Home » Bærbar computer » Værd at vide: Godt tilbehør der gør din bærbare pc bedre
Værd at vide: Godt tilbehør der gør din bærbare pc bedre

Værd at vide: Godt tilbehør der gør din bærbare pc bedre

Share

En bærbar er kompromisets kunst. For at få alt klemt ned i en kompakt og rejsevenlig maskine bliver der skåret hjørner. Med det rette tilbehør kan du optimere oplevelsen, hvor du har behov for det

Større lyd til opkald og underholdning

Selvom producenterne gør, hvad de kan for at omgå fysikkens love med digitale tryllerier som Dolby Atmos og andre teknologier, er det begrænset, hvor fyldig lyd man kan klemme ud af en lille laptop. Jo mindre den er, jo sværere bliver det.

Derfor er den sikreste måde at få større lyd, at investere i en større højttaler som tilbehør til den bærbare.

Enhver Bluetooth-højttaler vil kunne kobles på (vi er ikke stødt på nogen bærbare i nyere tid, der ikke havde Bluetooth), så du må blot vurdere, hvor stor en højttaler du orker at slæbe med, hvis du vil have den gode lyd med på farten.

Lydforbedringer kan også være velkomne, når det gælder videosamtaler. Den model, nærværende skribent anvender i det daglige, har mange kvaliteter, men højttalere og mikrofoner er ikke blandt dem.

Her gør det en enorm forskel at slutte en ekstern højttaler til. Der findes løsninger skabt til netop dette formål. En USB-model som Poly Sync 20 (se billedet foroven) giver glimrende lyd begge veje og har smarte knapper til videoopkald. Den koster 790 kroner.

Toptjekkede videomøder

Der blive gjort en del ud af webkameraerne i nyere bærbare, da der har været stort fokus på videomøder det seneste par år. De indbyggede kameraer er ofte af tilstrækkelig kvalitet til at eksekvere møder over nettet uden slinger i valsen. Men det er langt fra en selvfølge, hvis din computer er mere end et par år gammel eller en billigere model. Så kan et eksternt kamera være en fornuftig opgradering.

Der findes mange små modeller, som kan klipses fast i toppen af skærmen og kobles til en USB-port i pc’en – fra prisvenlige modeller som Live! Cam Sync V3 fra Creative (300 kroner) til det dyrere og mere avancerede Pana-cast 20 fra Jabra (2500 kroner), der leverer fremragende billedkvalitet og er i stand til at tilpasse billedet, så du altid er midt i rammen, selvom du bevæger dig rundt foran skærmen.

Ekstra plads til dine data

Drevene i nyere bærbare er sjældent særligt store, da man anvender de lynhurtige, men også ret dyre NVME-baserede ssd’er. Det kan derfor hurtigt blive nødvendigt at supplere med mere lagerplads. Overvej, hvad der er vigtigst for dig: kapacitet eller hastighed.

Betyder hastighed ikke så meget, kan du få stor kapacitet for billige penge ved at gå efter et ”gammeldags” SATA-baseret drev, enten med en ssd eller en skivebaseret disk indbygget, hvor førstnævnte ofte giver god balance mellem kapacitet, hastighed, pris og stabilitet.

Se også:  Samsung Galaxy Book2 Pro 5G [TEST] – perfekt bærbar til mobilt arbejde

Ønsker du optimal hastighed, skal du gå efter et NVME-baseret drev. Det er mere end fire gange så hurtigt som et SATA-baseret drev. Din bærbare skal dog have portene til at understøtte den høje hastighed; ellers er det spild af penge.

For at kunne trække de cirka 2000 MB/s i læse- og skrivehastighed, som de hurtigste drev kan præstere, kræver det en USB 3.2 gen 2×2-port eller en Thunderbolt 4/USB4-port. Har din bærbare ”kun” en USB 3.2 gen 2-port, som stadig er almindeligt i nyere modeller, vil hastigheden blive halveret, og så kan du ligeså godt spare lidt penge ved at købe et langsommere drev.

En rigtig mus letter arbejdet

Nogle har det helt fint med den indbyggede touchpad, mens andre slet ikke kan forlige sig med den berøringsfølsomme plade.

Er du blandt de sidstnævnte, er det heldigvis nemt at koble en rigtig mus på din bærbare.

De findes i kompakte, rejsevenlige størrelser, som er nemme at finde plads til i computertasken. Ofte vil disse modeller være basale i deres funktioner og måske mangle egenskaber, du er vant til at bruge foran kontorcomputeren. Ellers er der for nogle den mulighed at hive den velkendte mus ud af kontorcomputeren og tage den med i tasken.

En kablet mus er typisk den billigste løsning og kræver ikke batteri. Trådløse modeller fås enten med Bluetooth, som er nemt at have med at gøre og fungerer på stort set alle maskiner, eller de fås med en dedikeret dongle, som sikrer mere stabil forbindelse.

Til gengæld giver de dig endnu en ting til huskelisten, for du må ikke glemme den lille dongle, så duer musen jo ikke (medmindre det er en model med både Bluetooth og dongle, hvilket ikke er unormalt).

Et godt headset gør underværker

Et sæt hovedtelefoner vil i stort set alle tilfælde, uanset hvor billigt eller dyrt det er, give en forbedring af lyden, sammenlignet med det, der kommer ud af din bærbares højttalere. Samtidig kan du lytte til film, musik eller spille uden at forstyrre andre.

Mange af de nyere modeller kan tilmed afskærme dig fra omgivelsernes larm med aktiv støjreduktion, så det er nemmere at koncentrere sig om arbejde eller studie.

Dertil kommer, at de fleste hovedtelefoner har mikrofoner indbygget, så man kan foretage videoopkald eller chatte med sit team, når man gamer.

Se også:  Her giver pegefeltet adgang til lyd, billede og chat under Zoom-møder

Udvalget af hovedtelefoner er enormt, og du må gøre op med dig selv, om det er små in ears eller store over ears, der er det rigtige for dig.

Samtidig må du overveje, om den skal være trådløs eller kablet. Trådløst er smart, hvis du skifter mellem din computer og din mobiltelefon, men kræver til gengæld opladning.

Kablet tilkobling er mindre fleksibelt, men giver den bedste lydkvalitet, især hvis du supplerer med et eksternt lydkort. Der findes mobile løsninger fra blandt andre Creative, som kan give et enormt løft til lydkvaliteten både i musik, film og spil.

Beskyt din bærbare på turen

Man bliver hurtigt træt af at rende rundt med en bærbar under armen, hvis man ofte har sin computer med på farten. De fleste nyere bærbare kan snildt klemmes ned i en mindre skuldertaske eller en almindelig rygsæk. Mange nyere tasker er endda skabt med blik for dette behov og forsynet med en dedikeret lomme til formålet. Der er derfor ikke nødvendigvis nogen grund til at investere i en specialdesignet laptoptaske, om end disse kan være bedre til at beskytte din computer. Typisk vil de også være udstyret med lommer til opbevaring af tilbehør.

Et alternativ, hvis det først og fremmest handler om at beskytte maskinen under transport, er, at investere i et polstret sleeve – det skal være et, som er tilpasset din specifikke laptop-model eller -størrelse. Det beskytter mod stød og snavs. Så kan man uden bekymring lægge den indpakkede bærbare i en almindelig taske.

Optimer skriveoplevelsen

Tastaturet er blandt de første komponenter, der står for skud, når producenterne svinger sparekniven over billige bærbare. Man kan derfor forbedre oplevelsen betragteligt ved at investere i et kvalitets-tastatur som tilbehør.

Selvom din bærbare er af fineste kvalitet, er det dog heller ikke garanti for, at du kan blive gode venner med dets taster. Har du vænnet dig til en bestemt vandring og respons, kan det være svært at omstille sig til andre.

Man kan med fordel anvende tastaturer fra den samme serie både på den stationære kontorcomputer og som tilbehør til den bærbare arbejdsmaskine, da det giver god kontinuitet i oplevelsen. Det kan være MX-serien fra Logitech, som har mellemdyb vandring, stramt klik og fås i flere varianter: En komplet model med numeriske taster, en model med smart drejehjul til kontrol af diverse parametre, en model med mekaniske taster og en kompakt rejsemodel.


TAGS
Bærbar computer
Laptop
tilbehør

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S