Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Godt på vej

Elektroniske vejvisere er meget populære i Danmark, og et af de helt store mærker er TomTom. Deres nyeste version skuffer ikke. Men der er heller ikke så mange nyheder at komme efter.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

TomTom er nok ikke de ældste på markedet for navigationscomputere, eller gps’er som de også kaldes, men de hører ubetinget blandt de bedste. Det var derfor også spændende, da vi skulle til at kigge nærmere på den nyeste af deres modeller; TomTom Go950. Den model, vi have fået fat i, var med kort over Europa, USA og Canada, og der var naturligvis indbygget TMC.

Allerede ved udpakning viste TomTom sig fra sin gode side. Som alle de store modeller hos TomTom er den nemlig udstyret med en fjernbetjening, hvilket os bekendt kun findes som ekstra tilbehør til nogle få af de konkurrerende produkter.

Bedre holder

TomTom har nu også formået at lytte til deres brugeres ønsker og ændret holderen. De tidligere var meget spinkle at se på, og undertegnede oplevede tit, at de faldt ned fra forruden. Den nye holder er robust, og måden, den fastgøres til forruden på, gør, at det stort set er umuligt at få den til at falde ned.

Samtidig er der indbygget en TMC-modtager i holderen, med en meget lille antenne, og strømmen går ligeledes til holderen - ikke til selve gps’en. Altså er der kun en ledning, der roder rundt, og det er skønt. TMC-antennen er meget lille, og når den trækkes ud af holderen, er den ikke til at få øje på. Et klik på en knap og TomTom er afmonteret holderen, og du kan nu tage den med dig. Så langt lever TomTom op til vanligt ry, og skønt er det, at holderen er forbedret.

Selve brugergrænsefladen i TomTom Go950 minder dejligt meget om den vanlige, vi kender fra TomTom. Det er de samme symboler og den samme måde at betjene enheden på. Om du bruger fjernbetjeningen eller fingeren på den trykfølsomme skærm, er resultatet det samme.

Der skal kun ganske få klik til de vigtigste funktioner, såsom at finde en adresse du ønsker at navigere til eller at undgå bestemte strækninger på ruten. Genkendelsens glæde er stor her, og hvorfor dog også ændre på noget, der virker så godt.

Der var dog alligevel et par nyskabelser i softwaren, ikke mindst er der nu kommet et ikon på skærmen, som ligner et kamera. Klik på det, og du har mulighed for at rapportere en fotofælde eller måske en hastighedskontrol. Du bliver spurgt om, hvad du vil notere, og næste gang du kobler din TomTom til din computer, bliver dine informationer delt med dem, der vælger at abonnere på den tjeneste.

Det er også blevet muligt at navigere til »Position ved sidste stop« eller en given længde- og breddegrad.

Funktionen "Hjælp mig" er også blevet ændret lidt, så du nu har mulighed for at ringe, køre eller gå efter hjælp eller måske få oplyst din aktuelle position, så du kan give den videre, hvis du ringer efter hjælp. Derudover er der en vejledning i førstehjælp og nogle guides omkring reparation, service, færdselsregler og landeoplysninger.

En ting mere som er ny er en TomTom tjeneste, hedder »Benzinpriser«. Hvis du husker at opdatere din gps og abonnerer på den TomTom tjeneste, så kan du vælge at blive kørt til de billigste priser i nærheden, i området eller på ruten. Rigtig smart tjeneste.

Som vanligt har TomTom imponeret os, og vi har svært ved at se, hvordan det kan gøres meget bedre.