Guide: Gør din router mere sikker

Guide: Gør din router mere sikker

Share

Tag selv kontrollen og få både en sikrere og sjovere router med LEDE-projektet

Vi har alle mindst én router derhjemme eller på arbejdspladsen. Sandsynligheden for, at du har opdateret firmware på den for nyligt, er nærmest lig nul. Samtidig får vi flere og flere ting på vores netværk. For eksempel har undertegnede både en printer/scanner, tv, Chromecast, en gamer-pc, fire bærbare computere, fire mobiltelefoner, en tablet, tre Sonos-højttalere, en Linux-server og en enkelt PS3. Og naturligvis en router. Alt dette til en ganske almindelig kernefamilie.

Med andre ord, vi har alle en hel del elektroniske dimser, som skal beskyttes mod de farer, som internettet i dag har. Taget i betragtning af, hvor lille en computer en router i virkeligheden er, ønsker vi samtidig, at vi kan maksimere dennes ydeevne, så vi får mest ud af vores internetforbindelse (en kernefamilie på fire personer streamer og downloader en masse bytes hver dag).

Lad os vende tilbage til din router. Det er nok det mest oversete stykke elektronik, du har. En router er i virkeligheden en lille computer med en række netværksporte. I dag er det ikke sjældent, at en router har en CPU af typen ARM eller MIPS. Styresystemet er næsten altid Linux. Langt det meste af funktionaliteten er i softwaren. Det betyder, at du kan sætte din router op, som det passer til dine behov, men det betyder også, at fejl i software kan rettes.

Se også:  D-Link AC2600 (DIR-882) [TEST]: Billig og langtrækkende

Hvis softwarefejl kan rettes, er spørgsmålet imidlertid, hvor ofte det sker? Langt de fleste routerfabrikanter fikser ikke fejl i den firmware, som følger med. Den ubekvemme sandhed er, at din router indeholder kendte sikkerhedshuller – og at du aldrig får en opdatering af routerens firmware! Kan du leve med, at adgangen til dit hjemmenetværk (eller din arbejdsplads’ netværk) har huller, som enhver script kiddie kan udnytte?

I denne artikel skal vi se lidt nærmere på et open source-projekt, som kan give din router en bedre ydeevne, mere funktionalitet og samtidig gøre den mere sikker!

Hvorfor LEDE?

Eftersom mange routere benytter Linux og har mulighed for at opdatere firmware, er der intet som hindrer dig i at bygge din egen Linux-distribution og installere den på din router.

Se også:  Guide: Få en mere sikker pc med Creators Update

Hvis du synes, at det lyder svært, er der hjælp at hente. LEDE-projektet er et forsøg på at hjælpe dig. LEDE er en særlig Linux-distribution, som understøtter mange routere. LEDE udspringer af OpenWRT-projektet, men LEDE er mere fokuseret på stabilitet og sikkerhed.

Vores testrouter er en Linksys WRT 1900ACS. Det er en router, der er designet til at understøtte alternativer til Linksys’ firmware som LEDE, men LEDE understøtter et hav af andre routere. Har du en ældre router liggende, kan du være heldig at kunne sparke lidt nyt liv i den ved at installere LEDE.

I skrivende stund kører vores router Linux 4.4.50. Denne version af Linux er fra 18. februar 2017. Allerede den første uge med min LEDE-installation kom der opdateringer af nogle softwarepakker. Det var opdateringer med fixes af nylig fundne sikkerhedshuller.

Del denne