Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Gør dine dyre hovedtelefoner en tjeneste

…fød dem med signaler fra et ordentligt lydkort. Creative Sound Blaster Omni klarer det hele via USB.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lige siden den første hi-fi-kæde blev (hånd)bygget i England eller USA tilbage i 1950’erne, har det været et mantra, at ingen kæde er stærkere end det svageste led. Logikken er da også til at tage og føle på. Køber du en god musikafspiller, fortjener den en mindst lige så god forstærker,
højttalerne skal også være godkendt, og du kunne vel ikke drømme om at binde det sammen med ledninger fra Harald Nyborg? Dette kaldes også skruen uden ende og er selvklart en forhandlers vildeste drøm.

Hovedtelefon-boom

Eftersom stadig flere mennesker nyder musik fra bærbare kilder, er der sket et enestående boom inden for hovedtelefoner, og her tænker jeg ikke bare på den boomende bilstereobas, som Dr. Dre m.fl. er blevet eksponenter for.
Enhver, som færdes i det offentlige rum, kan se, hvordan Apples og andres standard-ørepropper fortrænges af mere synlige og dyrere ørevarmere.

Desuden er der ved at være en vis bevidsthed om, at ordentlige hovedtelefoner ikke blot kan lyde bedre, men også kan stille særlige krav til elektronikken.

Der er ikke længere grund til at tabe underkæben over hovedtelefoner med 5-cifrede prislapper, og for markedets sejeste specialforstærkere med USB-indgange og udsøgte d/a-konvertere m.v. er grænsen rykket op i cloud’en.

De magiske 600 ohm

Hos Creative, der om nogen forbindes med pc-lydkort, fortæller Jan Hvidberg, at en del desktop-brugere ikke har lyst til at åbne kabinettet og isætte et separat lydkort. Og notebooks har slet ikke denne mulighed. Resultatet er blevet lanceringen af et eksternt Sound Blaster Omni USB-lydkort til en ikke-afskrækkende pris af 600 kroner.

Firmaet understreger, at det nye lydkort kan drive hovedtelefoner med en impedans på 600 ohm.
”Med sin indbyggede hovedtelefonforstærker i høj kvalitet er brugerne i stand til at nyde en mere komplet medrivende oplevelse.

Forstærkeren understøtter mulighederne i studiekvalitets-hovedtelefoner ved at give dem tilstrækkelig strøm til at gengive lavfrekvente toner, der normalt ignoreres, hvilket bringer lytteoplevelsen til et helt nyt niveau”, lover Creative.

Billige ørepropper kan have en lav impedans på helt ned til 16 ohm. Jo lavere impedans, desto mere strøm kan de i princippet trække ud af en lille billig forstærker i en mp3-afspiller med et 1,5 V batteri som strømforsyning. Det vil sige, at sådan et par ørepropper kan larme forholdsvis meget, men det lyder ikke altid lige godt.

Gode hovedtelefoner kan have en impedans på 64, 150, 300 og i nogle tilfælde 600 ohm. Det betyder ifølge Ohms lov, at de skal fødes med højere signalspændinger, og forstærkeren skal stadig kunne levere strøm til bastonerne.

Mere af det hele

Når Omni er oppe at køre, hvad der går som en leg, og du flytter en vilkårlig hovedtelefon fra f.eks. en iPod eller en notebook til det eksterne USB-lydkort, bemærker du med det samme, at du kan spille langt højere end før.

Når du lytter lidt mere til ordentligt indhold, f.eks. fra cd’er, som er rippet tabsfrit til harddisken, bør du også kunne høre, at Omni’en får flere detaljer med, har mindre egenstøj og i det hele taget lyder bedre.

Virkningen afhænger naturligvis meget af hovedtelefonen. Et par billige ørepropper larmer bare mere. Et par canadiske ears PCS-150 ørepropper med en impedans på 32 ohm, som nemt får min notebook til at forvrænge, bliver helt udholdelige via Omni, og en on-ear Logitech UE 4000 hovedtelefon kan virkelig realisere sit potentiale og frembringer glade smileys.

Og alt det andet

Creative Sound Blaster Omni kan også bygge bro mellem en computer og et stereo- eller surroundanlæg. De indbyggede d/a-konvertere kan håndtere op til 24-bit/96 kHz i stereo og 16-bit/48 kHz i surround.

Vil du ikke nøjes med at lytte passivt, er der to indbyggede mikrofoner med kontrollerbar retningskarakteristik, som kan bruges til podcast, talekommunikation, karaoke osv. En software-pakke med masser af indstillinger og ”lydforbedringer” samt en lille fjernbetjening er også inkluderet i pakken.