Home » Foto » Gør kiksede fotos bedre
Gør kiksede fotos bedre

Gør kiksede fotos bedre

Share

Der er ingen grund til at kassere interessante fotos, blot fordi de ikke lever op til dine kvalitetskrav. Du kan forbedre dem med Paint.net

I mange år har Paint.net haft et velfortjent ry som et af de bedste fotoredigeringsprogrammer til pc’er, og programmet er bedre end nogensinde i den nyeste version 4.0 (med danske menuer). Det ud-nytter din pc’s kræfter – fler-kerneprocessorer og hele hukommelsen – så du får mere velfungerende redigeringsværktøjer, hvortil kommer en række nye funktioner og en redesignet brugerflade. Paint.net minder lidt om Windows’ Paint, men det kan mange flere ting.

I denne gennemgang viser vi nogle af de fordele Paint.net har. Du kan bruger værktøjer og filtre til at justere og forbedre fotos, der ikke er helt vellykkede, men måske alligevel har et spændende motiv. Vi lærer dig også, hvordan du udvider programmets funktionalitet ved at benyt-te tredjepart-plugins

Se også:  Verdens bedste foto er kåret

Indstillingerne for det aktuelle værktøj. Skift værktøjer med palletten nedenunder.

Værktøjer

Med denne palette kan du for eksempel indstille primære og sekundære farver, vælge tegneredskaber, tekstværktøj mv.

Skift billede

Alle åbne billeder vises som minibilleder i toppen af programvinduet. Klik på det, du vil redigere.

Lag

Styr billeder med flere lag fra dette vindue. Hvis du klikker på knappen nederst til højre får du billedets ”Lag-egenskaber”.

Værktøjsknapper

Klik for at vise eller gemme de ”flydende” værktøjer, ændre grundindstillinger eller få adgang til hjælp.

Historik

Ændringer, som du har udført. Du kan gå tilbage til tidligere indstil-linger og gendanne dem.

Du finder den seneste version af Paint.net på www.getpaint.net. Den kræver Windows 7 eller 8. En ældre version til Windows XP eller Vista kan dog hentes på samme hjemmeside. Når programmet er installeret, starter du det. Du henter det billede, som skal redigeres, ved i menuen “Filer” at vælge “Åbn”, finde filen og vælge den.

[pt id=’2033683′ size=’large’ link=’file’]

 

Alternativt kan du vælge File > Hent > Fra scanner eller kamera for at scanne eller overføre et foto. Hvis du vil scanne et foto, kan du justere billedet først. Klik på link nederst, juster med skydeknapperne i næste vindue. Vi anbefaler, at du sætter opløsningen til 300 dpi. Når det er gjort, klikker du på ”OK” og derefter ”Scan”.

[pt id=’2033684′ size=’large’ link=’file’]

 

Når du har hentet eller scannet et billede ind, skal du gemme en kopi af det. Hvis billedet er for mørkt eller udvasket, skal du vælge Justeringer > Niveauer for at se histogrammer. Et klik på ”Auto” fikser nogle af lysproblemerne. Finjuster med skydeknapperne for at lysne eller mørkne grundfarverne. Klik ”OK”, når du er tilfreds.

[pt id=’2033685′ size=’large’ link=’file’]

 

Du kan også bruge niveauværktøjet til at finjustere farvebalancen. Fjern fluebenet i felterne ”B” og ”G” for at justere den røde farve, eller vælg blot ”G” for den grønne eller ”B” for den blå. Gult justeres ved at vælge ”R” og ”G”, lilla er ”R” og ”B”. Når du har valgt en farve, kan du eksperimentere dig til den ønskede farvebalance.

[pt id=’2033686′ size=’large’ link=’file’]

 

Paint.net kan fjerne støj, støv og ridser. Benyt zoom-skyderen nederst til højre og Hånd-værktøjet for at kigge nærmere på en særlig spættet del af billedet. Vælg Effekter > Støj > Reducer støj. Benyt skydeknapperne ”Radius” og ”Intensitet” for at reducere effekten af støj uden at fjerne for mange detaljer. Klik ”OK”.

[pt id=’2033687′ size=’large’ link=’file’]

 

Ridser og store pletter kan fjernes med værktøjet Klonestempel. Sæt bredden af værktøjet, så den er blot lidt større end pletten. Vælg nu en lignende, men ”ren”, del af billedet, hold tatsen Ctrl nede, og vælg den. Placer stemplet over pletten, og klik en eller to gang for at dække den. Fortsæt med andre pletter i billedet.

[pt id=’2033688′ size=’large’ link=’file’]

 

Vælg Effekter > Foto med flere funktioner. Du kan gøre billedet mere skarpt, fjerne røde øjne og andet. Røde øjne fjernes ved at vælge det elliptiske værktøj og tegne en grov cirkel omkring det første øje. Hold tasten Ctrl nede, og gentag med det andet øje. Vælg til sidst Effekter > Foto > Fjernelse af røde øjne.

[pt id=’2033689′ size=’large’ link=’file’]

 

Du kan udvide Paint.nets udbud af justeringsværktøjer og filtre med et gratis plugin. Klik på knappen Hjælp (spørgsmålstegn), og vælg ”Plugins”. På Paint.nets forum kan du nu klikke på et plugin for at læse om det. Afprøv en samling, for eksempel BoltBait’s Plugin Pack for Paint.NET v4.0. Klik på knappen ”Download” for at hente den.

[pt id=’2033690′ size=’large’ link=’file’]

 

Dobbeltklik nu på zip-filen for at åbne den. Du ser nu nogle DLL-filer. Åbn en separat mappe og gå til C:Programmerpaint.netEffects. Kopier DLL-filerne ind i dette bibliotek. Sæt flueben ved ”Gør det samme for alle aktu-elle elementer” og klik på ”Fortsæt”. Når det er gjort, genstarter du Paint.net for at få adgang til de nye plugins.

[pt id=’2033691′ size=’large’ link=’file’]

 

Nye plugins bør dukke op under menupunkterne ”Justeringer” eller ”Effekter” – et puslespilsikon viser, at det er et plugin. Vælg en af dem, og prøv den af. Skulle din sikkerhedssoftware blokere en plugin, kan du fjerne den fra din computer i biblioteket C:Programmerpaint.netEffects.

[pt id=’2033692′ size=’large’ link=’file’]

 

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Datatid TechLifes bedste tip

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title=”Fakta”]

Ordknuser

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]


TAGS
foto
fotoredigering
Guide
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S