Home » Underholdning » Gør hele din underholdning digital
Gør hele din underholdning digital

Gør hele din underholdning digital

Share

Er du træt af ødelagte cd’er, dvd-skiver, der bliver væk eller fotos, som ligger hulter til bulter og bare hober sig op på harddisken? Så er du klar til det digitale hjem. Gem din musik, dine fotos og film på et lager eller på nettet, og hent det, når du vil

Forestil dig en stille aften hjemme i stuen. Du sætter lidt lækker musik på, men cd’en med Nina Simone er blevet ridset og nægter at spille. Bedre går det ikke med din yndlingsfilm, for dvd-kassetten er gabende tom.

QM06_underholdning01

I dag undgår du nemt den slags kedelige situationer: Nemlig ved at gøre underholdningen digital. Der er masser af fordele ved at droppe de fysiske film og musik-cd’er: Din samling bliver overskuelig, den bliver ikke væk (medmindre du selv sletter dine filer), du kan udvide nærmest uendeligt uden at tænke på pladsen, og du kan tage samlingen med dig.

Med hjemmets internet kan du også dele din musik, dine fotos og dine film mellem alt fra computere og spillekonsoller til højttalere og tablets. Er din forbindelse trådløs, bliver det bare endnu bedre. Med en trådløs av-receiver henter du så nemt som ingenting musik fra et eksternt lager, for eksempel din computer, og sender lyden ud i anlæggets højttalere. Og er dit tv ”smart”, altså fyldt med små programmer og funktioner i form af apps, aktiverer du bare tv’ets foto-app eller appen for din online-fototjeneste – det kan være tjenesten Picasa – og vupti er din fladskærm omdannet til en digital billedfremviser.

Sidst, men ikke mindst kan du supplere din samling ved at hente endnu mere online fra et væld af musik- og filmtjenester. Det hele er altså op til dig. Så hvorfor ikke komme i gang?

Gem lokalt eller på nettet
Først skal du dog foretage nogle valg. Skal dine film, cd’er og bunken af videoer og fotos fra de sidste 10 års ferierejser ligge på et fysisk lager, for eksempel en NAS (en netværksforbundet, ekstern harddisk), eller på et lager i skyen, altså online?

Gemmer du hjemme hos dig selv på en computer, spillekonsol eller en NAS, kan du flytte enheden rundt og koble den direkte på for eksempel en højttaler eller et tv uden at skulle tænke på, om der er internet eller ej. Din enhed er mindre udsat, når det gælder datatyve, som elsker at bryde ind i andre menneskers online-lagre, og du kan tage din enhed med dig på ferie eller på forretningsrejsen.

QM06_underholdning02

Vælger du at lægge din samling online, det kan være hos en internettjeneste, har du altid adgang uanset, hvor du er i verden. Eneste krav er en internetforbindelse. Et lager i skyen er heller ikke begrænset af plads på samme måde, som det kan være med et fysisk lager, men vil du udvide pladsen, skal du sandsynligvis betale for det.

Størrelsen betyder noget
Noget andet, du skal tænke over, er kvaliteten. Der findes et hav af formater, som kan komprimere dine filer, hvilket sparer plads, eller bevare dem så store og detaljerede som muligt, så du får den fulde lyd- og billedoplevelse. Vær opmærksom på, at nogle formater kun virker på bestemte enheder, styresystemer eller platforme.

Et af de mest udbredte formater til komprimering af billeder er jpeg, men vil du omvendt have så meget med som muligt, skal du vælge formatet raw. På filmfronten hedder nogle af de mere kendte formater AVI og MPEG4, mens musik eller anden lyd kan være alt fra det meget komprimerede mp3-formatet til topformatet FLAC, der slipper hver en lydbit igennem.
I bund og grund handler det dog om, hvordan du ser dine film eller hører din musik og på hvilken måde. Formater som mp3 er genialt til en afspiller på farten, andre formater kan rumme så mange detaljer som muligt, hvilket er det rigtige, hvis Nina Simone skal afspilles på et godt stereoanlæg.

Heldigvis findes der et enormt udvalg af tjenester, som hjælper dig med at vælge format, når du fører den fysiske samling over på et digitalt lager. En proces, som kaldes ”at rippe”. Programmerne hjælper også med at katalogisere din samling ved at tilføje informationer. Udover navn og længde på filen, kan det være billeder af album-covers, oplysninger om, hvornår fotoet er taget og noget information om kunstneren eller skuespillerne.

Uanset, om du gemmer derhjemme eller online, skal du sørge for at beskytte din samling mod uønskede gæster. Mange multimedieenheder og NAS-harddiske har et medfølgende program eller omfattende indstillinger, som sikrer, at det kun er dig og dine venner eller familie, som har adgang.

Musik: Gem diskoteket på netværket
Det er gratis at kopiere din musiksamling over på en computer eller et andet digitalt lager. Til gengæld bør du investere en del tid i at gøre det ordenligt

Engang var cd’er det nye, digitale sort. I dag kan du næppe forvente at få penge for dem, hvis du prøver at sælge dem i en forretning, som handler med secondhand. Så spar dig selv besværet og rip (dvs. kopier) din samling til et lager, enten fysisk eller på nettet. Bagefter kan du gemme dine cd’er som backup, hvis nu noget skulle gå galt.

QM06_underholdning03

Der er flere måder at rippe musik på. På en pc kan du bruge det gratis Windows Media Player, som kan rippe i flere formater: fra det gængse WMA-format til de såkaldt lossless-formater WAV, ALAC og FLAC. Alt efter, hvilket format du vælger, får du også en række muligheder for at vælge, hvilken bitrate – og dermed hvilken lydkvalitet – musikken skal have.

En anden mulighed er iTunes, som fungerer til både pc og på Mac. iTunes har den fordel, at du nemt kan integrere dine musikalske indkøb fra iTunes selv (som ofte gemmes i høj opløsning) og derfra dele dem med dine andre enheder eller en afspiller. I iTunes kan du også vælge formater uden tab, for eksempel Apple Lossless.   

Deling mellem alle enheder
Skal dit musikbibliotek videre over på for eksempel en smartphone, tilslutter du den, ofte med et USB-kabel, og lægger filerne over. Du behøver ikke vælge bedste kvalitet, for du får ikke alle detaljerne med alligevel, når musikken skal høres på en smartphone eller en mp3-afspiller. Desuden fylder den også mere i høj lydkvalitet. Et nummer på fire minutter fylder 5,5 MB på næstlaveste kvalitetsniveau.

Når dine cd’er er rippet, har du et digitalt bibliotek, som du kan lægge på et online-lager, for eksempel Microsofts OneDrive, eller gemme på et fysisk multimedielager såsom en NAS, hvorfra du streamer trådløst til hjemmets trådløse højttalere. Er det ideen med din digitale musiksamling, bør du vælge en høj lydkvalitet.

Der findes masser af trådløse enheder, hvis du vil dele musikken derhjemme eller have den med på rejser. Udover en NAS, er der smarte tv,’er trådløse receivere, spillekonsoller og tv-bokse. Du kan også vælge at gemme det hele på en tablet eller en bærbar og sende det til en trådløs højttaler.

Se også:  QUIZ: Hvor meget ved du om e-mails?

Køb eller stream fra nettet
Måske bliver du så vild med at have hele din musik digtalt, at du gerne vil supplere med nye køb. Du kan købe ind i webbutikker såsom iTunes og Microsoft Groove (tidligere Xbox Music), der også fungerer med det nye Windows 10, eller lytte til streamingtjenester som Apple Music, Wimp, Deezer og Spotify. Forskellen er, at disse onlinetjenester kræver abonnement, hvis du skal have fuldt udbytte af den, og de kræver en netforbindelse. Desuden har de en begrænsning på den maksimale bitrate (ofte 320 kbps).

Omvendt har du stort set ubegrænset adgang til enorme lagre af musik, som du kan høre derhjemme eller på farten.

Det betyder ordene
Bitrate: Hastigheden, hvormed data overføres og afvikles. Groft sagt en tommelfingerregel for, hvor godt nummeret kommer til at lyde. 128 kbps (kilobit pr. sekund) er laveste mp3-rate, man kan anbefale, mens en cd typisk har en bitrate på 1411 kbps.

Lossless: Betegnelse for lydformater, hvor der ikke sker tab af lydinformationer. Et eksempel er formatet FLAC, som kopierer musikken med meget høje bitrater fra 470 til 940 kbps.

Samsung Galaxy Tab S2
Tynd og elegant

Samsungs tablet på 389 gram og en tykkelse på blot 5,6 mm kombinerer skønhed og råstyrke. Med 32 GB lager og en Super Amoled-skærm på 9,7″ har du en multimedietablet til film, spil og fotos. Hukommelsen kan tilmed udvides. Foran og bagpå sidder video- og still-kamera, og der er indbygget trådløse muligheder til netadgang og fildeling.  En fingeraftrykslæser sikrer hurtig adgang til din tablet.

Fakta
Produkttype: Tablet
Styresystem: Android
Hukommelse: 32 GB (maksimalt 128 GB)
Forbindelser: Wi-Fi, MHL og Bluetooth

QM06_underholdning04

Sonos musiksystem
Musik i alle rum

Sonos’ omfattende musikunivers dækker stort alle behov. Fra den enkelte højttaler, Play1, til subwoofer og soundbar til fladskærmen. Højttalerne kan afspille musik fra dit eget lager, fra enheder som smartphones og tablets, fra netradio og fra online streamingtjenester som Spotify. Du kan begynde i det små med en enkelt højttaler og efterhånden udbygge systemet til at dække hele dit hjem.

Fakta
Produkttype: Multirumssystem
Væghængt: Ja
Maksimale antal rum: 32
Trådløst: Ja, Wi-Fi og SonosNet

QM06_underholdning05


Toshiba 2 TB 2,5” USB 3.0

Ekstern lagerplads

Takket være USB 3.0 kan du nemt og hurtigt overføre musik, film og fotos til Toshibas store, eksterne lager. Du behøver ikke flere kabler, da det medfølgende USB-kabel også fungerer som opladerkabel. Toshibas lager er endda bagudkompatibelt med USB 2.0. Lageret er klar til samarbejde med Windows, og der skal ikke hentes yderligere software.

Fakta
Produkttype: Ekstern harddisk
Lager: 2 TB
Bærbar: Ja

QM06_underholdning06

 

Film: Gå i biografen overalt

At kopiere film er lidt mere besværligt end andre typer under-holdning. Du skal bruge flere programmer, større tålmodighed og et temmelig stort lager

I forhold til musik og fotos kan digital kopiering af dvd- og Blu-ray-film være temmelig bøvlet. Filerne på en dvd- eller Blu-ray-skive er temmelig store, de rummer forskelligt materiale, og du skal bruge en række programmer til opgaven. Dem kan du hente på nettet. Du skal naturligvis også have et dvd-drev eller et Blu-ray-drev, som kopieringen skal foregå fra.

Før du går i gang, skal du beslutte dig for, hvor meget af en film, du vil rippe (kopiere). Skal det være 100 procent, altså med blandt andet forfilm og menuer, eller skal det kun være selve filmen og intet andet.

Vil du vælge og vrage i indholdet, skal du hente et program som MakeMKV. Det læser skiven og giver dig mulighed for at vælge eller fravælge undertekster på forskellige sprog og lydformater (stereo og surround). De fleste af os har formenligt ikke brug for spanske og franske undertekster på Guardians of the Galaxy. Når MakeMVK først går i gang, kan du tage dig en kop kaffe, for opgaven kan tage alt fra 10 minutter til flere timer. Med Blu-ray-film som de absolut mest plads- og tidskrævende.
 
Film fylder adskillige GB
Film fylder en hel del, og du skal ikke blive overrasket, hvis resultatet af for eksempel en Blu-ray-film bliver en fil på op mod 30 GB. Der skal derfor godt med lagerplads til, hvis du vil have et digitalt filmbibliotek. En af mulighederne er en NAS (netværksharddisk) eller en udtjent computer, der kan få et nyt liv som multimediecentral. Netværksharddiske kan fås med lagerplads op til 10 TB (terabyte) eller over 10.000 GB.

Vil du spare plads eller gøre det hurtigere at indlæse filmen, så konverter formatet til for eksempel MP4 eller AVI, eller reducer opløsningen fra 1080p til 720p, men det nedsætter samtidig også kvaliteten. Et godt program til formålet hedder Handbrake, for det kan både kopiere og konvertere. Er du allerede bekendt med programmet VLC Player, som stort set kopierer og afspiller alle formater, så brug endelig det til at rippe dine film. De mindre filer er mere velegnede til at blive vist på knap så store og stærke enheder. Det kan være iPad eller en anden mobil enhed.

Få film på farten
Når din samling ligger digtalt, kan du hente fra lageret og se film og videoer på alt fra tablets til fladskærmen på væggen. Eneste krav er, at enhederne er på samme trådløse netværk eller er koblet sammen med et kabel. Her er et HDMI-kabel det bedste.

Du kan også bruge et mellemled. Det kan være en spillekonsol, som lokaliserer dit lager via kabel eller på det trådløse netværk, for eksempel din pc, og henter indholdet derfra.
Ligger dine film på en bærbar enhed, kan du tage samlingen med i sommerhuset, på ferie, eller hvor du nu gerne vil se film. Eller du kan købe dig plads online hos et firma, som tilbyder det. Så skal der bare være netadgang der, hvor filmene skal ses.

Vil du supplere din filmsamling, er det nemt at købe og leje film online. Mange tjenester, for eksempel iTunes, tilbyder film i både SD-formatet og HD-formatet. Forskellen ligger i opløsningen, størrelsen på filen, der eventuelt skal downloades – og prisen. HD er størst og bedst, men koster også noget mere.

Det betyder ordene
HD og SD:  HD svarer typisk til 720 pixel, mens SD står for standardformat, dvs. 480 pixel. HD er derfor (i teorien) lig med bedre billedkvalitet, men filerne fylder mere.

GB: Står for gigabyte og angiver størrelsen på en fil. Kopierede film og videoer kan fylde fra 3 GB til 60 GB alt efter originalens størrelse. Blu-ray-film har en højere opløsning end dvd-film og fylder mest.

Se også:  Hjemmebio [STORTEST]: 3 prisklasser i kæmpetest

Samsung UE55JS8505XXE
Buet og detaljerigt

Samsungs 55”-fladskærms-tv har det hele: 3D, masser af apps og funktioner, som gør din tv-oplevelse til noget særligt. Den buede UHD-skærm med Nano Crystal-teknologi sørger for en lækker billedkvalitet med unikke farver. Der er selvfølgelig Ultra HD-opløsning (UHD), twin-tuner, så du kan optage et program, mens du ser noget andet, og indbygget DLNA og Wi-Fi, så fladskærmen trådløst kan modtage indhold fra dit netværk og selv gå på nettet via de mange mulige apps og online-funktioner

Fakta
Produkttype: Smart-tv
Skærmstørrelse: 55”
Fuld HD/4K: Ja
3D: Ja
Trådløse forbindelser: Wi-Fi, TV Sound Connect, AllShare

QM06_underholdning07

Philips Blu-ray BDP2305
Tager det hele

Den sorte afspiller fra Philips er både en cd- og dvd-afspiller samt en Blu-ray-maskine, der kan vise indhold i højeste full HD 1080p-kvalitet. Philips BDP2305 understøtter også en lang række højformats-standarder og kan sende surround-lyd ud i anlægget. Afspilleren tager nemt forskelligt indhold fra et tilsluttet drev, og med det indbyggede Wi-Fi kan du dele indhold derhjemme og bruge de mange apps, som giver dig adgang til alt fra filmtjenester som Netflix og mediedelingssteder som YouTube og Picasa.

Fakta
Produkttype: Multimedieafspiller
Understøttede formater: cd, dvd og Blu-ray
Lydformater: Digital Dolby Pro, Digital TRueHD, DTS 2.0+
Apps: Ja
Wi-Fi: Ja
Størrelse: 4 x 21,7 x 31 cm

QM06_underholdning08

Walking Dead sæson 5
De døde går igen

Serien om de menneskeædende zombier er en af de mest populære i genren. Kan de sidste overlevende med Rick Grimes i spidsen stå distancen mod de levende døde eller går de til grunde i kampen mod hinanden? For ikke alle er til at stole på i en verden, som er brudt endegyldigt sammen.

Fakta
Produkttype:
DVD/Blu-ray
Udgiver: SF Film
Udgivelse: 1. oktober

QM06_underholdning09

Vampire Diaries sæson 6
Bidende romance

Efter finalen i sæson 5 har fans af den overnaturlige horror-serie ventet i spænding på, hvad der nu skal ske mellem seriens forskellige personer. Spørgsmålet er, om de kan finde sammen igen, få kærligheden til at blomstre og genfinde balancen mellem det gode og det onde, som de alle kæmper med.

Fakta
Produkttype: DVD/Blu-ray
Udgiver:
Warner Home Video
Udgivelse: Er udkommet

QM06_underholdning10

 

Foto: Få styr på dine pletskud

Billeder fra ferien, festen eller hverdagen bør sorteres og gemmes – hver gang. Ellers mister du overblikket. Du kan tilmed forbedre og dele dine bedste skud med andre

Vi tager billeder som aldrig før, men vores enheder er bare ikke særlig gode til at gemme dem for os. Alt for tit ender årets feriefotos i automatisk oprettede mapper med uforståe-lige navne, som gør det stort set umuligt at finde dem igen.

QM06_underholdning14

For at få styr på sagerne bør du oprette et fotobibliotek. Det kan være på en enhed, som er fælles for hele husstanden, for eksempel en NAS (netværksforbundet harddisk), en pc eller i skyen (dvs. på nettet).

Hver gang du lægger fotos ind i biblioteket, bør du gøre det i adskilte mapper med sigende navne: altså for eksempel ”Kroatien 2015” og ikke ”121Canon”. Det samme gælder de enkelte filer. Der er ikke meget sjov i at have billeder med navne som IMG_3735.JPG.

Mange kameraproducenter har lavet egne programmer, der tilføjer ekstra informationer, de såkaldte metadata; det kan være sted eller dato, hvor billedet er taget.
Mere nøjagtigt bliver det, hvis du har en Windows-pc og bruger Windows Stifinder. Find filerne og marker dem alle. Omdøb den første, og så vil alle de andre filer i det åbne vindue også skifte navn. Praktisk, hvis du har 20 herlige billeder fra den samme aften, men gerne vil præcisere, at det drejer sig om en aftentur på havnen i Split.

Direkte ind på fladskærmen
Selv om det er kedeligt og langsommeligt, bør du også få set bunken af billeder og videoer igennem, før du gemmer. Det er samtidig en oplagt lejlighed til at smide de værste fejlskud ud og forbedre dem med et billedbehandlingsprogram. Der findes mange programmer til formålet, men et af de mest populære og stabile programmer er IrfanView, som gratis kan hentes på www.irfanview.com, eller Photoshop Elements, som er en nedbarberet, men alligevel fin udgave af det professionelle Photoshop.

Når dit fotobibliotek er trimmet, er du klar til at dele. Du kan gøre det hjemme på samme måde som med film og musik, men har du et smart-tv, har du med garanti en app eller funktion, som kan hente fotos og videoer ind på skærmen.

En anden mulighed er at hente direkte fra kameraet. Selv mindre kompaktkameraer kan i dag være udstyret med Wi-Fi, som sender fotos direkte op på tv-skærmen via den trådløse overførselsstandard DLNA.

Men hvorfor ikke dele med resten af verden? Brug fotodelingstjenester som Instagram, Picasa og Flickr, som findes både i browserversion og i app-version til alt fra fladskærm til smartphone og tablet.

Det betyder ordene
Fotodelingstjenester: Onlinetjenester, hvor man deler fotos. De mest kendte er Instagram og Picasa. Det er også muligt at dele direkte fra sin smartphone eller en anden enhed med Microsofts OneDrive og Apples iCloud.
DLNA: Digital Living Network Alliance. En teknologi, som gør, at vores enheder kan tale sammen og dele indhold trådløst. Findes i alt fra fladskærme til netværksharddiske.

Lenovo Yoga 2
Let hybrid

Bøj skærmen og stil Yoga i en af fire mulige positioner. Den lysstærke multitouchskærm på 13,3” har en opløsning i full HD, og der 500 GB lagerplads at gøre godt med. Udover en stærk hybrid-pc, kan Yoga også tilsluttes for eksempel en fladskærm med et microHDMI-kabel eller dele indhold via Wi-Fi og Bluetooth.

Fakta
Produkttype: Hybridcomputer
Skærm: 13,3”, IPS, LED, 1280 x 1080 (full HD)
Styresystem: Windows 8.1 – kan opgraderes til win 10
Ram/harddisk: 4 GB og 500 GB harddisk

QM06_underholdning11

Sony Cyber-shot DSC-WX350
20X optisk zoom

Skal du helt tæt på uden at miste hverken fokus eller skarphed, så er dette Sony-kamera et af de bedste. Du får 20x optisk zoom, og med den stærke billedstabilisering, Optisk Steady Shot, er du altid klar til skud. Det ultrakompakte kamera har en 25 mm vidvinkel, som kan tage fotos op til 18 megapixel. Der er naturligvis også mulighed for video i full HD, og du kan dele det hele med den indbyggede Wi-Fi-forbindelse eller styre kameraet med din smartphone.

Fakta
Produkttype: Kompaktkamera
Opløsning: 18,2 megapixel
Video: Ja, 1080p

QM06_underholdning12

 

D-Link DNS-320LW Server
Solidt netværkslager

Den hvide boks gemmer et fuldblods netværkslager på hele 2 TB. Du kan lagre alle dine fotos, film og musiknumre eller tage backup af dine filer. Bruger du D-Links NAS-enhed til multimedielager, er det nemt at styre og streame til alle dine trådløse enheder via iTunes Server og tilgå enheden via nettet eller en app til smartphones, hvad enten du bruger iPhone, Android eller Windows Phone.

Fakta
Produkttype: NAS
(netværkslager)
Lager: 2 TB
DLNA: Ja
Vægt: 113 gram
Størrelse: 9 x 14,4 x19,3 cm

QM06_underholdning13

 


TAGS
digital
underholdning

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S