Guide: Gør websider læsevenlige

Guide: Gør websider læsevenlige

Share

Det er ikke spor indviklet at gøre websider nemmere at læse. Du skal bare kende de særlige browser-funktioner og -tilføjelser

ar du ind imellem svært ved at læse tekst eller se billeder i din browser? Måske er teksten for lille, eller farvesammensætninger og forstyrrende baggrunde gør det svært at læse tekst.

Det kan du heldigvis selv gøre noget ved. Du skal blot følge disse tips, så bliver det en behagelig oplevelse at være på nettet. Vi viser, hvor du udnytter funktioner, der er indbygget i Microsoft Edge-browseren og i andre browsere som Firefox og Chrome. Så uanset, hvilken browser du foretrækker, kan du forbedre læseoplevelsen.

Også Windows 10 rummer en række funktioner, som kan gøre websites mere læsevenlige, herunder et forstørrelsesglas. Desuden kan du under “Indstil-linger” ændre standardskriftens størrelse i hele Windows – praktisk i programmer og menuer.

1 Genvej til større tekst

Den nemme måde at gøre et website mere læsevenligt på er at forstørre teksten på sitet. Du kan både forstørre og formindske tekststørrelsen uden særlige værktøjer. Når du er på et website holder du tasten Ctrl nede og bruger musens hjul til at forstørre eller formindske hele sitet. Du kan også benytte tasterne “+” eller “-”.

2 Flere muligheder

Med forskellige add-ons kan du styre skriften endnu mere præcis. Til Microsoft Edge for eksempel kan du åbne Windows Store og søge efter “Zoom for Microsoft Edge”. Klik på “Hent”, og tilføjelsen vil blive integreret i brow-seren, hvilket gør det nemmere at zoome. I Chrome skal du prøve Zoomy og til Firefox findes NoSquint Plus.

3 Du kan ændre standardstørrelsen

Når du finder en tekststørrelse, som gør websider læsbare – og du ønsker at bruge denne størrelse fremover – kan du ændre standardskriftstørrelsen i Windows. Så vil også tekststørrelsen i menuer og programmer ændre sig. Højreklik på Skrivebordet, og vælg skærmindstillinger. Under “Skalering og layout” sætter du procenttallet over 100.

4 Ryd op på siden

Nogle websider belastes af mange animationer, blinkende reklamer og andet distraherende. Et værktøj som Mercury Reader til Chrome kan fjerne det værste “flimmer”. Det kan være rart at fjerne reklamer, men husk også, at de er forudsætningen for, at dine foretrukne websites eksisterer.

Del denne