Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Godt brølt, iRoar!

Alle lydkorts fader fortsætter med at udvide sortimentet af opkoblede og trådløse audioprodukter. Creative skabte sit ry med Blast (brag) og er nu aktuel med en ny Roar (brøl) generation.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Lydkortet er nok det tilbehørsprodukt, der har betydet mest for den personlige computers transformation fra en avanceret kontormaskine til en multimedie-pc. Og det mærke, som for alvor triggede denne udvikling, er taiwanske Creative med deres legendariske Sound Blaster-kort.

Et lydkort behøver ikke længere være et udvidelsesmodul, som skal anskaffes og installeres separat. Det kan blot være en lille chip − eller en del af en større chip − på et bundkort.

Creative bygger stadig traditionelle lydkort til entusiaster, men firmaet har ikke formået eller ønsket at sætte sit fodaftryk på integrerede bundkort-løsninger. Til gengæld har firmaet udviklet sig til at være en toneangivende spiller inden for alt, der kan sluttes til et vilkårligt lydkort eller enhver anden audiokilde.

Fra Roar til iRoar

Da Creative lancerede den originale Roar for godt to år siden, blev verden ikke blot beriget med endnu en trådløs Bluetooth-højttaler. Roar brølede også igennem med en imponerende lang udstyrsliste og en for den tid forbløffende høj lydkvalitet.

Nu er der kommet et ”i” foran ”Roar” i modelnavnet. Sådan noget betyder normalt, at produktet er designet til iOS-enheder. Den nye iRoar Bluetooth-højttaler kan selvfølgelig modtage audiosignaler fra iPhones og iPads med videre via en analog 3,5 mm jackbøsning eller trådløst via Bluetooth, men hvis folk sætter appetitten op efter en AirPlay-opkobling, bliver de skuffede. Den feature har Creative fravalgt − muligvis for at spare en licensbetaling til Apple.

Til trods for dette er iRoar stadig en af de mest altædende trådløse højttalere på markedet. Foruden de nævnte tilslutninger har den en optisk digitalindgang til tv-lyd for eksempel, en USB-port, der gør det muligt at importere audiodata direkte fra en computer til højttalerens D/A-konverter, og en microSD-læser til gengivelse af WMA- og MP3-musikfiler.

Flytbar højttaler

Grundlæggende betragter jeg iRoar som en stationær trådløs højttaler, der ikke behøver en stikkontakt hele tiden (op til 20 timer). Den måler 225 x 57 x 120 mm og vejer 1,1 kg. Begge dele er i overkanten til en håndtaske, og den er da heller ikke beskyttet til udendørs brug i regnvejr eller på stranden.

Det nøgterne design har fået et løft med pyntelister i kobber-look omkring sidepanelerne, men ellers fremtræder højttaleren sort og sobert.

Højttalerbestykningen lyder meget ambitiøs for højttalerens størrelse. Der er to mellemtone/diskantenheder på fronten, og de måler knap 50 mm i diameter. I overpladen er der en lidt større 70 mm ”subwoofer”, og i hver ende sidder en såkaldt passiv radiator − en basmembran uden svingspole og magnet, der ligesom en refleksport forstærker de dybe toner, men er fri for generende portstøj.

Der er to indbyggede, højeffektive Klasse-D forstærkere. Den ene trækker subben, mens den anden driver mellemtone/diskanterne. Der står ikke noget om udgangseffekt i det Creative-materiale, jeg har modtaget, men til et amerikansk medie har man oplyst 44 W RMS ved 1 % THD (total harmonisk forvrængning). Den tilhørende strømforsyning er på 15 V/1,6 A eller 24 W, så 20 W vil nok være en mere realistisk specifikation.

Skæg og ballade

I forhold til sin størrelse kan Creative iRoar spille forbløffende højt, og med velvalgt materiale også pænt dybt og rent. Med andre ord: Lydgengivelsen er absolut godkendt.

Imidlertid imponerer iRoar for alvor , når den fødes fra en smartphone eller tablet med de tilhørende apps. De helt basale funktioner som lydstyrke samt afspilning og skip frem/tilbage kan styres med iRoar Remote Assistant.

Så er der mere gang i iRoar Dashboard, der kan sammenlignes med en værktøjskasse i et lydstudie. Det kan tage timer at prøve alle de mange features − og endnu længere at beskrive dem. Man kan nemlig ikke blot manipulere frekvensgang, men også dynamik, rumvirkning og mikrofonfølsomhed. Det sidste er praktisk ved brug af iRoar til telefonkonferencer.

Fantastisk til en demo, men nok trættende i længden er Voice Morph, der i realtid kan ændre en stemme, så den lyder som Chip & Chap, en bedemand eller noget helt syttende. Måske en ny gimmick til karaoke?

Creative iRoar app. Startmenuen til den geniale iRoar-app. Især ”Add-Ons” fanebladet kan blive interessant, for under det gemmer sig et stærkt voksende antal værktøjer til manipulation med lydgengivelsen.

Separat subwoofer/dock

Tidligere Roar-konstruktioner er blevet kritiseret for at mangle bas. iRoar er også blevet forbedret på dette punkt, og skulle det ikke være nok, kan man købe en iRoar Rock, som er en kombineret subwoofer, dock og oplader til iRoar-højttaleren.

Tilslutningen kan ikke være enklere. Når iRoar lægges oven på Rock, sammenkobles de to enheder elektrisk. Det er det hele.

Enheden i Rock er en ubeskyttet, fremadrettet enhed på ca. 10 cm, der får hjælp af en enkelt refleksport.

Sammen med Rock bliver iRoar virkelig til en stationær højttaler. Lyden fra kombinationen bliver selvfølgelig bedre end fra iRoar alene, men ikke så meget, som jeg ventede. Det maksimale lydtryk ryger lidt i vejret, og bunden bliver bedre, men også mere svulmende på grund af luftstøj fra porten, og der er stadig ikke meget reel bas under 50 Hz.

Creative iRoar. En Bluetooth-højttaler med udstråling. Tre aktive og to passive enheder skaber et bredt lydbillede, men stereo kræver to iRoars, der heldigvis er nemme at få til at køre sammen.

Mikrofon til PA og karaoke

Endnu en mulighed er at bruge iRoar med eller uden Rock-subwooferen til PA (public address) formål − altså som forstærkeranlæg ved møder − eller karaoke, der aldrig rigtigt har fænget på disse kanter, men er stort i Østen.

Dette kan klares nemt og forholdsvis billigt med en iRoar Mic trådløs mikrofon, som også fungerer via Bluetooth. Den latens eller tidsforsinkelse, der tidligere kunne plage Bluetooth, har Creative fået bugt med ved hjælp af en teknologi, som de har døbt RapidTalk − hurtigsnak.

Mikrofonen vejer en bagatel af 30 gram og er så lille, at det nærmer sig det upraktiske. Dens genopladelige batteri kan levere op til 10 timers taletid.

Mikrofonen er fin til tale, og Creative mener, at den er særligt velegnet til formål som præsentationer. Så ville det have været rart med en mulighed for at skifte PowerPoint-slides.

Creative iRoar mikrofon. Creatives nye trådløse Bluetooth-mikrofon er på størrelse med en engangslighter og virker rigtigt godt. En knap til slideskift i præsentationer ville dog være rar at have.

Mono, stereo og penge

Selve iRoar-højttaleren er ikke billig, men i betragtning af hvor godt den spiller − og ikke mindst hvor meget den kan, er en vejledende pris på lige over 3000 kroner efter min vurdering i orden.

Jeg er ikke blind for ideen med subwoofer/docken iRoar Rock, men dens design har jeg svært ved at sige noget pænt om, og det er slemt, når en subwoofer normalt er et connect & forget-produkt. Med et enkelt iRoar + Rock-system runder vi 4000 kroner, men vi spiller stadigvæk mono, og for de samme penge er der masser af små, smarte musikanlæg med receiver og velspillende højttalere at vælge imellem.

Og skal lyden være i stereo, skal de to højttalere til. Opsætningen lader til at være smertefri, men prisen...! Hvis det er lydkvalitet, man lægger vægt på, og budgettet er på 6000 kroner, ville jeg afsætte halvdelen til en styreenhed med netværksafspiller og købe to fornuftige højttalere til 1500 kroner stykket.