Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gør-det-selv musik

Hvis der bor en lille musiker i maven på dig, men mangler
du evnerne til at spille på instrumenter selv, så kunne du prøve at lave musik
i Magix Music Maker, hvor du bare skal kunne trække musikstykker rundt for at
lave din helt egen musik.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi er nok rigtig mange, der godt kunne tænke os at bruge vores computers kræfter til at lave lidt musik på. Men omvendt kvier vi os ved at bruge tusindvis af kroner på de store professionelle musikværktøjer, når vi slet ikke ved, om vi har evnerne til det.

Heldigvis behøver det ikke være så dyrt at komme i gang med at lave musik på computeren. Magix har sendt deres program, Music Maker, på gaden i en version 16, og det er både let og spændende at arbejde med.

Træk og slip

Der findes to forskellige tilstande som Music Maker kan arbejde i. Enten en Easy Mode eller en Advanced Mode. De første gange du leger med programmet, er det en stor fordel at bruge Easy Mode, med mindre du har erfaring fra lignende programmer med i rygsækken.

Når Easy Mode er slået til, får du adgang til en række lydstykker i bunden af din skærm. Typisk er de på to takter, men i visse tilfælde kan de dog også være på fire takter.

Du vælger en stilart først, og i dette program har du mulighederne mellem »Chillout«, »HipHop«, »House«, »RockAlternative« og »TechnoTrance«. Når stilarten er valgt, kan du vælge mellem en række instrumenter, så som »Bass«, »Drums«, »Guitar« og så videre. Herunder er der så en række lydstykker, som du kan høre, når du klikker på dem og derefter trække dem op i hovedvinduet, hvor du skal arrangere og komponere din musik.

Nu er det så, at jeg skal bemærke, at værktøj jo ikke gør en god håndværker, så hvis du ikke har musikøre, eller idé om hvordan musik skal skrues sammen, så opnår du aldrig et godt resultat heller ikke med et program som Music Maker.

Programmet gik ned

Vi oplevede dog fra tid til anden, at programmet af uforklarlige grunde gik ned for os. De nedbrud, vi oplevede, var, når vi skiftede instrumenttype. Det var ikke hver gang, men det skete alt for mange gange, og alt, vi havde lavet, var mistet. Så vi måtte vænne os til at gemme vores arrangementer, inden vi skiftede instrument for tænk nu hvis...

Det var et ret stort irritationsmoment, og det betød, at vi måtte genstarte programmet ofte. Vi håber, at det kører bedre på en Vista eller Windows 7 end på den XP, der var installeret på testcomputeren.

Når vi slog Easy Mode fra, kom der pludselig mange flere muligheder i programmet. Pludselig kunne vi transponere musikstykkerne, så vi ikke var låst til en bestemt toneart. Vi fik også adgang til en syntehsizer og nogle skabeloner, som vi kunne droppe ned over vores lydstykker. Synthesizeren var forskellig alt efter, hvilken stilart vi havde valgt, og der var faktisk ret meget, vi kunne pille på her, vi var en anelse imponerede.

Men det var dog ikke det eneste, vi kunne stille på, nu hvor Easy Mode var slået fra. På selve arrangementet kunne vi ændre på alle de parametre på de enkelte lydstykker, vi måtte lyste. Et dobbeltklik på sådan en fætter bragte et stort panel frem, hvor vi kunne ændre på alt lige fra rumklang til forsinkelse. Meget overbevisende men det kræver samtidig, at man er godt inde i, hvordan musik bliver skruet sammen.

Der var også en række færdige indstillinger, som vi kunne give den enkelte række af lydstykker, og vi kunne ændre på lydstyrken af det enkelte lydstykke og ændre på, om de skulle komme ind med fuld styrke, fade ind og ud, og ændre på, hvor lang tid det var om den operation.

Med Easy Mode slået fra, var der også mulighed for at eksportere vores musik til forskellige formater, herunder mp3, brænde til cd/dvd, udgive på MySpace, Youtube eller uploade til Magix’s eget online album.