramt af ransomware? - svaret er overraskende

Nu har Amazon-koncernen imidlertid udviklet et strømøkonomisk Wi-Fi-lignende system, der angiveligt kan række over 500 m (op til 1 km er nævnt) med minimalt strømforbrug. Systemet egner sig ganske vist ikke til at formidle store datamængder med stor hastighed, men det er også primært skabt til at forbinde IoT-enheder som simple sensorer og alarmer mv., der netop kun formidler få data og heller ikke trækker de store mængder strøm. Systemet arbejder desuden i det frie 900 MHz-området (bl.a. brugt af radioamatører), der prioriterer rækkevidde over båndbredde. Derudover skulle standarden være sikker.

En router og en protokol

Systemet består af to komponenter: En ny router og en nyudviklet Wi-Fi-protokol. Routeren hedder Eero og er for så vidt ikke ny i sig selv. Den er nu blot sendt på markedet i en ny model, der er en smule bedre end forgængeren og gør det muligt for forbrugerne at forbinde flere smart-enheder til hjemmenetværket. Mere interessant er den nye Wi-Fi-protokol, som Amazon kalder for Sidewalk, og som efter tech-gigantens mening er svaret på en eventuel bøn om en ny forbindelsesstandard i stedet for traditionel Wi-Fi og Bluetooth.

Se også:  Kaspersky giver gratis sikkerhed til alle virksomheder

Så langt så godt, men privatlivsaktivisternes bekymring går på, at netop kombinationen af den nye Eero-router og Sidewalk-protokollen gør det muligt for Amazon at overvåge, hvilke enheder, der er i nærheden, og hvor de er henne – uanset om enhederne er logget på eller ej på samme måde, som du også kan se, hvilke trådløse netværker, der er i nærheden på din smartphone, når du slår Wi-Fi til, uden at du nødvendigvis logger på nogen af dem. Dermed kan Amazon i fremtiden få adgang til lokationsdata for mobiltelefoner, der hverken er ”på” eller har et eneste Amazon-produkt installeret.

TAGS
Amazon
big brother
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S