Home » Guide » Gode tips til Windows 8
Gode tips til Windows 8

Gode tips til Windows 8

Share

Få styr på Windows 8 med vores samling af råd og genveje

Begrænser Windows 8 den plads, du har adgang til? Sådan ordner du det

Windows 8 kan være skødesløs, når det gælder områderne ‘Reserveret af system’ – de partitioner, der bliver brugt til for eksempel systemgendannelse, opdatering og geninstallation af Windows. På en af vores testmaskiner blev denne partition oprettet på det tomme drev, vi havde tiltænkt data.

“Ikke noget større problem,” kan vi høre dig udbryde, navnlig da denne partition kun fylder 350 MB, mens det pågældende drev rummer ikke mindre end 3 TB. Men det er faktisk et problem.

Efter at denne partition blev oprettet, kunne der ikke laves en datapartition, der var større end 2 TB, fordi drevet var blevet kon-figureret med MBR-standarden (Master Boot Record). For at få adgang til mængder over 2 TB skal drevet ændres til en GUID Partition Tablet-enhed (GPT) – og det gør Windows Disk Management-værktøjet gerne for dig, medmindre der allerede er en systempartition på det pågældende drev.

Løsningen? Smid den uønskede partition ud, konverter drevet til GPT, og opret en stor partition på det, der er til overs. Guiden herunder viser, hvordan vi gjorde.

1. Management

Begynd med at gå ind i Disk Management (højreklik i det nederste venstre hjørne af skærmen) og se, hvordan diskene er konfigureret. Du skal først vide, på hvilken fysisk disk partitionen ‘Reserveret af system’ ligger – i vores tilfælde er det på Disk 0.

Boot fra den originale cd eller usb-nøgle, og når du får den første setuipmenu, trykker du [Shift]+[F10] for at få kommandoprompten.

[pt id=’2026098′ size=’large’ link=’file’]

 

2. Partitionering

Ved prompten skriver du DISKPART for at gå ind i værktøjet til diskpartitionering. Skriv LIS DIS for at se en liste over pc’ens disks. Vælg den disk, du vil arbejde med ved at skrive SEL DIS <disknummer>, i vores tilfælde SEL DIS 0. LIS PAR giver en liste over partitionerne. Noter den, du vil fjerne.

Se også:  Guide: Bliv mere effektiv med virtuelle skriveborde i Windows

Vælg den partition med SEL PAR <partitionsnummer>, altså SEL PAR 1 for os, og skriv DEL PAR OVERRIDE.

[pt id=’2026099′ size=’large’ link=’file’]

 

3. Det var det

Gå ud af dette og genstart maskinen fra cd’en eller usb-nøglen, idet du denne gang vælger ‘Reparer computeren > Fejlfinding > Avancerede indstillinger > Automatisk reparation’.

Det sorterer MBR’en på dit bootdrev. Boot Windows 8 normalt og gå ind i Diskhåndtering. Her kan du konvertere drevet til GUID og oprette en ny partition, der udnytter hele drevets kapacitet.

[pt id=’2026100′ size=’large’ link=’file’]

 

Hader du Start-billedet? Sådan slipper du af med det

1. Parat til start

Der findes flere alternativer til Start-menuen rundt omkring, og det tyder på, at der er mange mennesker, som foretrækker den klassiske menu i deres daglige arbejde med Windows. En af vores favoritter er Classic Shell, dels fordi den er effektiv, dels fordi den er gratis. Download den fra http://classicshell.sourceforge.net.

[pt id=’2026097′ size=’large’ link=’file’]

 

2. Overtag styringen

Installer Classic Shell og start den. Første gang, du kører den, bliver du ført til Settings, hvor du kan vælge menuens stil. Under fanen Basic Settings kan du vælge, hvad der skal ske, når du klikker på knappen, trykke på Win-tasten og andet.

Scroll ned i listen, så kan du også fravælge Start-billedet, når du booter og få flydende desktop-action.

[pt id=’2026103′ size=’large’ link=’file’]

 

3. Skru ned for varmen

Hvis du finder hot corners irriterende, kan du slukke for dem med Classic Shell. Højreklik på ikonet og vælg ‘Settings’. Vælg knappen ‘All settings’ og ‘Disable active corners’ under fanen ‘Windows 8 Settings’.

Du kan også ændre kontekstmenuer, lyde og en række andre funktioner her. Prøv at eksperimentere lidt. Du kan ikke gøre nogen større skade her.

[pt id=’2026104′ size=’large’ link=’file’]

 

[Win]+[Q] giver en liste over alle dine installerede apps og gør det muligt at søge i dem – også selvom man befinder sig på skrivebordet. [Win]+[F] gør det samme med filsøgning, mens [Win]+[W] gør det samme for søgning i settings-filerne.

[pt id=’2026105′ size=’large’ link=’file’]

 

Er du træt af de krumspring, der skal til for at lukke Windows 8? Her er en nem løsning, hvis du ikke vil bruge Classic Shell. Opret en ny genvej på skrivebordet, skriv Shutdown/s i boksen), og gem dine ændringer. Hvis du vil ændre ikonet (der er et fint stikkontakt-ikon), skal du højreklikke på din genvej, trykke på knappen ‘Skift ikon’ og vælge et passende billede. Til sidst højreklikker du på dit ikon for sidste gang og vælger ‘Fastgør til Start’.

Se også:  Guide: Så nemt optager du lyd på din computer

Enhver, der har erfaring med at prøve at optimere Windows’ startproces, er godt inde i MSConfigs forskellige, anstrengende luner. Der er dog godt nyt at hente, når det gælder det nye styresystem Windows 8: Ansvaret for start-styring er nemlig blevet lagt over til værktøjet Jobliste. Så start Jobliste (højreklik i det nederste venstre hjørne, og kør den derfra). Vælg herefter fanen ‘Startup’.

[pt id=’2026106′ size=’large’ link=’file’]

 

Nu kan du nemt og ubesværet undersøge de forskellige funktioner. Det er enkelt nok at forhindre apps i at starte, samtidig med at Windows 8 starter op, og hvis du højreklikker på en tekst og herefter vælger onlinesøgning i menuen, kan du afgøre, om den er legitim eller ej.

Søger du en bestemt app på Start-skærmen? Begynd blot at skrive navnet, så bliver det vist. Windows 8 antager som standard, at du søger en bestemt applikation, men du kan også vælge filer fra listen.

Flyt musen til nederste venstre hjørne, og højreklik for at se links til nogle af de nyttigste styringsværktøjer. Før indebar adgang til for eksempel Diskhåndtering navigation gennem Kontrolpanelet. Nu er det blot et spørgsmål om et enkelt museklik.


TAGS
Guide
Tips og trick
Windows
Windows 8

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S