Home » Router » Guide: Gør din router mere sikker
Guide: Gør din router mere sikker

Guide: Gør din router mere sikker

Share

Tag selv kontrollen og få både en sikrere og sjovere router med LEDE-projektet

Vi har alle mindst én router derhjemme eller på arbejdspladsen. Sandsynligheden for, at du har opdateret firmware på den for nyligt, er nærmest lig nul. Samtidig får vi flere og flere ting på vores netværk. For eksempel har undertegnede både en printer/scanner, tv, Chromecast, en gamer-pc, fire bærbare computere, fire mobiltelefoner, en tablet, tre Sonos-højttalere, en Linux-server og en enkelt PS3. Og naturligvis en router. Alt dette til en ganske almindelig kernefamilie.

Med andre ord, vi har alle en hel del elektroniske dimser, som skal beskyttes mod de farer, som internettet i dag har. Taget i betragtning af, hvor lille en computer en router i virkeligheden er, ønsker vi samtidig, at vi kan maksimere dennes ydeevne, så vi får mest ud af vores internetforbindelse (en kernefamilie på fire personer streamer og downloader en masse bytes hver dag).

Lad os vende tilbage til din router. Det er nok det mest oversete stykke elektronik, du har. En router er i virkeligheden en lille computer med en række netværksporte. I dag er det ikke sjældent, at en router har en CPU af typen ARM eller MIPS. Styresystemet er næsten altid Linux. Langt det meste af funktionaliteten er i softwaren. Det betyder, at du kan sætte din router op, som det passer til dine behov, men det betyder også, at fejl i software kan rettes.

Se også:  Optimer Windows 10 med de nye PowerToys

Hvis softwarefejl kan rettes, er spørgsmålet imidlertid, hvor ofte det sker? Langt de fleste routerfabrikanter fikser ikke fejl i den firmware, som følger med. Den ubekvemme sandhed er, at din router indeholder kendte sikkerhedshuller – og at du aldrig får en opdatering af routerens firmware! Kan du leve med, at adgangen til dit hjemmenetværk (eller din arbejdsplads’ netværk) har huller, som enhver script kiddie kan udnytte?

I denne artikel skal vi se lidt nærmere på et open source-projekt, som kan give din router en bedre ydeevne, mere funktionalitet og samtidig gøre den mere sikker!

Hvorfor LEDE?

Eftersom mange routere benytter Linux og har mulighed for at opdatere firmware, er der intet som hindrer dig i at bygge din egen Linux-distribution og installere den på din router.

Se også:  Guide: Log på Windows uden adgangskode

Hvis du synes, at det lyder svært, er der hjælp at hente. LEDE-projektet er et forsøg på at hjælpe dig. LEDE er en særlig Linux-distribution, som understøtter mange routere. LEDE udspringer af OpenWRT-projektet, men LEDE er mere fokuseret på stabilitet og sikkerhed.

Vores testrouter er en Linksys WRT 1900ACS. Det er en router, der er designet til at understøtte alternativer til Linksys’ firmware som LEDE, men LEDE understøtter et hav af andre routere. Har du en ældre router liggende, kan du være heldig at kunne sparke lidt nyt liv i den ved at installere LEDE.

I skrivende stund kører vores router Linux 4.4.50. Denne version af Linux er fra 18. februar 2017. Allerede den første uge med min LEDE-installation kom der opdateringer af nogle softwarepakker. Det var opdateringer med fixes af nylig fundne sikkerhedshuller.

1 2 3 4Næste

TAGS
LEDE
optimering
router
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S